mandag 20. februar 2012

Rett til å følge sin samvittighet??

Reservasjonsretten, fri abort, tidlig ultralyd, sorteringssamfunn, tenåringsforeldre.. Dette er tema som har vært diskutert heftig på twitter og andre steder den siste tiden.

“Man må kunne utføre alle legeoppgaver om man skal være lege” var min første tanke.

Men må de egentlig det? Må legen delta i å avbryte svangerskap for å kunne hjelpe syke folk? Hvem har svaret på det?

Disse legene som påberoper seg reservasjonsretten, ser de på bakgrunnen for graviditeten? Spiller den noen rolle? Bør det ha noe å si?

Å ta abort er et etisk dilemma, og slik må det være. Det skal ikke taes lett på. Likevel:Personlig mener jeg at loven om selvbestemt abort er viktig og riktig. Hvem er jeg som kan dømme noen for et slikt valg?

Jeg hadde min første graviditetssjekk hos legen for omtrent 18 årsiden. Jeg var 24 år gammel, samboer med trygg jobb og jeg var helt frisk. Legen gikk gjennom de faste spørsmålene: barnets far, er du gift/samboer, røyker du, bruker du faste medisiner..osv… Etter å ha svart “riktig” på alle spørsmålene, kom det enda et spørsmål:

“Har du vurdert abort?”

Jeg synes denne legen, som var en ung turnuskandidat, var litt vel ivrig i tjenesten. I etterkant har jeg kommet til at hun nok bare ikke var helt erfaren i måten å snakke til folk..men sjokkert..ja, det var jeg lenge.

Men så da..Har en lege som reserverer seg imot å råde eller henvise til abort..har den legen rett til å utøve legegjerningen? Eller bør de finne noe annet å gjøre?

Jeg har heldigvis ikke behøvd å ta slike valg, og jeg tror ikke noen av oss som ikke har erfaring fra den ene eller den andre siden av saken egentlig kan vite nok til å mene så altfor meget om det heller..mener nå jeg..

Mer om saken i KristinClemets blogg

IMG_6167

Mine bilder ser du på HagemorFotosafari eller Flickr 

Eva Cathrin (@vinterjenta)

1 kommentar:

Carl S Bj sa...

Lett er dette ikke. Men en allmenleggejobb med fastlegeavtale forutsetter at du går inn i et system med visse rammer. Det er andre måter å utøve legegjerningen på.

---

Jeg - er - ingen - robot.. (klikk)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails