onsdag 13. juni 2012

Beskytt barna!!

Beskytt barna for enhver pris! Til hvilken pris som helst!!

Jeg lo da alle sandkasser skulle tømmes for å fylles med EU-godkjent sant. Jeg himlet med øynene da vi fikk beskjed om at man ikke kunne sykle til skolen. Jeg ble irritert da min mellomste sønn fikk beskjed om å ta med akebrett og slett ikke ski til skidagen siden ikke alle barn hadde ski. 

I dag leste jeg i lokalavisa om en skole som hadde fått tippemidler for å lage en klatrejungel i skogen. Den ble revet ned forrige uke. Barna var ikke varslet på forhånd. Årsaken var at det ikke var trygt nok underlag for skolebarna og de vurderer å sette på plass igjen utstyret om de får flis som underlag. Det er barna selv som har kontaktet avisa om saken.

Den andre saken jeg leste var om en gutt som hadde løpt fra pappaen når han hadde hentet ham i barnehagen. Han hadde klatret opp i et høyt tre, og det var nok skummelt  for foreldrene å se det. Moren vil at eieren skal sage ned treet. 

IMG 3206

Jeg blir helt frustrert. Vi produserer en generasjon med kvinner og menn som ikke vil tåle livet. Det har vært mye snakk om curlingforeldre som legger til rette for barna sine. Dette er enda en versjon av samme holdning. Det gagner ingen.

Barn som ikke får klatre i trær vil heller ikke beherske det. Barn som aldri får prøve en kniv, vil ikke beherske det. Barn som aldri får slå seg, vil ikke tåle det. 

Ser dere hvor jeg vil?

IMG 4445 001

Det er ikke barna som er vant med å klatre som faller ned. Det er ikke barna som er vant med å bruke verktøy som skader seg. Og det er de som aldri har tålt å slå seg, som vil kjenne etter om man hr vondt noe sted før de bestemmer seg for å ringe til sjefen og melde frafall til jobben. 

Jeg passer selvsagt på barna mine. Mine tre gutter har alltid hatt sykkelhjelm når de sykler. Alltid redningsvest ved sjøen og alltid refleksvest tter mørkets frembrudd..gjerne litt før også faktisk. 

De måtte sitte pent ved matbordet og spise sunn mat, og får selvsagt vann til å drikke på trening.

De har alle tre hatt skikkelig tørt og varmt vintertøy, tørre og gode sko, og selvsagt lue. Likevel…om 9-åringen syns det er varmt, selv ved -10 grader, så får han lov å kle av seg. Han kan gjerne ha bare t-skjorte under vinterdressen. Han slipper stillongs under joggebuksa og den vanntette overtrekksbuksa. Og han får bade når Gjøken har sagt sitt om våren. 

Noen ganger har jeg lyst å be foreldre om å ta på termodress, tykk lue og tunge sko og be de ta en joggetur. Nei, forresten, det holder med rask gange. 

Når barna så får lov til å snuble og falle…hva med å prøve å si "Opp igjen…bare løp videre.." Eller om det er litt blod…plaster kurerer det meste. Og når barnet kommer hjem for å fortelle hva de andre har gjort…"åå? Og hva gjorde du?" bør vel spørsmålet være noen ganger?

Neida, jeg tror på ingen måte at jeg er perfekt. Eller at jeg har svar på alt. Eller at mine løsninger passer til alle. Jeg selv har vel sikkert vært litt for streng med de to eldste, samtidig som litt for ettergivende i ulike situasjoner med minstemann. Jeg har blant annet grepet inn altfor tidlig når det har vært krangling. Og jeg sov veldig dårlig den høsten jeg var borte og visste at eldstemann overnattet i fjellet og tåka var tykkere enn ertesuppe. Eller da han og kameraten dro alene med busskifter og togskifter fra Averøya til Lista på speiderleir som 15-åringer.

6223091695 c5c2d4cdf3 o

Det er nok mange som syns jeg gjør  galt når jeg ikke bryr meg om at minsten kommer hjem skitten og våt etter å ha lekt i skogen. Eller når han får lov til å hugge ned et tre i hagen etter en lang stillesittende skoledag. Eller når han har bare t-skjorte under vinterdressen i januar. Eller når han får ha elvevandring (med tilsyn) og bli gjennomvåt i oktober. ….ja, han fikk det. 

Litt kontroversielle meninger fra meg som mange vil være uenig i. Helt greit. Det er mange farer som barna våre kan komme ut for. og det e vår plikt å beskytte det mest dyrebare vi har. Vi SKAL være Løvemmamer!! Likevel tror jeg det er farligere for barna å passifiseres eller overorganiseres fremfor å skjære seg på en kniv eller brekke en hånd. Det er også vår plikt å lære dem å klare seg i livet når vi ikke er rundt dem lengre også. Vi skal lære dem å bli selvstendig og gode mennesker som kan oppdra enda en generasjon til å klare seg i virkeligheten. 

Eva Cathrin

316 kommentarer:

1 – 200 av 316   Nyere›   Nyest»
Humlehagen sa...

Interessant innlegg!Her setter du ord på ting som jeg tror mange er så absolutt enige i!Jeg har også tenkt på hvor forskjellig oppvekst VI hadde, i forhold til de barna som vokser opp nå!Synes selv jeg hadde en herlig frihet til å få prøve ting - og så klart..det ble knall og fall og masse blåmerker!Tror barna i dag behøver flere utfordringer, og bruke kroppen mer til helt naturlige ting..klatre osv..Hilsen Else Britt

Anonym sa...

Takk!

Leste samme artikkelen om at de ønsket at treet skulle fjernes. Våre barn har klatret fra det øyeblikket de kunne stå, men har (nesten) aldri fått hjelp til å komme ned igjen. Dette betyr nå at de tenker på hvordan de skal komme ned før de klatrer opp!

ohlalacestlavie sa...

Hundre prosent enig! Men dersom du tror det er ille i Norge, så kan jeg fortelle deg at det er verre her i Belgia. Barn får nesten ikke lov til å gå et skritt uten foreldrene roper at de må passe seg tvert. Jeg blir nok sett på som en dårlig mor som lar både gutten og lillesøstra (ei jente!! går det an? lurer de) klatrer i trærne utenfor skolen uten at jeg roper advarsler om alt det grusomme som kan skje i hytt og pine. Hvilket selvsagt betyr at jenta mi er flinkere til å klatre enn guttene i klassen til gutten som er dobbelt så gamle som henne... Joda, gutten har falt i den lokale andedammen, han overlevde. Jentungen har allerede solide arr på knærne og hull på buksene. De overlever Jeg lar dem bruke kniv på kjøkkenet, de skjærer grønnsaker og hjelper meg med å lage mat. Gjett hvem som skjærer seg? Jo, det er meg det. Og da får jeg kjeft for at jeg ikke er forsiktig nok ;)

Anonym sa...

100 % enig i alt:-) Selv om jeg er en superhønemor, så prøver jeg å lukke øynene noen ganger eller la pappan ta over siden han tøyer grenser lengere enn jeg klarer.

Fru Perez sa...

HUNDRE prosent enig med deg! Og amen og takk for at du sa det høyt.

Håper noen som trenger det, leser det, tar et par runder med seg selv og lar ungene få LEVE.

Takk!

:=)

Cara EOJ sa...

Jeg blir så glad når jeg leser blogg inlegger som dette =)

Jeg vet det er mye verre i andre land, men hva så? Må vi nødvendigvis gjøre som 'alle andre'? Jeg blir helt lei meg når barn ikke får lov til å være barn lengre og jeg blir helt matt når jeg tenker på hva slags fremtid vi går mot, hvis vi sakte forandres til en gjeng med sutrete pyser som ikke kan gå ut fordi været er dårlig.

Anonym sa...

Skjønner ikke hva som skulle være kontroversielt med noe som helst av dette. Så en gang en mor som gikk nervøs bak sin lille halvannetåring med armene klare i tilfelle han falt.

På en mosegrodd plen...

Dét burde vært kontroversielt.

Steffagarden sa...

Denne deler jeg med mine venner på facebook, føler i blant at det er bare jeg som syns dette er greit... Litt lei av tenk om hvis at!

Anonym sa...

Dette innlegget liker jeg, har vært like frustrert over overdrevent beskyttelse av barn selv. Hilsen 2 barns mor og barnepleier :-)

Anonym sa...

Utrolig godt skrevet, og jeg er SÅ enig med deg. Skulle ønske flere voksne der ute kunne få opp øynene og se hva slags "monstr" de er på tur til å skape!

Hilsen mor, bestemor og lærer

Iras sa...

Dette er kjempebra skrevet! Jeg deler på fb-siden min, jeg.

Anonym sa...

Rett og slett helt enig!
Barn må da få lov til å være barn??

Hilsen 3-barnsmor og barnepleier :)

Bente sa...

Flott innlegg! Jeg deler på FB.

Bentelen sa...

Kunne ikke sagt det bedre sjøl:) Kjempeflott skrevet. Johannemi får både klatre i trær og fjell, og kniv har hu fått, sjøl om hun enda ikkje er fylt 5 år. Og heldigvis går hu i en liten barnehage som lar ungene få lov til slikt. Selvsagt under oppsyn både hjemme og der, men de får lære å bruke kroppen og naturen og av og til slår de seg, og et lite kutt kan og fårekomme. Men det er heilt greit:) Bedre de faller og slår seg som små, da faller de ikke langt, og da lærer de hva de kan og ikke kan. Mestring :) Skal de prøve alt for første gang som ungdommer/voksne, da går det galt da!

Ann-Olaug Eilertsen sa...

Hadde alle tenkt og handlet som du, tror jeg vår oppvoksende slekt hadde vært godt rustet for det aller meste. Jeg føyer meg i rekken og sier: Ja til skrubbsår og flis i fingeren!

Synnøve. sa...

Så enig eg er med deg! Vi må ikke beskytte barna våre til døds!
Dem har bare godt av å være ute og få noen skrubbsår, klatre i tre og vasse vann nere vid sjøen...

Så ja, enig til 100%!

Hilsen Synnøve.

Vi på Vik sa...

Jeg er så enig!!!! Å være overbeskyttende overfor barna er å gjøre dem ei bjørnetjeneste! Klatring i trær og turer i terreng er kjempebra for motorikken, og de lærer mye av det!

Ieah sa...

http://www.dmmh.no/index.php?ID=29&lang=nor&displayitem=1253&module=news

en lærer fra Dronning Mauds Minne Høgskole for Førskolelærerutdanning forsker på risikolek. Link til henne ligger over.

I tillegg til at vi pakker barna våre inn i bommul, bruker de mer og mer tid forran skjermer, feks tv, data osv. Det går i tillegg ut over deres helse, og manglende fysisk aktivitet, også som barn, kan føre til hjerte og karsykdommer osv. som voksen. Barna risikerer å få dårlig helse som voksne, og potensiellt en tidelig død som følger av dette.

Vi som er voksne idag, og ser rester av vår "frie" barndom svinne henn til sikkerhetstiltak må ta ansvar for barnas helse og barndom, og sørge for at utelek blir mer spennende enn stillesittende dataspill. Barn synes risikolek, og MESTRING er fantastisk! Vi må dermed legge til rette, som innlegget sier, til at barn får leke risikolek i trygge omgivelser. elvevandring, og verktøybruk med oppsyn. Treklatring For The WIN! Hvis vi må sage i treet, hvorfor er det ingen som tenker på å sage bort TOPPEN av treet?? Hvorfor må alltid de nederste grenene bort, eller hele treet?? Det er høyden på fallet vi voksne er redd for. Hvorfor ikke da legge til rette for en høyde som er akseptabel, i stedet for å forby hele leken??

Misund og Nordal skriver i sin bok at: jo flere erfaringer et barn har, jo mer presise og korrekte blir deres tolkninger.
Det er dermed ikke de barna som har klatret mest, eller brukt kniv flest ganger som er i risiko for å skade seg, men de barna som har gjort det få ganger. Dermed må vi sørge for at barna får de erfaringene det trenger til å tolke situasjoner rett. Til å tolke risikoer rett, slik at de ikke ødelegger seg som eldre, og begir seg ut i farlige situasjoner som kroppen ikke tåler, og/eller vedkommende ikke mestrer, og dermed får fatale utfall.
å forby, er å frarøve barna muligheter til å lære vurderinger, og problemløsningsstrategier. Noe vi sårt trenger som voksne. dette i tillegg til en viss toleranse i forhold til smerte, og en evne til å kjenne hva kroppen faktisk tåler. Som innlegget poengterer; Det er ikke de erfarne barna som kjenner etter om de er for syke yil å gå på jobb.

alt med måte selvsagt. Trygghet først, men til hvilken grad? og hva er tryggest: å lære barna å ta egne vurderinger, eller sette dem i situasjoner som er ferdig sikret?

215 % enig i blogginnlegget!

Anonym sa...

meget bra skrevet, jeg var før en hønemor som passet på alt. Til sambo en dag lurte på hav jeg lekte med da jeg var lita. Da gikk det opp for meg at barn må få prøve, så nå går vi etter den modellen.

Anonym sa...

supert inlegg!!!
Slike som deg skulle det vært flere av her i Norge..
Synes foreldre overbeskytter barna ALt for mye!
Jeg sier at man lærer så lenge man lever, å det mener jeg at barn også gjør.. Man må få lov til å prøve og feile hvis ikke så lærer jo ikkje disse barna noen verdens ting :) Det er bare sunt med et blåmerke eller 2..:)

Linda sa...

Jeg er så enig med deg. Mange foreldre ser ikke lenger enn sine egne barn og skal beskytte de for alt. Hva med å pakke inn ungen da, istedet for å ta bort verden rundt de? De gjør jo barna bare en bjørnetjeneste. Nei, la ungene klatre, og slå seg. Det lærer de av!

Bare lille elin sa...

Der fikk du skrevet mye som jeg har sagt til folk! :-) Flott!! Dette er viktig!! Unger blir så overbeskyttet at det er helt forferdelig. Takk for innlegget her. :-)

Ha en fin kveld. :-)

H.K.J. :) sa...

Kan ikke bli mer enig!
Vi må ikke lage pysete barn!I denne verden vi lever i så trengs hardhudete mennesker som kommer seg fram her i livet.Overbeskytta unger trengs,de blir tapere..sånn er det bare.Foreldre som overbeskytter ungene ved å vokte hvert minste skritt burde ikke hatt barn.de burde bare beskytte seg selv.
Jeg får fnatt av foreldre som ikke kan la ungene gå utafor sin egen hage engang.
Jeg digger innlegget ditt,du aner ikke hvor rett du har!

Aquarell sa...

Flott innlegg, er så enig, så enig med deg. :)
Kanskje derfor ungene våre har hull på knærne på stort sett alle buksene sine nå?... :)
Deler dette på FB med glede. :)

Annette Knutsen sa...

Mine fettere vokste opp i en by like utenfor London. På ferie i Norge fikk de klatre i trær, gå på gress og leke fritt. Min tante tok med en liten gutt på tur. Mine fettere klatret kjapt opp i hvert sitt tre, men den engelske kompisen sto bare på bakken og kikket på. Min tante spurte om ikke han også ville klatre og det ville han gjerne, men han ante ikke hvordan han skulle gjøre det. Det endte med at hun løftet ham opp til en av de laveste greinene og hun regnet med at han klarte resten selv. Enden på visa var at guttene ble hengende etter armene på nederst grein. Han skjønte rett og slett ikke hvordan han skulle komme seg opp i treet.

Min lærer i fysisk fostring (under førskolelærerutdanningen) sa i blant at "barn dør ikke av en brukken arm". Det er langt mer skadelig å hemme barna ved å gjøre alt mulig farlig.

Leste en gang at barn skal teste ut og lære sine begrensninger. Det er viktig for læring og for å siden kunne sette grenser for seg selv som voksen.

Jeg sier gjerne... "rene ut, skitne hjem". La barna leke. La de være barn!

ronny sa...

det er omtrent som i bygge bransjen!! dere skulle bare vist!! ting er gått for langt. godt skrevet innlegg!!

Bente sa...

Kan ikke se hva noen som helst skulle kunne ha noe å sette fingeren på her.
God oppdragelse og mye utfoldelse. Rike verdier og enorme kunnskaper.

Akkurat som det bør være ;)

Anita Ka sa...

Nydelig innlegg. Er så inderlig enig med deg. Deler på min facebook for dette innlegget bør flest mulig lese og tenke over. Tenker med gru på hvilke konsekvenser det vil få om denne overbeskyttende trenden skal få fortsette.

Oleiv Lene sa...

Hærlig,-rett og slitt!! Send innlegget til de største avisene:o)

Randi-mor sa...

Helt enig! En skal også sette grenser og ikke la egne barn erte og fryse ut de barna som ikke kan sykle når de er fire år, ikke tør bade uten mamma eller ikke vet hvordan en klatrer over et gjerde. Jeg har hørt min egen datter komme hjem og fortelle at en gutt i barnehagen ikke kan sykle, selv om han snart er fem år!... Tror ikke jeg selv sykla før jeg var 6-7, men min lille snuppe kan det nå, som fireåring. Jeg er jo stolt, men måtte likevel si at hun da måtte oppmuntre denne gutten til å bare prøve igjen og igjen, om han ville lære. En uke etterpå kunne hun fortelle at nå kunne han også å sykle "på to hjul"! Og blåmerker og skrubbsår - er ikke det direkte sunt, da? ;o)

Susi Helen sa...

Så absolutt enig. Har ei lita ei på 1.5, å ho får prøv å feil ferr å lær sjøl! Så dætt ho å slår sæ da, næste gong så veit ho at ho ikke må spreng ned ein bakka! Enig i at t slutt så ska ho klar sæ sjøl, å forhåpentlivis oppdra sin egen familie! :) (mamma støtter å hjelper selfølgelig om det MÅ til;) )

Anonym sa...

Så enig med deg, ungene må få bevege seg, minsten min klatret lenge før han kunne gå, lærte og bruke øks som 4 åring, ingen som tar skade av flis og skrubbsår.

Prosjekt: Form sa...

Dette er kanskje en av moderne tiders viktigste blogginnlegg. Deles på Facebook, håper så mange som mulig leser dette!

Anonym sa...

Blir så glad for å se alle de flotte kommentarene her! Kjenner at det er godt å vite at det er mange fler enn jeg som har kjent på den overbeskyttende verden vi er i ferd med å skape! Flott innlegg

Marianne H. Nessheim sa...

Vi er så utrolig heldige å ha minstemann i en barnehage der filosofien er 'la ungene spikke med skarp kniv, om de kutter seg i fingeren så gror det bedre da'. Vi bor på naturtomt med masse store fine klatretrær og kupert terreng og ungene i familien oppfører seg som fjellgeiter. Jeg bestemte meg for at mine barn skulle oppmuntres til å mestre slikt da jeg som gravid hadde besøk av en engelsk venn og hans seks år gamle sønn. Den gutten kunne knapt gå opp en fortauskant og måtte kles opp i vernetøy fra topp til tå når han skulle bade i sjøen (kunne jo være brennmaneter der må vite...) Jeg må innrømme at jeg noen ganger har hjertet i halsen når femåringen roper 'hei mamma' fra laaangt oppi furua, men jeg hører gleden i stemmen hans, gleden over at han mestrer dette.

Anonym sa...

Får være litt uenig jeg da.

For meg er det forskjell på når jeg kan passe på barna, og når en eller annen institusjon med vilkårlige ansatte skal gjøre det.

Jeg sjekker om temperaturen er OK, og følger med på om barna tar for store sjanser på klatrestativet. Jeg stoler ikke på at de i barnehagen eller som passer på i skolegården gjør det i samme grad.

Og vi kan snu på flisa og se det fra de ansattes side. Når de har ansvaret for mange andres unger, så setter de nok pris på at mulighetene for å skade seg reduseres ved at det er trygt og polstret å falle.

Det er avveininger hele veien, og noen ganger overdriver man, med tanke på at det er bedre å være på den sikre siden.

Anonym sa...

Fantastisk bra innlegg!
Jeg er helt enig i hva du skriver, har selv tre barn. MIn filosofi er at jeg oppdrar ikke barn , men voksne. Og med det mener jeg at jeg skal forberede dem på livet som voksen, ikke nekte dem å være barn. Her hoss oss har vi det siste halve året hatt ett bristet bekken(far på snowboard) en hjernerysteles ( mor på snowboard, med hjelm!), en knekt lillefing(storebror, ballspill), en klemstret tå(lillesøster som holdt på med noen steiner i fjæren, selv om hun var blitt advart)og mellomste jenten min knakk lillefingen i bursdagbesøk i januar og fikk et komplisert brudd med hasteopersasjon etter fall fra klatrestativ i april. Samme jente klarte å stikke seg i fingen på et pinnsvin for to uker siden, men det kunne vært verre for hun holdt på å sette seg på det! Folk spør hva i alverden vi holder på med, men jeg svarer at sånn er det å være en aktiv familie. En ting er sikkert; jeg trenger ikke å fortelle den mellomste datteren min at hun må være forsiktig når hun klatrer, det har hun lært!Vi kommer til å fortsette å leve livet å ta tingene som de kommer.

Anne Dorthe sa...

Har sagt, tenkt og ment akkurat det samme som deg bestandig!Veldig godt skrevet!
Hilsen tobarnsmor

Anonym sa...

Godt skrevet!!

Anonym sa...

Fantastisk innlegg! Kunne ikke ha vært mer enig! Hos oss får barna løpe og slå seg, bruke kniv, klatre i trær og lære seg å fyre bål. Vi må ikke ta fra barna våre muligheten til å få en like spennende, aktiv og utforskende barndom som de fleste av oss i foreldregenerasjonen selv fikk. Et viktig innlegg som jeg håper når ut til så mange som mulig! Hilsen snart 3 barnsmamma - beskyttende, men absolutt ikke overbeskyttende!

svommelinda sa...

Utrolig enig i det du skriver!!
Hilsen en mamma til 5 jenter som får lov til både å slå seg og bli våt :)

Silje Mari sa...

Helt enig med deg. Det er mye overbeskyttelse og hønemor´ing ute å går for tiden syns jeg. Jeg passe på jeg også for all del, og av og til sikkert mer enn nødvendig, men hva er vel bedre enn at barn er skitne fra topp til tå når de har vært i barnehagen eller ute å lekt?? Det betyr jo at de har kosa seg i dungevis! Det er jo akkurat slik det skal være..og som du sier, skjer det et lite uhell så hjelper plaster mot det aller meste!:D Barna mine får lov til å sykle på veien alene! Skrekk og gru (vi bor innerst i en blindgate da, men jeg står ikke å vakter dem som en hauk fordet..) de får lov å utforske skogen nedenfor huset og vet hvor grensen går for hvor langt de får lov å gå før de må snu..jeg ser ingenting galt i det:) Jeg syns det er bra at barn lærer å ta ansvar tidlig og at de får utfolde seg fritt uten at noen skal legge (altfrmange) bånd og regler på dem..
mvh
Silje Mari:)

Kjersti sa...

HELT enig i alt du skriver! Jeg er lærer og ser med skrekk hvor passive en del barn er, fordi de tror det er farlig å klatre i trær f.eks. Og samtidig hvor stolte og glade de blir når de får prøve, og ser at de mestrer - og at det absolutt ikke er farlig når man bare passer litt på selv :)

Anonym sa...

Masse bra å lese her, tror mange har glemt at kanskje er "livets skole" og egne erfaringer de beste å lære av. Vi vil da vel ikke ha en gjeng med barn som ikke tør/eller alt er farlig til å vokse opp... De møter hverdagen en gang de også, og kanskje en dag, er det en katt eller en ball som havner oppe i ett tre, hvem skal hente ned dette?? husker selv å ha lekt i samme sandkasse som også "katter" og kanskje også mark hadde tilhold i... men lever fortsatt ;) dette handler jo også om å bygge imunforsvar, og trigge dette... bedre å bli litt syk som barn, enn "veldig" syk som voksen..

Anonym sa...

Så veldig enig med deg!

Hvordan kan det egentlig ha seg at vi som vokste opp på 70-tallet uten tilsyn fra skoleslutt til langt utpå ettermiddagen faktisk overlevde? Farlige veier som skulle krysses, farlige skoger som skulle utforskes, høye trær som skulle klatres, kalde skøyteføtter hjem på sokkelesten med gnagsår, kniv og saks i fri flyt, ingen som sjekket verken temperaturen eller klærne....

Du har ikke nok erfaring til å takle livet om du ikke har følt at du er så kald at det gjør vondt, at du har så vondt at du kommer til å dø og at du er så sulten at du kunne spise en hest!....og deretter klart å fikse problemene selv!

Anette Sandtveit sa...

Godt skrevet! Liker poengene og beskrivelsene du gir her.
Er mor til tvillinger på (så vidt) 2 år, og blir nok sett på som avslappet når det kommer til å la ungene utfolde seg innen for visse rammer/grenser.
De står på vanlige bilring-husker og prøver selv og ta fart. Fordi de har fått lov og blitt oppmuntret til det. I bhg jeg jobber finnes det 3-åringer som fortsatt må løftes inn og ut av babyhusker.. Tenker at det kanskje ikke er riktig å sammenligne barn sånn, men mener bestemt at det ofte er foreldrene som bestemmer hva barna skal mestre.
Jeg har derimot et heftig førstehjelpskrin som er beredt for det meste av ulykker. Da føler jeg meg trygg, i hvertfall så trygg jeg kan være med to aktive barn. :)

Anonym sa...

Fantastisk! Jeg har opplevd barnehageansatte som ber om unnskyldning fordi barnet har fått et blåmerke i panna. Da jeg ikke forstod hvorfor dette var galt, og spurte rett ut, viser det seg at foreldre ikke "godtar" at barna slår seg i barnehageleken. JEG BLE SJOKKERT - og gav tydelig uttrykk for det!

Maria sa...

Herlig! Helt i tråd med boka " Frittgående barn"- som beskriver akkurat dette. hvorfor skal dagens barn ha mindre frihet til å lære enn oss selv? Unger nå er ofte så beskytta, at de er redde den minste lille ting.

Anonym sa...

Bra skrevet!
Her fikk ettåringen gå i fjæra om høsten med dress og stonz på, inn i vannet og kosa seg :) - det er jo bare å skifte de våte klærne etterpå. Og toaringen får hjelpe til med matlaginga - også skjære opp grønnsaker med skarp kniv.
Faren for å skade seg er mye større når de ikke har lært hvordan slike ting brukes på en trygg måte og så kanskje prøver på egenhånd når foreldrene ikke ser det...

May-Tove Grytnes sa...

110% enig, deilig å lese.
Livet er ikke en dans på roser, noen ganger så blir man stukket av tornene. Det gjelder å være rustet både fysisk og psykisk til å tåle motgang.
Takk!!!

Hilde Narheim sa...

ÅH! Så deilig å endelig ha en meningsfelle i en sak som er så viktig for meg!!! Tusen takk!

Øyvind Hop sa...

HELT ENIG!!!!

Det er de barna som har klatret, som vet hvor sin grense går.. .. De barna som aldri har klatret før de plutselig er for stor; De vet ikke at man må som oftest klatre ned igjen også!!!!

Hilde sa...

Godt skrevet! Deler på Facebook og håper budskapet når frem til flere:-)

absolutthjemme.wordpress.com sa...

Ser ut som de fleste er enig med deg, og det er jeg også. Det er ikke måte på hvordan vi skal beskytte barna våre. Så til de grader at det enkelte ganger egentlig er en hindring for dem. Mine seks barn er vant til å falle uten at jeg kommer løpende til med en gang. Noen ganger virker det som om noen synes det er rart at jeg ikke reagerer med en gang. Men det er sjelden alvorlig, og hvis ungen venter på min reaksjon før de selv reagerer er det ikke så alvorlig som regel. Jeg kan jo både se og høre alvorsgraden. Jeg lar de komme seg opp selv.

Karianne Lotterud sa...

Enig.

Anonym sa...

Supert!

Carl S Bj sa...

Godt sagt. Det er en grunn til at sår gror og brukne bein det samme.

Barna må beskyttes mot det som er farlig (sykkelhjelm, ikke ut i stor trafikk, redningsvest, ikke leke langs Driva i flommen) men ikke mot smerte og småskader.

Lisbeth sa...

Helt enig med deg ;-). Og forøvrig flere av de som har kommentert. Det som er i ferd med å skje nå er at vi foreldre blir litt late i forhold tl å få ungene ut. De har data og tv, og det er behagelig for alle, men ikke særlig sunt.

Anonym sa...

Jeg er så enig så enig!
jeg vokste opp på 80tallet, og lekte MYE i skogen, klatret i trærne, falt, slo meg og vet du? jeg lever enda ;)

la barn få være barn! :D

Anonym sa...

Tusen takk for at du skriver hvordan det egentlig er. Selv føler jeg meg omringet av sånne som er veldig overbeskyttende uten at de innser at det er i overkant irrasjonelt. Kanskje de bare er uopplyste over farene du nevner som faktisk ligger i det å sy så mange puter fast til barna at de ikke klarer å gå engang.

I barnehagen til eldstemann måtte jeg spørre om hvorfor de skiftet så mange klær som var tørre, (det var flere skift hver eneste dag) og da fikk jeg til svar at barna kan bli syke av skitne klær. Jeg tror og håper de tenkte på kontaktallergi med matflekker, men for det første var det ikke hudkontakt med maten, og for det andre så var han bare noen timer i barnehagen.

Det var bare toppen av kransekaka selvsagt, men det er godt å høre at det finnes normale folk der ute som ser verdien i å leve litt "farlig".

Vegard Riseng sa...

Det er ikke bare "pyser" man produserer. Man produserer tapere som ikke mestrer noe med mindre det er tilrettelagt for dem.

Mestring er en kunst i seg selv. Og for å lære mestring, må man få feile litt. Det er min filosofi at det er bedre å feile i det små som barn, enn å hoppe ut på dypet når man blir voksen.

Feiling gir ikke bare smertefull erfaring. Det å oppleve mestring etter en feil gir mot til å tørre å feile igjen.

Feiling er faktisk helt nødvendig for utvikling.

Anonym sa...

Flott skrevet!!
Er selv mor til 3 og merker at jeg nok er litt mer beskyttende overfor jenta, som nå er to. Men hun får lov å klatre og utfolde seg mer enn en del andre barn har jeg sett :)
Håper flere legger merke til det du har skrevet og tenker seg om før de nekter unga og leke og utfolde seg :)

Hilsen og takk fra en barnepleier

Anonym sa...

Helt enig med deg. Er selv mor til to tenåringer og utdannet førskolelærer. Rister ofte på hodet av støtdempende underlag og nedhogde trær. Slengdisse er ulovlig i barnehagen for barna kan bli kvJeg fikk jo selv slike friheter som barn. Pakke barna inn i bobleplast er feil spør du meg. Takk for et flott innlegg.

Karo sa...

Jeg er såååå enig! Jeg mener at barn SKAL slå seg (ikke skade seg)! Og det er vist at den største årsaken til barns fedme er foreldres frykt. "Ikke løp der, du kan falle og slå deg!"

TrillTrall sa...

Lure på om du e klar over kor mange ganga denne e delt på facebook? Veldig bra skrevet, veldig veldig bra faktisk :) Jobbe i skolen og ser kor mye "bobleplastungan" tape i forhold tel dem som får springe fri. Den beste omsorg vi kan gi e å gjøre ungan vårs selvstendig nok til å takle samfunnet, slik samfunnet e. Kan du tenke dæ et samfunn der ignen skal gjøre nokka? Alle vil at alle andre skal ordne opp for dem? Det vil i så fall bli svært intressant.

Bare lille elin sa...

Ta en kikk her:

http://bare-lille-meg.blogspot.no/2012/06/ukas-favorittinnlegg-uke-24-2012.html

Gratulerer. :-)

Blodig Alvor sa...

Jeg er veldig enig. Jeg har ei som brenner opp om vinteren og barnehageansatte himler med øya når jeg sier at hun rett og slett bare ER varm. La henne merke det selv. Om noen er uenig med deg i dette så beviser det bare at du har rett. Rart barnevernet ikke ble ringt når gutten til han mannen som skulle hente klatret opp i treet. Han ville jo ikke være med hjem.. (jeg er sarkastisk)

Renate sa...

Fantastisk innlegg. Digger holdningene dine. De speiler klart mine egne! Fortsett slik du så blir det folk av ungene dine!!!

Anonym sa...

Her kan jeg ikke annet enn å si meg veldig enig. Bra skrevet! Jeg hadde en opplevelse en gang som jeg har tenkt ofte på i etterkant. Jeg bor på Sørlandet og sommeren da datteren min var 11 mnd. var jeg på stranda med en venninne. Hun hadde med seg sønnen som nærmet seg 18 mnd. Barna våre lekte i vannkanten, under oppsyn selvfølgelig. Ved siden av oss satt en dame i en stol med sønnen på fanget. Han var på alder med våre. Mannen hennes lekte med datteren som var 2-3 år. Han kikket på våre barn og spurte kona: Vi skal ikke prøve å la gutten leke litt i sanden. Da svarte kona med et fnys: nei, det skulle tatt seg ut.... Men men, de om det, men litt sand har vel aldri skadet noen:))

Rebecca sa...

Flott innlegg, og jeg ER så enig med deg. I alt!

Anonym sa...

Jeg er enig i at enkelte (mange?) foreldre overbeskytter barna sine. Viktig å få frem budskapet om at barn må få prøve seg, og oppleve mestring. Det jeg imidlertid reagerer på er når jeg hører "latterliggjøring" av EU-regler. Jeg er nemlig MEGET glad for at vi nå har et regelverk som gjør alle landets lekeplasser tryggere. En ting er ute i skog og mark, men på oppsatte lekeplasser forventer jeg at muligheten for avklipte fingre, kvelningsulykker og stygge fall er sterkt redusert.
Anita E.

Bless by Tone sa...

veldig bra innlegg - har en nabo som ikke lar jenta si i 2. klasse krysse gata alene - mens alle jentene i første får lov - resultatet: hun har ingen venner fordi hun aldri er ute å leker...

En psykolog sa en gang på et kurs at de overbeskyttende barnehagene hvor alt er tilrettelagt skaper lærevansker fordi barna ikke får utfolde seg motorisk slik som de er skapt til.

kjerringa,danielsenhol sa...

Hvor er alle de som behandler sine barn som skjørt porselen. Her ser det jo ut som om alle er enige i alt du skriver...og det er kjempebra. Men burde det ikke vært tatt opp i alle FAOer rundt om ? I alle skoler, på alle foreldremøter, alle steder der foreldre ferdes. De som virkelig trenger det, leser nok ikke din blogg, dessverre. Der for får vi en oppvoksende generasjon med pyser som ikke kan bruke verken hammer eller kniv og er helt venneløs, bortsett fra i spillverden på internett. Tror ikke det er det vi vil, nei. La barna leke, være ute, klatre i tre, ramle og slå seg, bli trøstet, sparke fotball, være i fred for innblanding fra utidige foreldre. Vi eier ikke våre barn, vi har de bare til låns og skal sørge for at de klarer seg ute i samfunnet alene når den tid kommer.

inger synnøve sa...

dette var ett fantastisk flott innlegg :) skite unger er friske unger. la barn være barn, de skal væra voksne så leeeeenge:)

Anonym sa...

Jeg er faktisk ikke enig... Men naa har jeg bodd i London i lang tid... Jeg tror jeg er mer villig til aa hore din frustrasjon naar du vet hvorfor sand kassen trenger EU god kjent sand... Og jeg er overrasket av at du ikke forstaar hvorfor elever maa ha det samme type utstyr paa en skole tur, dette har med aa vise at noen barn ikke er mindre priviligerte enn fordi dette kan fore til mobbing. For all del Norge skulle hatt skole uniform ogsaa... Jeg husket hvordan det var aa vokse opp og bli ertet fordi jeg ikke hadde de nyeste merke skoene etc.... Synes jeg at noen skal faa lov til aa vise at de har mer penger enn andre? NEI... Norge ligger langt etter paa mangen ting...

Anonym sa...

Så bra et innlegg!! Jeg kjenner meg veldig godt igjen i det du skriver. Jeg er 40 år og utdanna barne og ungdomsarbeider. Har jobba i bhg i 20 år og er selv mor til 3. Har hatt en god del diskusjoner med kollegaer, foreldre og venner om akkurat det du skriver om. Barna lærer av å få prøve, med kyndig veiledning, og de er veldig flinke til å si ifra om det er for kaldt eller varmt. Mine barn har styrt det meste av dette med påkledning selv og har nesten aldri vært syke. Hadde også et prosjekt i bhg med tema påkledning. Mange foreldre, og kollegaer, ble fortenkt når de fikk se hvor godt dette fungerte etter hvert. Samtidig spara det oss ansatte for mange runder med av og på med klær... Dette var gøy og litt rart å lese, siden det er akkurat som om jeg skulle skrevet d selv:-)

hyppas babbel sa...

Veldig enig med deg her. :)

MM sa...

Veldig fornuftig fremstilling av noe som provoserer meg grenseløst. Du får det sagt på en mye mer diplomatisk måte enn meg. Og du trenger på ingen måte å være redd for å bli oppfattet som kontroversiell...http://www.monstermamma.com/#post85

MM sa...

Jeg mente selvfølgelig: http://www.monstermamma.com/#post84

Anonym sa...

Utrolig reflektert! Har selv to barn som får lov å utfolde seg, og ja, det har blitt noen sting her og der, men de er barn som er trygge på seg selv og søker nye utfordringer, og lærer masse av det! I barnehagen der jeg jobber, hindrer vi ikke barn i å klatre der kanskje foreldrene mener de er for små, men hjelper de heller ikke opp. Forteller de at ønsker de å skli i den store skia, må de komme seg opp selv, dette oppmuntrer veldig til gjentatte forsøk, som ofte resulterer i tidligere mestring. Har bekjente som gjennom overbeskyttende av barna, har fått utrolig utrygge og uselvstendige barn, bare synd de ikke ser det selv. Har delt på FB, og håper mange gjør det, så kanskje vi kan klare å snu denne trenden sammen?

Trond The One sa...

Hei.
Flott artikkel.
Er ikke enig i alt men det får så være.
Dette med likt utstyr på skitur kan jeg forstå er det problem. Her vest i Rogaland ser vi et klart skille mellom "de som har råd til alt" og de som kanskje må unngå å la barnet være med på en aktivitet fordi de ikke har økonomi til det.

Ellers skal barn utforske, slå seg litt og bli "tøffe". Dette med EU-sanden viser seg vel at er et business opplegg fra EU der en i makteliten var medeier i det ene firmaet som har fått "lov" til å levere sanden, så med det kravet er det nok litt "monkey".

Jobbet selv i en barnehage der barna klatret i trærne. En mor kom og så sin sønn dinglende på en gren og "eksploderte" på oss ansatte. Skulle anmelde kommunen, trekke ut barnet av barnehagen osv...
3-4 uker senere kom hun med en stor og flott sjokoladekake til barnehagen. Hun ville be om unnskyldning og sa at hun var stolt over å ha sitt barn i denne bhgen - for nå hadde han fått stor selvtillit. To dager før hadde han vært med faren på taket og hjulpet med verktøyet. Vi hadde "produsert" en selvsikker 5 åring...

Vi foreldre må selv vurdere hva som er best for våre barn - og kreve mer av de som styrer - hvis vi er uenige...

Anonym sa...

Særdeles enig!! Men dette har jo kloke hoder innenfor førskoleutdanning,- fysisk fostring, ( eks. Asbjørn Flemmen, Jorunn Braute, meg selv, m.fl.)snakket varmt om i 30- 40 år! Alle dere som har så kloke innlegg her bør gå i protesttog, skrive med store bokstaver i store aviser...... TAKK!!!!

Anonym sa...

Fantastisk bra! Har selv ei jente på snart fire og en sønn på 2, og de er så møkkete når de kommer fra bhg noen ganger, og jeg elsker det.. de hadde jo ikke blitt møkkete uten at de har hatt det gøy! Ungene våre vil være ute, uansett vær. Så når folk kjører forbi og ser at ungene sitter på huska eller i sandkassa, mens det bøtter ned, da glaner de en del. Men det gjør da vel ingenting, de har jo regntøy. Og om de likevel blir våte, ja så har vi tørt tøy inne.. :) og blåmerker og småsår har de hele tiden, og hun eldste har hatt både knekt nese og hjernerystelse, men jammen er hun blitt tøff av det også.. :) ungene vokser opp med altfor mye "nei", og det er ikke bra! Redningsvest og sykkelhjelm er en selvfølge, men bomull og bobleplast skaper utrygge barn!
Vesla var 9 mnd første gang hun satt på hesteryggen, og rundt 1 år første gang hun kjørte firehjuling med pappan, og alt innenfor trygge rammer, men likevel er enkelte negative til sånt. Samme når vi er ute og går tur, og ungene bytter på å holde hunden.. for det er vel ingen med barn som har rottweiler??? Jo, vi har, og hunden elsker ungene betingelsesløs. De ligger på gulvet og koser og leker, men selvsagt, aldri uten tilsyn. Og ungene vokser enormt på det, en hund på 50 kilo som gjør som de sier.. snakk om mestringsfølelse!

Anonym sa...

jeg er helt enig i at barn må få utfolde seg og lære av konsekvenser og mestringsopplevelser.
MEN; vi bør ikke glemme at vi mennesker blir født som individer. vi er sterke på forskjellige områder. det som er riktig for en, er ikke riktig for alle.
jeg mener det er viktig at vi lærer våre barn å ha respekt for og annerkjenne andre, selv om de ikke er like. og det går begge veier. alle har ikke lyst til å klatre i trær. alle har ikke kropp til å klatre i trær, de kan fortsatt være en god venn og bidra med noe annet til vennskapet som er positivt. barn bør lære å unne andre en gode. barn bør lære å dele. barn bør lære å ta hensyn til hverandre. barn bør lære å respektere hverandre, uavhengig av hva man er god på og hvilken økonomi foreldrene har.
når barna blir voksne trenger vi både it folk, professorer, omsorgsyrker, snekkere, militære osv osv
så, jeg syns vi skal ha respekt for at foreldre har forskjellige grenser og oppfølging av barna. fordi foreldre (som har omsorgsevner) er de som har best forutsetninger til å vite hva deres egne barn har behov for.
vi er født med forskjellige evner og talenter. det ene talentet er ikke nødvendigvis mer verdt enn det andre.
en annen ting er at jeg begynner å bli ganske lei av å høre folk si "det ble folk av oss også!" nei, det er faktisk ikke alle det er blitt såkalt folk av.
det at det er blitt mer fokus på sikkerhet idag kan jo ha noe å gjøre med at man har erfart at det kan gå uopprettelig galt, og at man ønsker å redusere antall gjentagelser. (at produsenter av utstyr ønsker å sko seg økonomisk på det må man vel bare regne med) hvem er det som bestemmer hva som er trygt nok? og vet man egentlig nøyaktig det på forhånd? mine barn er uerstattelige. jeg vil ikke sitte igjen med et barn mindre og tenke at hvis jeg hadde... så hadde det ikke skjedd. samtidig vil jeg at mine barn skal ha en god barndom med mange gode minner, de skal få utfolde seg og leke og lære og mestre. de skal få være barn. men de må også oppdras til å bli gode voksne. det er veldig lett å være etterpåklok. det er veldig lett å dømme andre. det er et stort ansvar å være foreldre. jeg sier et stort JA! til å la mine barn klatre i trær. men jeg kommer til å vurdere underlaget og fallhøyden... ;) skal de lære av det, må de jo komme levende fra det -ikke sant ;)

Ina aka Ladria sa...

Fant faktisk ikke en eneste ting jeg var uenig i. Jeg frykter for den generasjonen som blir oppdratt nå. Fra første sekund har de silkepute under rumpa og får ikke lov til å gjøre noe som helst. Vi gjorde ting, feilet og så lærte vi av det!
Barn skal ikke sitte pent og pyntelig i silkekjoler og se på leker. De skal ha praktiske klær som kan gjøre at de kan løpe, hoppe, møkke seg ut, og falle fra ting. Hvordan eller kan man lære hva som er smart og hva man ikke burde gjøre?

Hutte meg tu. Vi får se hvordan arbeidslivet blir om 20 år da alle "gullungene" har vokst opp og skal prøve seg på arbeidslivet. Kan nok bli interessant!

Anonym sa...

Du bruker sikkerhet som hjelm og redningsvest.
Tror ikke du hadde blitt så glad om dine barn ble invalide av et dårlig fundert klatrestativ. Det har skjedd for mange ganger. Før var ting bedre laget. På skolen vår i høst knakk en 5 klassing hodeskallen i en akeulykke, den hadde vært ungått ved bruk av alpinhjelm. På ungdomsskolen til min sønn ble en elev sittende i rullestol for resten av livet fordi han fikk en medisinball i nakken og etterpå måtte løpe orientering... Nakken kolapset. Jeg har ingen barn og miste. Mine må bruke alpinhjelm ved aking,ski ol. Ved sykkel, og jeg krever at lekeapperat skal være ordentlig sikret. Da jeg vokste opp hadde vi ingen sikkerhet, men vi hadde heller lite med apperater ol. Jeg setter pris på at det gikk såpass bra som det gikk, selv om jwg måtte tilbringer måneder på sykehus før skolestart fordi jeg ble påkjørt av en bil da jeg lekte langs veien.

Lille Mille sa...

Jeg kunne ikke hvert mer enig.. Jeg er oppdratt på akkurat samme måten selv. Å jeg har ikke tatt skade av det og helle blitt litt tøffere og litt mer erfaringsvis av det. Jeg kom alltid hjem med blåmerker og skrubbsår. når jeg egentlig fortsatt gjør, uten i det hele tatt og legge merke til at de har dukket opp før jeg kler av meg for kvelden.

Selv har jeg ei lita tuppe på snart 2 år og hun blir oppdratt på samme måte.
Greit nok så ser det ut som hun har hvert i krigen med ett eller annet dyr innimellom med alle blåmerkene.
Men merk mine ord, i barnehagen hennes sier de "Hun er en tøffing, gråter ikke av et lite skrubbsår, når hun faller stabler hun seg opp på beina igjen å løper videre."
Hun er en liten tøffing som ikke er redd for å falle litt.

Stå på Hagemor.
Jeg er helt fullstendig enig i alt du skriver!

Anonym sa...

Helt enig med deg. Flott engasjement :-)

Anonym sa...

skulle skrive inn med åpent navn men fikk det ikke til. Får beskjed om ugyldig tegn. Er det alfakrøllen som er feil?

Caz' corner sa...

Et veldig bra innlegg! Jeg har ikke selv noen barn enda, men når den tiden kommer skal de helt klart få klatre i trær og lære seg å bruke en kniv. Da jeg var liten elsket jeg å klatre. Mine venner og jeg sprang til fjells og lekte i fjæra. Vi hadde en flott barndom. Det er nemlig lykke i å beseire et høyt tre! Eller i å spikke seg en stokk. Å føle mestring. Jeg unner alle barn dette.

Komadyret sa...

*Applaus* Helt enig ;)

Ingrid sa...

"Det er også vår plikt å lære dem å klare seg i livet når vi ikke er rundt dem lengre også. Vi skal lære dem å bli selvstendig og gode mennesker som kan oppdra enda en generasjon til å klare seg i virkeligheten."

Det er poenget, ja! Er så til de grader enig med deg!

Ha en forfriskende og morsom dag! :)

Hilde Cathrine Groland sa...

Flott innlegg som jeg er så hjertens enig i. Det er en selvfølge at vi beskytter barna våre mot det vi mener kan være en trussel, men å la barna bruke naturen som lekeplass er det beste som finnes - enten det er vann, skog eller fjell. Min datter som nå er 15 har hatt både blåmerker, digre skrubbsår, måttet sy haka osv osv. Hun har vel vokst opp omtrent som dine unger. I dag kjører hun 4-hjuling, go-cart, driver med skyting, løper i skogen med hunden, klatrer i trær og i fjellet, lager buer og altså bruker kniv - er helt uproblematisk. Det er ikke farligere å klatre i trær i dag enn for 30 år siden, sanden under huskestativene er heller ikke blitt farligere. De to skumleste tingene i dag er rus og dataspill. Det var lett å få tak i f.eks. hasj for 30 år siden også, men i dag finnes det så utrolig mange kjemisk fremstilte partydop, som er lette å få tak i, har en pris som ungdommen kan tåle og som er lett å ta og lett å skjule - det skremmer meg. Du er slettes ikke kontroversiell, du er rett og slett en særdeles fornuftig mor, som antagelig burde jobbet i barne, ungdoms og familiedepartementet :-)

Anonym sa...

flott.

Anonym sa...

Jeg er veldig enig med deg! Jobber selv i barnehage, og der er en av våre mange oppgaver å legge til rette for at barna skal utvikle seg til å bli selvstendige individ! Det gjør man ikke med å nekte barna de mange utfordringene de møter på i hverdagen!!!! På sitt nivå må de få lov til å utfolde seg og stadig bryte egne grenser for å kunne skape mestringsfølelsen. Dette er rett og slett grunnleggende for både sosial, motorisk og kognitiv utvikling!
Men når det er sagt er mitt inntrykk at de aller, aller fleste av foreldrene er helt enig i dette og også er flinke til å støtte barna sine på lik linje som oss! (Kan jo hende jeg er veldig heldig med min arbeidsplass, hvem vet)

Anonym sa...

Hei, syns dette va et supert innlegg.
Var heldig å fant en naturbarnehage til min sønn da han fylte 3. Og der fikk de lovt til å leke i med vann og søle, sage ved, og hugge greiner og spikke med kniv. Som endte opp med selvlaget julegave til mor.. Og hvor stolt han var " har laga sjøl" og ikke minst jeg.

Selvfølgelig har jeg renset og blastret og blåst på blåmerker og "ondter" bort, og sagt ting som "huffda blei det hull i asfalten, eller slo benken seg" ... der jeg etterhvert fikk høre ".... mamma det blei ikke hull i asfalten" bla... "at løk ikke e så veldig godt, men bestefar har sagt det e godt for blodet" til kompiser...

Min sønn har fått utfolde seg og er i dag en flott ungdom på 15, som er sjølstendig og ikke trenger hjelp til alt mulig og prøver å finne løsninger selv før han eventuelt spør om hjelp.

Er det ikke det vi ønsker, en som vi er trygg på vil mestre voksen livet....

Håper mange leser din artikel... har oppleved mange håndball unger og undommer som ikke kan stupe kråke for de det er "farlig"...

Ma

Odd Sverre sa...

Tildtredes! Verken mer eller mindre.

Anonym sa...

Som 7-8 åring raste jeg drøye 2 meter ned i den tynnslitte grusen, eller, der det i det minste en gang hadde vært grus, fordi de råttne stengene i klatrestativet på skolen gav etter.
De splitter nye fortennene ble slått løs og hjernerystelsen satt som et skudd. Skoleinspektøren ble nødt for å kjøre meg i full fart til tannlege, og det ble litt hurramegrundt.
Dette er ett av mine Herligste barndomsminner. Og dessuten slapp jeg leve resten av livet med mellomrommet jeg hadde mellom de nye fortennene, da dette ble satt godt på plass. :D

Selv har jeg nå to barn som elsker å være ute og klatre og herje. Jeg har dog tatt meg i å rope etter de "vær forsiktig da", i det de springer ut.
Min mor ropte jo ikke dette etter meg og mine søsken, og vi klarte jo å ta vare på oss selv ute lange sommerdager. Vi sprang gjennom skog og myr og badet alene i innsjøen. Og løp/syklet jo hjem når vi var sultne eller så kliss bløte at et skift ikke kunne utsettes lenger, eller om vi måtte plastres sammen. Og dette ordnet vi selv.
Min mors reaksjon var langt fra "å herregud, hva har skjedd!". Den var "Tørk opp skikkelig etter deg, blod setter så stygge flekker, og jeg tenker ikke fly her og skure etter dere!".
Vi brukte øks, sag og kniv uten tilsyn. Bygde hytte i skogen på egenhånd. Klatret og konkurrerte i hvem som hunne hoppe lengst fra taket. Syklet om kapp og konkurrerte i hvem som klarte vri bakdekket for å lage den største grusskyen, uten hjelm. Og joda, det har blitt noen knall og fall, og endte det med hjernerystelse, som det jo ble noen av, så var vi jo på vei ned den bakken igjen to dager senere likevel. Jeg har for øvrig aldri brukket noe. Vi hadde stort sett kontroll på det vi drev med, nettopp fordi vi hadde lært det uten å bli holdt tilbake.

Minnelita sa...

Veldig enig. Delte innlegget ditt på Facebook.

samuikim sa...

Helt enig med Eva Cathrin,men forstår hva du mener også.Men det er ikke barna sin feil,dette med mobbing pga nyeste merker på sko etc,eller det med å vise at man har bedre råd enn andre,men oss foreldre og det er takket være oss at mobbing fortsatt pågår,VI MÅ TA MER ANSVAR OG FÅ VÅRE BARN TIL Å FORSTÅ DET...

Men når det gjelder denne artikkelen,så har hun rett,barna må lære å tåle en trøkk og skade seg litt...

Katrine sa...

AMEN!!!!

Marita sa...

Ja! La barn være barn :)

Lille familien i nr.9 sa...

VELDIG bra skrevet!!
La barn være barn, og det er av å prøve å feile man lærer :)

Linda sa...

Beste jeg har lest på lenge:))

Anonym sa...

Kjempe bra!!!
Jeg bruker å si at ingen barn klatrer høyere opp i et tre enn det tør å ramle ned. Mine unger har syklet, klatret, spikka med kniv, fått låne både hammer, sag og drill, vært ute i båt, sparka fotball, slåss ... og alt har gått bra. OG jeg holdt på å le meg i hel da ungene skulle stå på skøyter, og enkelte vokse ville de skulle bruke sykkelhjelm. Da jeg lurte på om det noen gang hadde hørt om en unge som hadde slått seg i hel mens de stavra seg bortover på isen for første gang, ble de svar skyldig ... De vil aller helst gå godt. Jeg er mer bekymra for alle de som ikke får prøve, feile ... for så ENDELIG å mestre, de kommer til å "slå seg i hel" når livets harde virkelighet treffer de midt i mellom øynene. Når ungene mine klager at noe er urettferdig, kjedelig, vanskelig ... så sier jeg "Velkommen til resten av ditt liv. Deal with it."

Aina sa...

Dette MÅ definitivt være noe av det beste jeg har lest på...ja...ever!

Anonym sa...

Flott skrevet!
Jeg jobber i barnehage og er et spesielt sett med foreldre som tydeligvis har født porselen barn
I juni må de gå med tykke klær, ikke løpe ting i hendene(skjønner saks osv, men generelt alt), mens de andre barna får løpe i sprederen så må de la være for "de blir så fort forkjølet", kan nevne i fleng, men tror dere skjønner tegningen.

De får ikke lov å se på video i barnehagen med mindre det er Elias eller noe i den duren. Disse er nå 4 og 6 år. Det er veldig få på dems alder i bhg som synes at Elias er supert. De vil heller se på knerten, løvenes konge og litt mer god gammel dags film om du vil. Vi fikk passet påskrevet da vi hadde sett løvenes konge , for dette var helt uansvarlig , for skummel film med vold.
Når jeg var liten (er nå 25) så tittet jeg på alle Disney filmer, jeg så på brødrene dal (jeg klarer ikke å huske så mye av filmene fra den tiden ) men jeg fikk lov å være barn, , og ikke skjermet fra alt og bli sydd puter under armene.
Det må jo være fryktelig trist å vokse opp sånn, de blir jo litt "uselvstendig" når Disse foreldrene også kler av å
På dem, og omtrent mater dem med små små biter fordi de er redde for at det skal sitte fast i halsen.
Barn må få være barn, løpe og falle. Spise sand og få vondt i magen, klatre og dette ned, teste ut ting og finne ut hvor grensene dems er og ikke at foreldrene bestemmer hvor den skal stoppe.. ( sier ikke at det er lov å gjøre akkurat man vil, men la dem få lov å plukke ut et plaster når de har skrapet seg opp fordi de tryna som bare det på asfalten, eller datt av sykkelen. La dem prøve, og heller stå litt på side linjen og gi dem en oppmuntring når de foreksempel detter av sykkelen , istede for å bli helt fra deg og vise at du konstant er bekymret for noe. Da tror jeg også barna blir redde for alt. Ja til barn som tørr å
Prøve ting!

Anonym sa...

Like bra som innlegget er skrevet er alle de over 100 kommentarene før meg. Jeg kjenner en form for lettelse over at jeg ikke er gal eller uansvarlig. Jeg lar mine barn oppleve den virkelige verden slik at de kan bruke dette resten av livet.
De har falt ned fra trær, fått skrubbsår i fjellskrenter, har opplevd legevakt og gips. Men alt dette har skjedd i lek med ansvarlige tilstede.
Nå begynnet de på ungdomskolen og har en ballast med seg som gjør de i stand til å vurdere og bestemme selv.

Pappa fra Oslo.
Takk for innlegget Hagemor.

Anonym sa...

Flott! Jeg orker heller ikke å leve med redselen for at noen av oss skal dø hele tiden!

Linn-Anita sa...

Kjempebra innlegg, setter ord på det mange mener - men ikke tør å si. Jeg var over alt da jeg var barn, og lærte av mine feil. Brenner man seg når man steker vafler - ja, så lærer man at vaffeljernet er varmt! Jeg har prøvd og feilet, lært hva som er dumt og hva som ikke er fullt så dumt. Det skal mine barn også lære! Jeg vil ikke at mine barn, den gang jeg får noen, skal vokse opp med PC og TV som eneste mulighet til lek, fordi alt annet er så "farlig". Jeg vil ha aktive og glade barn, som vet at et blåmerke går bort og at en liten skramme eller tre ikke er farlig!

Beva's interiørgleder sa...

Bra!!!

Anonym sa...

Vi må slutte å sy puter under barna våre.
La dem slå seg.
La dem dette og få ett lite sår.
Man lærer ingenting ved å sy så mye bomull rundt ungene våre at alt dem kjenner av konsekvenser er en liten dytt.

bente sa...

hei, så enig så enig. tenk vilken bjørnetjeneste foreldrene gir sine barn. der sotter de med ryggproblemer og total mangel på motorikk fordi de aldri har fått beskjed om å komme seg ut og finne på noe. for en skam!

Anonym sa...

Eit fantastisk godt innlegg, godt å sjå at det ikkje berre er eg som tenker slik:-) På vår skulen vår fekk vi leikeaparat som stod på "fallsikker grunn" til X-antall tusen.... første dagen det var i bruk... datt ein unge ned og brakk armen. Sjølvsagt synd at ungen skada seg, men det viser at mange av desse flotte tiltaka som nokre "smarte byrokratar" på eit EU-kontor sit og klekker ut og pålegg fattige kommunar rundt om å gjennomføre, nødvendigvis ikkje er så nødvendige. Vi må våge å tenke sjølv og la ungar være ungar.

Anonym sa...

en ting er de som er redde for at barna skal slå seg, hakket verre er de som er redde for at barna skal bli skitne... hadde en nabo av det slaget, som alltid gnålte til gutten at "må ikke gjøre sånn, du blir så skitten..." mens jeg heiet på min jente, - hvor langt kan du hoppe fra dissa? (ble jo litt demonstrativ til tider.. :))

Anonym sa...

Som mamma til to jenter synes jeg dette er noe av den viktigste debatten rundt barns oppdragelse i våre dager. Jeg er stolt av hvert eneste blåmerke på min 5åring sine ben. Når kneet siler av blod og hun gråter sine modige tårer fordi hun har falt av sykkelen setter jeg på plaster med et smil og sender henne ut igjen - ja alene!
Det finnes ikke noe bedre enn å hente to jenter i barnehagen som er møkkete fra topp til tå, og som kan fortelle at de husker høyest av alle!
Jeg blir beroliget av å se at lignende mammaer finnes :-)

Kikki sa...

Amen og ball!

Jeg kunne ikke vært mer enig med deg!

Anonym sa...

Helt enig med deg

Gutten vår gikk i naturbhg de første årene, der spikket de, klatret i trær, var på båtturer osv, jeg er veldig glad han fikk plass i den barnehagen.
Fikk forresten høre fra enkelte at det var skikkelig uforsvarlig å ha han i utebhg fra han var 1 år

(sandra) Nichitah sa...

Jeg er så enig at jeg har ikke ord nesten :D Fikk tårer i øynene når jeg leste dette. Fordi noen faktisk er enig med meg, noen deler mine meninger, å det er godt.

Har fått mye motgang akurat på denne fronten, å det gjorde godt å se at det finns flere :)

Nichitah, frk Poppins.

Karianne sa...

Fantastisk bra innlegg!! Flere burde tenkt som deg..å skjerme fører intet bra med seg. En må lære av sine feil, erfaring er mer verdt enn noe annet. Takk for kloke ord og refleksjoner!

Camilla Marita - Mammaen til lille Nicklas André (8 mnd) sa...

Utrolig bra innlegg! Jeg er HELT ENIG i alt det du skriver :)

Anonym sa...

Det slår meg at stort sett alle er enige i slike innlegg, men hvor er da disse foreldrene som syr puter under armene på sine barn?

Kan det være "de andre" eller er det...*grøss*...bare oss som er flinke i teori, men ikke praksis?

Cecilia sa...

Jeg er så enig med deg. Barn nå til dags er alt for overbeskyttet og skal helst ikke være ute. Jeg har fått en del blikk når min sønn enten har fått ett hull i buksen eller er veldig skitten på hender eller klærene sine. Jeg sier bare at han SKAL være skitten, han SKAL ha skrubbsår, han SKAL ha blåmerker, det betyr at han har hatt det gøy. Jeg lar ham få lov til å klatre, falle, bli våt. Jeg spør heller om, skal barna gå rett opp og ned og ikke få lov til å tråkke i gresset eller hoppe i vanndammer? Skal de ikke få lov til å lete etter meitemarker i jord, ellers skal de ikke heller få lov til å lage digre sandslott? Sånt bryr jeg meg ike om. Min sønn skal få lov til alt. Han må lære seg seg livets realiteter! Man får vondt av å falle, man får sår, man må skifte klær etter å ha vært våt osv.......

Ninas Sølv sa...

Dette er noe av det beste og sanneste jeg har lest på lenge. Har selv tenkt de tankene mange ganger.Dette innlegget skulle blitt sendt til de som sitter og lager alle disse " sikkerhets-reglene" som blir tredd nedover hodene på oss foreldre og barna våre.Og så skriker de samme myndighetene opp om at barna blir overvektige og late? De får jo ikke lov å gjøre noe som er gøy lenger.Ja, det skjedde nok noen uhell når vi vokste opp, men vi lærte ihvertfall at det er gøy å bevege seg. Tusen takk for at du setter ord på det som så mange av oss tenker.

Anonym sa...

Utrolig bra! Kunne knapt vært mer enig! :)

Åshild i bestemors hage sa...

Jeg måtte inn og se hva du hadde skrevet som danket ut Anne på Moseplassen. Jeg skjønner at du er overveldet.

Anonym sa...

Knaillbra! Enig! Mvh Kari G

Anonym sa...

Det er barnemishandling å ikke la dem få sjansen til å knekke armer eller bein i løpet av oppveksten!

Sigrid sa...

100 % enig i hva du skriver ! Norges pr. 2012 - vi oppdrar en haug med PYSER og det er IKKE barnas feil... Mine unger har hatt det sånn som dine og de lever i beste velgående, men de tåler en støyt og er IKKE hjemme pga.en forkjølelse el. Husker jo hvor gøy det var å klatre i trær eller det å bli våt og kald fordi man badet mens det enda var is på vannet :-) Det var andre tider da vi vokste opp !

Anonym sa...

Det er så godt å lese om fornuftige menneske med fornuftige meiningar! Tusen takk! Eg er berre 16 år gamal, men eg veit så godt at mine ungar skulle fått lov til nettopp det - å teste ut livet. Sjølv har eg aldri blitt pakka inn i bobleplast, og takk Gud for det! Ungane blir mykje både gladare og meir robuste av erfaringar, og det er dèt dei treng! Det er sjølvsagt greitt nok å sei at "du kjem til å fryse utan denne på", men ein lærer av sine feil, og slik er det med ungar òg. Naturlov!

-Kine

LEV VEL sa...

Kjempeflott innlegg, helt enig med deg!

S sa...

Det sies at hønemor får ofte kyllinger.. Og det tror jeg stemmer! Så enig i det du skriver :) Er man overbeskyttende så får man unger som ikke klarer seg selv ute i den store verden.. Bra innlegg!

Oddny sa...

Et kjempebra innlegg!!Jeg syns det er mye overbeskyttelse for tiden. har 4 gutter som til stadighet har sår og blåmerker,men det tåler de godt!

Anonym sa...

Savner når jeg gikk på barnehage jeg. Da fikk vi hammer og spiker og skulle lage vår egen hytte i hagen :P

Anonym sa...

Enig :)
passende sang, hehe..

http://www.youtube.com/watch?v=75MT-dI7OT0

Anonym sa...

Helt enig i det du skriver...

En annen ting du forresten kunne tatt opp....Da jeg var liten, så var det mange av de rundt meg som fikk tv-spill for å ha noe å gjøre. Det jeg ser den dag i dag, er at utrolig mange foreldre gir ungene sine mobiltelefonen som er proppet i spill, fordi barnet kjeder seg ?!?!?!? Jeg blir sjokkert, fordi jeg tenker tilbake på hva jeg fikk som beskjed da jeg var fem-seks år gammel. "Gå på rommet ditt og lek da vel" eller beskjed om å gå ut og finne på noe der. På dager hvor det var skikkelig dårlig vær fikk jeg være inne og se på enten Emil i Lønneberget, og vi må ikke glemme Ronja Røverdatter...Noe som inspirerte meg til å gå ut dagen etter og enten klatre i trær sånn som Ronja, eller lage leketøy av naturens eget skattkammer. Unger i dag, er rett og slett fantasilaus....Spør dem om de kan lage ei kongleku, og de kommer til å stirre dumt på deg.

Anonym sa...

støtter veldig det du skriver om å la barn utfolde seg. men så er det ett stort MEN der. da samfunnet, oppbyggningen som styrer vår utvikling, har gjort det til at slike ting å kle barnet litt tynnere kan bli katastrofalt, utfra denne meldegreia til skoler og barnehager. selv når barnet er varmblodig av seg, og derfor spør pent om å slippe ullundertøyet. velger enn å høre på barnet da, så er bekymringsmeldingen ikke så langt unna. særlig når enn kansje kjenner og prøver ta vare på folk som sliter litt oxo. da kan enn bli sett på som å engasjere seg for mye i annet, og blir vurdert om enn er egnet til å ivareta seg og sitt. selv om enn egentlig er opplært til å elske sin neste, og noe vi alle stort sett er enig i å være der for hverandre. blir dette også ett negativt valg, selv om så mange trenger det. så enn blir ofte tvunget til å være på vakt, og gjøre som enn blir fortalt. til tross for at det krenker enn, barn og andre. for enn MÅ jo følge normalen, normer som alle andre sies det. selv når ting går over til galskap. eks denne dyre støtsikre sanden. selv da det skrives i aviser om 85tusen fattige barn bare i østfold. hadde jo da vært viktiger at alle har mat på bordet, tak over hode, ettersom enn får høre av boligformidlingen det finnes husløse. er det sikkerhet å ha rundt seg??? så ja noen har bommet forferdelig med fordelingsprinsippet. men å tilpasse seg for at ting skal bli bedre for helheten i dette, er også blitt vanskelig. det kan jo straffes med å miste barna. så valget å følge overvåkninge, hønemorprinsippet er i mange tilfeller tvunget. selv om det ikke alltid er det mann kansje ville vært best utrustet med. ting satt på spissen for mange, men tenker sånt må belyses for at alle kan få seg en tankevekker. så kan enn jo bare håpe samfunnet våkner opp å aksepterer framfor å dømme. da ville vell kansje ting vært lettere å bære for alle. og ting kunne blitt valgt riktig for helheten. minske på holdninger som, er ikke så nøye med naboen bare enn har sikring for seg og sitt. skjønner fordelingsprinsippet er vanskelig når enn risikerer å straffes for at enn ikke ivaretar godt nok selv, men håpe noe kan gjøres før enn ødelegger helt familieidyll, vellvære, oppvekst you name it.... så kansje slike innlegg kan hjelpe, og da en stor takk til alle som engasjerer seg. vill gjerne belyse det at det i lengden nok kansje er bedre å kunne velge med god samvittighet, samhold, og forskjellen på hva som er viktig og riktig for hvert idivid. lykke til med puslespillet alle mann. stå på :-)

Elin sa...

Bra skrevet! Jeg tror du er en fantastisk mor, og at barna dine og både selvsikre og fornuftige - og ikke minst lykkelige! Det skulle vært flere som deg.

Selv lever jeg etter tankegangen om at barn skal være rene om morgenen og skitne om kvelden. Det viktigste er at de leker og har det moro, og får utvikle seg og prøve nye ting. Det er nesten fælt å bruke klisjeen om at "alt var mye bedre før", men jeg er utrolig glad for å ha vokst opp før tv'en og datamaskinen ble vanlige leketøy..

Strikketussa sa...

Jeg kunne ikke være mer enig i holdningen din! Takk for at du setter ord på det. Blogginnlegget ditt er delt med mine facebook-venner.

Elisabeth sa...

AMEN!

Kristin-s sa...

Barn SKAL ha skrubbsår og blåmerker ! Da jeg var liten syklet vi hele tiden og bygde hytter høyt oppe i trærne, i dag sitter de forran tv eller pc. Skal de finne på noe må foreldrene være med å vise dem for de vet ikke hvordan de gjør det !
Det hører ikke hjemme i det hele tatt !
Folk er overhysteriske nå til dags ! Hvordan vil denne generasjonen bli som voksen ??
Fult og helt enig i det du skriver !

Tone Andersen sa...

Jeg er helt enig, og det varnmer mitt "førskolelærer- hjerte" at noen setter fokus på dette.....

Da jeg vokste opp klatret vi i trær og på småfjell- skrubbet oss opp fikk vi plaster på, så var det ut å leke igjen. De som brakk armen eller beinet "var jo tøffe, og fikk status." Vi gikk på isen om vinteren, og lekte på jordet til bonden om høsten, ingen tenkte på EU-godkjent sand som skulle beskytte mot fall.

Nei vi må la ungene få prøve ut ting og bli litt "tøffere" DE HAR BARE GODT AV DET. SÅ får heller "hellikopter-foreldrene" pakke tursekken og ta med seg ungene ut, og lære ungene hvordan de kan bruke naturen istedenfor å bli en generasjon som ikke tåler noen ting og bare sitter inne.

Hverdagen med og uten autisme sa...

Kjempe flott innlegg! Så enig så enig!!:):)

Trine Lise sa...

Denne deler jeg også på facebook.. jeg syntes også at barna blir vel overbeskyttet. vi sykla til skolen sjølv om vi ikke gikk i 5 klasse vi. vi klatra i trær, sykla uten sykelhjem. kom møkkete hjem osv....

Kjell Vidar sa...

Kunne ikke vært mer enig!!!

Anonym sa...

Usikker på om eg vil kalle dette kontroversielt, er meir ei sjølvfølge i dei kretsar eg ferdast i....har inntrykk av at fleire vaksne vert bevisst dette, og at det er ei problemstilling som er litt "passè"? Mulig eg tek feil.
Det eg ser som forbausar meg er at mange foreldre nok er klar over at borna skal få slå seg, og boltre seg fysisk osv, men at born i dag skal ikkje "slite". Har dei mykje å bære frå skulen skal dei hentast osv....Dei skal aldri få høyre ei "ærleg" meining, det er skadeleg for dei....resultat: dei kan ikkje å forhalde seg til ærlege tilbakemeldingar på oppførsel eller handling,og får seinare tendensar til og ta "kritikk" personleg på ein måte som ikkje er bra hverken for dei eller romgjevnadane.
Hugsar forøvrig sjølv kor eg bar heim frå skule/trening, og måtte ta pause når armane føltest som spaghettistropper....Men meinar bestemt at litt slit skaper karakter.

Åpent hus sa...

så gode poenger
jeg deler synspunkta
veldig godt skrevet!

klem fra ho gro

Irene Lohne sa...

Jeg er så inderlig enig! Jeg lot selv min 9 år gamle sønn kløyve ved med øks og fikk store øyne da jeg fortalte det til andre. Jeg har også applaudert barna mine høyt opp i trærne. Vi er i ferd med å oppdra en gjeng med reale pingler.

ide-puffen sa...

Fins ikke kontroversiellt for meg. Tre sønner som både hugger ved, bruker kniv og klatrer i trær. De må til og med sykle eller gå til skole og trening he he. Minsten på 12 gikk av og til uten sokker i vinterskoene i vinter og noen lurte på om det var omsorgssvikt? Han sier han blir så varm på beina, og da får ha gå uten sokker.( han har ikke vært syk en gang i vinter) HERRLIG INNLEGG

Randi

Anonym sa...

Bra skrevet!! Det var som å lese mine egne tanker, selv om jeg ikke har barn selv. Barna skulle vel helst vært pakket inn i bobleplast før de gikk ut døren. Vi skaper jo et bomulls samfunn hvor alt er farlig.

Eva sa...

Utrolig bra skrevet. Var som jeg kunne ha sagt det selv. Hadde det vært opp til mange,så hadde barna gått rundt i sumodrakter,hjelm og fullt beskyttelses utstyr når de gikk ut. Og gjerne noe når de var inne.
Nei,la barn være barn! La dem falle og slå seg,kjenne på kroppen hvordan det er der ute i verden. Lær dem å møte verden med sunn fornuft,så går dette så bra!
Min sønn sager,bruker kniv,sykler med hjelm,redningsvest ved sjøen,klatrer i trær og alt det som hører til å være et barn! Og slik skal det fortsette,det er slik han lærer.

Anonym sa...

HURRA for slike tanker!!!!!!! :-D Og vit at du har forskningen VELDIG på din side, vi MÅ herje for å stimulere kropp og hjerne! Takknemlig hilsen fra en fysioterapeut som brenner for dette emnet!

Maria sa...

Håper hele norge leser dette og tar klokskapen til sitt bryst!!
I LOVE YOU! :))

hilsen ped.leder som står for akkurat det du skriver!!!

Yvonne Borlaug sa...

Jeg kunne ikke vært mer enig! Det er blitt så ekstremt når det kommer til sikkerhet i dag.
Det er nesten litt som med immunforsvaret.. hvis barna aldri får spise sølekaker eller bli skitten osv, så lærer immunforsvaret at man ikke tåler noe, og man blir mye mer disponibel for sykdommer...
Bra du setter fokus på dette =)

Anonym sa...

Oioioi, taushetsplikten lenge leve... :-/

Anonym sa...

Det er artig og se ka du skriver og jeg er enig. jeg er en gutt på 17år og jeg har fått brukt kniver og sager og vært med på masse turer og kjøre sneskuter og fått lov og være ute på kvelden og ha det artig med venner. Men når jeg ser venne mine får sommerjobb oss faren sin og bare gir dem en dato dem skal møte på jobb blir det bra feil. Når jeg slulle få meg jobb fikk jeg hjelp og det var og se på søknadden og cven før skrive feil. Først var jeg sint før alle andre jeg kjente fikk jo alt det der men jeg måtte gjøre alt selv. men i etter kant er jeg glad før jeg kan gjøre det selv og ikke trenger noke hjelp med det. men nå så jeg skal flytte til faren min så lurer jeg enda på om han blir og hjelpe meg og finne en hybel heller må jeg gjøre det selv.

Anonym sa...

Fantastisk innlegg!!!
Dette burde vært obligatorisk lesning for foreldre :D
Slik at de ser hvor idiotisk det er med slik overdreven påpassing.
Bra skrevet! :)

Tina sa...

Bra sagt :) Jeg studerer selv til å bli førskolelærer, og du setter her fokus på et viktig tema som er veldig relevant i vår tid. Heldigvis har det blitt, og blir mer og mer fokus rundt dette og de skadelige virkningene det faktisk har. Professor i samfunnsvitenskapelige fag ved Norges idrettshøyskole Gunnar Breivik, har uttalt at vi risikerer å få "passive, feite og klønete barn". Fysiske utfordringer og aktivitet er noe av det viktigste i barns oppvekst! Anbefaler å lese Ellen Beate Hansen Sandseters avhandling som heter "I den risikofylte lekens vikår" :)

eva cathrin ostnes sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

er så enig som det går an. er selv mor til en np 20 år gammel datter som alltid fikk lov til å prøve det meste. hun slo seg og det har blitt både gips, sting og plaster opp igjennom årene og i dag har hun takket meg for dette. For hun lærte å ta vare på seg selv og lærte seg å bli selvstendig. Hun er fornuftig og veldig enkel å ha med å gjøre. hun tar rette valg og stiller alltid opp for andre. Ei som jeg rett og slett er meget stolt av å kalle meg mamman til.
Dette er et innlegg som fortjener å bli lest av flest mulig så jeg som mange andre her linker dette til min FB side. Og til deg: Tusen takk for at du setter ord på det som så mange av oss tenker på.
Vi trenger flere voksne som greier å ta vare på seg selv, ikke et land fylt med pusslinger som ikke tør gjøre noe selv.

Anonym sa...

veldig enig. men her er je gnok blitt veldig overbeskyttende grunnet mange ting. bla angst, men det verste i dag er at om man ikke følger nok med som foreldre så betyr det at man ikke er skikket foreldre, det er blitt litt vell strenge regler her og der om hvor mye man skal passe på at barna ikke slår seg. de må som sagt få lov å utforske å om dette betyr et skubbsår her og der så må det jo være lov. men i dag blir man da sett på som en dårlig forelder fordi man ikke passer nok på. jeg har selv tre barn og de er høyt og lavt, og de detter og slår seg av og til, og jeg har ikke ti armer så ofte blir det en rask trøst og oppigjen, for de løper videre og slår seg igjen. men jeg får vondt inni hjertet mitt hver gang de slår seg, og skulle ønske jeg kunne vært der hver gang å passet på at de ikke slo seg. men hva hadde de da lært av det. likte godt innlegget ditt.

Petter Blytt sa...

Er godt å lese dette. Men desverre er nok masse av dette overhysteriet kommet for å bli. Mye skyldes nok at vi har begynt å få amerikanske tilstander i forhold til erstatningssaker. Nå skal alt og alle saksøkes pga mangler og feil på utstyr og lignende. Om en unge skader seg på en offentlig lekeplass og ting ikke er i hht lover og regler så kan man saksøke kommunen/myndigheten for dette. Ja leker skal være "trygge" og ikke være til stor rissiko for ungene men det betyr ikke at de skal være 100% sikre. Men pga erstatningsansvar om noe skulle skje F.eks at en unge klatrer på utsiden av et lekehus og opp på taket og hopper utfor så vil jeg si at det er foreldrenes ansvar og ikke de som har laget lekeplassen. Men desverre er det ikke slik. Så ja barna vil nok bli overbeskyttet av det offentlige så lenge de kan bli stilt til ansvar om noe skulle skje.

Anonym sa...

God morgen til deg :)

Fantastisk skrevet og 110% sant :)

Min sønn har fått utfolde seg.. nå er han 16 og skadene har vært mange, men han har fått være barn :)

Anonym sa...

Sett fra en barnehagearbeiders( uten egne barn) ståsted: Er absolutt enig med deg. Dessverre er det utrolig mange forskrifter man må følge på barnehage og skole. Og når det svært sjelden skjer en ulykke, reagerer foreldrene. Sterkt. Vi får beskjed om at vi ikke passer godt nok på, at vi har for farlige klatrestativer, eller at vi går på tur på for risikofylte steder. Samtidig som de vil at barna skal være ute så mye og lenge som mulig, og de skal jo komme seg ut på tur...

Man blir klemt inne mellom statens forskrifter og regler, foreldrenes ønsker og behov, og barnas behov for utvikling, utfordring og mestring. Det er søren meg ikke lett!

Vidunderpappa.no sa...

Mye som spirer og gror utenfor! Vær forsiktig og beskytt barna slik at de ikke plukker på blomstrene, faller på gresset eller Gud forby - de klatrer i trærne! Sag dem ned for sikkerhets skyld!

http://vidunderpappa.no/den-forste-lovetann-vaer-forsiktig/

Annika sa...

Utrolig bra skrevet! Som mange andre har sagt her før meg må jeg også si at det er bra noen får satt ord på dette.

Her i mitt nabolag har vi ett tre som står veldig nær asfaltkanten, og heldigvis så klatrer alle barna i gata i treet. Ingen mødre som er hysteriske. Og heller ingen som har varslet borettslaget om at det bør "riktig" underlag til.

Nina Elisabeth sa...

Er så enig med deg. Og det ser det ut til at mange andre er også. Noe som får meg til å lure på hvorfor vi lar de overbeskyttende foreldrene styre verden barna våre lever i?

Klart vi skal beskytte de mot reelle farer, men som du sier, det er ikke de som er vant med å klatre i trær som ramler ned.

Forrige uke ble jeg ringt etter fra barnehagen. Jentungen hadde sklidd av stolen og kuttet av den strengen som sitter under overleppa. Etter ønske fra barnehagen tok vi en tur på legevakta for å sjekke at det ikke var mer skade enn det så ut til. Poenget her er at der nede ble vi møtt av en sykepleier som syns det var langt bedre med unger som hadde klippekort på legevakta, enn de som bare satt hjemme og så på tv/spilte dataspill.
Jeg kan ikke annet enn å si meg enig.

Aktive unger er det vi vil ha :-)

Anonym sa...

Enig i det aller meste, bortsett fra det med "ååå? Og hva gjorde du?" Kjenner til en som var mobbeoffer, som forsøkte å fortelle foreldrene at "andre" hadde vært slemme, men ble møtt med svaret: "Javel, og hva gjorde du?" Trenger ikke si noe mer om hvordan det endte.
Men, som sagt, enig i det aller meste :)

tuppelina sa...

Jeg er 100% enig med deg ang dette her! og for å være helt ærlig så synes jeg det er en stor skam med all den trehugging og sykkelhjelm-på-hodet-konstant tendensen som har vært stadig stigende siste årene.
jeg har faktisk opplevd noen situasjoner hvor foreldre har fortalt meg om 'farlige' situasjoner i nærområdet her, og så har jeg ledd og kommet med en sarkastisk 'ikke sant' fordi jeg var sikker på at de bare _måtte_ tulle...og så gjorde de visst ikke det!!!
-ungen min har til og med en venn som ikke kan komme på besøk en regnværs/snøværsdag med mindre han blir kjørt... -de bor 6min gange fra oss (tiden tatt i barnesteg og ikke voksengange), og vi bor på landet hvor det nesten ikke er trafikk...

-og er det ikke rart hvordan mange foreldre skaffer seg en rolig stund ved å la ungene spille data/se på tv, istedenfor å hive dem ut for å leke litt?
og det er sant;det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær! og jeg kan med handa på hjerte si at jeg og mine venner tok aldri skade av å være ute og leke oss når det var regnvær og blest, så jeg tror det skal gå bra i dagens samfunn også...

Tina Ramberg sa...

Jeg er så enig med deg i dette :)
Viktig at barna får oppleve de utfordringene som livet har å by på. For det er eneste måte de lærer på :)
Bra skrevet :)

Karoline sa...

Beste eg har lest på lenge! Såg den via ei deling på facebook og har no delt den vidare på mi eiga side. For slike gutar og jenter vil Noreg ha!! ;))

Anonym sa...

Som mamma til 4 gutter må eg bare si takk og amen! Har selv fått høre at jeg er en dårlig mor som lar to av guttene drive med ekstrem sport. Men jeg skal heller kjøre noen vender på legevakten med knekte armer og bein noe som vi ennå har tilgode å gjøre en å se på at dei visner framfor pcen.

Grethe sa...

Jeg er så enig med deg! La barna få være barn og la dem utfolde seg slik det er naturlig for dem. Dem dør ikke av skrubbsår på knærne eller en Donald kul i panna. Ei heller av en forkjølelse fordi dem lekte seg gjennomvåt i en søledam tidlig på våren. Det er gjennom lek dem lærer å bli selvstendig og takle livet. Slutt å sy puter under armene og la oss lage selvstendige individer av dem slik at de tørr møte livets utfordringer på godt og vondt.

eva cathrin ostnes sa...

Det må selvsagt vurderes. Grunnen til at jeg tok det med var nok en ganske annen. Men skal ikke utdype :)

E. Kristensen sa...

Godt skrevet og veldig riktig i dagens overbeskyttede samfunn.

(Hilsen en som syklet (og sykler) uten hjelm, klatrer i trær, bruker kniver og kjører motorsykkel).

Anonym sa...

Fantastisk, godt å se at det er foreldre som lar barn være barn!

Etter å ha jobbet i barnehage har jeg sett at det er mange foreldre som rett og slett ønsker seg små voksne. Helst rene i klærne når de skal hjem uten plaster og skrubbsår.

Vi kommer til å ende opp med et samfunn bygd av madrasser hvis man ikke kan la barn leke, klatre og utfolde seg som barn.

Anonym sa...

Flott innlegg, og jeg er helt enig, det var før i tiden det var lov for barn og dette og slå seg litt, har ikke tall på alle gangene jeg falt og slo meg med blo og alt som hører med, og jeg vil påstå at jeg har lært av det i voksen alder. Selvfølgelig skal vi passe på barna våre, men vi må ikke over beskytte de slik det har blitt nå.

Anonym sa...

Tusen takk for et fantastisk innlegg som jeg er HELT enig i!!! Det er helt super og etter min mening gjør du det riktige ved å la barna få prøve seg.... Noen ganger er nei et nei , men det kan også forklares og forstås om man bruker tiden med dem, til å nettop forklare... rammer er bra... men la de få leke og oppleve ting sjøl....

Eivor Norum Kirkesæther sa...

Veldig bra innlegg! Jeg kommer til og dele det videre på bloggen min og skriver mine tanker rundt det, bare sånn at du veit det ;-)

Takk for at du setter ord på noe som ikke blir snakket så mye om, og at du tør og si at foreldre er for overbeskyttende og hysteriske.

Anonym sa...

Ja, alt må vurderes. Og du har veldig mange sannheter her, - jeg er som sagt enig i 99,99 % :) Veldig bra skrevet og tankevekkende.

Anonym sa...

Guri malla hvor enig jeg er!

Det du skriver er så rett!!

Jeg har selv tantebarn som klatrer i trær, sykler uten hjelm, plukker skjell i fjæra, spikker, går inni innhegningene til naboens kalver/kyr for å kose med de og går turer i fjellet. De kan slå seg men de OVERLEVER.

Jeg jobber også i en barnehage der foreldrene nærmest forventer at barna SKAL klatre i trærne fordi barna gjør det jo hjemme. Jeg kan gjerne stå å se på barna og sier "du kan gjerne prøve å klatre hvis du vil" eller "du får ikke klatre høyere enn at du kommer deg ned (innimellom legger jeg til "for jeg kommer meg ikke opp etter deg")"
Skal da også sies at det er en naturbarnehage på landet

Reidun sa...

Hjemme her får ungene lov å være barn,klatre i trær,sykkle osv osv... har altid vært streng på dette med att: ta deg en tur ut å lek istedet for å sitte inne forran spill og tv! noe som sjokkerte meg litt sist jeg var på foreldre samtale derimot, var att læreren mente på att jeg burde ta meg en prat med sønnen min fordi han på skolen ble ganske skitten og att i alderen av 9 var de andre på hans alder mer opptatt av å se "fresh" ut!!! sa da att jeg hadde blitt mer bekymret om klærne hans var skinnende rene når han kom hjem og att man hadde vaskemaskin for en grunn. det hun var bekymret for var att det kunne bli ett mobbemoment!!! LA barn få være barn er jeg 100% enig i!

Roger sa...

Takk skal du ha!

Det artigaste gutungen veit fortida, er å gå rundt meg med ein stor hammar i handa og slå på spikrar, halde i drillen når vi skrur skruar mm. Det er utfordrande, spennande og kan jo også kanskje føre til at han blir ein aktiv unge (håpar eg). Han er 18 mnd... Eg har alltid hatt denne haldninga som du beskriv i innlegget ditt, og det har heldigvis ikkje endra seg etter at eg vart pappa. Det _SKAL_ vere trygge rammer rundt ungane, men om dei ikkje får utfordre seg sjølv, ramle og slå seg litt så blir det ikkje folk av dei.

livetogkampen sa...

Kommunelegen vår er svært skeptisk til f.eks eu sanden på lekeplasser. Om ungene faller av huska på den, så er ikke den så innmari mye mykere eller mindre skadelig enn annen sand. Derimot er den så fin at den nesten er umulig å få ut av sår, så faren for betennelser osv er større.

Lise Tuset Gustad sa...

Veldig bra skrevet.

I vår kommune Levanger får ikke barna lov til å sykle til skolen før femte klasse - selv om de får følge av sine foreldre!!!. Selv om hverken skolen eller kommunen egentlig har anledning til å nekte foreldre å sykle sammen med barna sine (transport til skolen er faktisk foreldres ansvar!), så er det vanskelig som foreldre å si "denne regelen er ok å bryte - men ikke andre regler".

Nå klager skolen over at barna ikke kan å sykle i femteklasse, foreldrene får i oppgave å lage sykkelkurs til femteklassingene. Nyeste forslaget fra skolen/ kommunenvar å utsette sykling til 6.klasse fordi barna var så dårlige til å sykle.... Snakk om Molbo argumentasjon. Dersom barna har dårlige skrive og regneferdigheter i femteklasse - bør vi da utsette å lære dem dette til 6.klasse?

Det er ingen som lærer noen ting her i livet uten å prøve og feile, prøve igjen og kanskje lykkes. Og for en mestringsfølelse det gir - grunnlaget for selvtillitt er gjennom slike prosesser. Og fysisk aktivitet er vel mindre farlig enn inaktive barn?

Hilsen mor til 2 jenter som får lov til å sykle utenom skoletid (dog med hjelm, og med følge av foreldre dersom vi skal ut i trafikken) snøbade uten klær, måke snø fra hyttetaket om vinteren, kutte grønnskaker med ordentlig kniv og mye mer! Jeg ser faktisk på dette som helt nødvendige forberedelser til voksenlivet :)

Anonym sa...

Nå skal NAV sette ned en kommisjon for å finne ut hvorfor det er så mange mellom 20 & 30 som faller ut av arbeidlivet. Veldig mange pga. av psyken. Tror du er på god vei med et svar....i tillegg kommer dagens "familiesituasjoner"...tror jeg.

Sivva's foto og hunde blogg. sa...

Hei, vet du hva, med å lese denne bloggen så leste jeg om min egen barndom, hvor vi fikk speiderkniver i gebursdagsgave når vi fylte 4 år og kunne begynne i småspeideren, vi klatret i trær, slengte oss i tykke tau (uten sikring) fra høye trær og landet langt uti vannet, vi måtte lære oss å svømme lenge før vi begynte på skolen osv osv. Husker spesielt en episode, nedafor der jeg vokste opp var det en kjempebratt bakke (bilvei) hvor vi pleide å ake, gjerne på rattkjelke med jærnmeier. Da jeg var 4 år så satte jeg utfor der sittende på sparken, uten styring og meide rett inn i et tre i første sving, jeg skrubbet opp hele ansiktet, men det var bare å gå inn og få plaster også var det påan igjen.

mari sa...

Så bra skrevet. Jeg er helt enig, man skal ikke overbeskytte barnene. Hørte for en stund tilbake at norske barnehager hadde masse skader på barna sine. Men så hørte jeg litt bedre etter å da viste det seg at alt fra at barne falt å begynte å grine, et plaster på fingere til alvorlige skader. Da blir det fort mye. Jeg er selv oeppvokst på en gård og skulle mine foreldre passet meg for alt jeg kunne skade meg på hadde de vel hatt fultids jobb begge to bare med det. Noen ting fikk jeg ikke lov tilå da ble jeg forklart hvorfor. Jeg fikk ikke lov til å springe bort til verken bile eller traktorer, men stå pent å vente til de stoppet å vinket på meg. Da fikk jeg være med. Jeg var en unge med mange påfunn og jeg ser at mye kunne gått fryktelug galt. Men jeg har aldri brukket noe før i voksen alder å da gukk jeg 3 uker med bruddet. Jeg har nesten ikke fravær fra skolen. Vært frisk å litt vont i hode stopper meg ikke. Å kanskje er det fordi jeg har fått lov til å klatre,slå meg, prøve å feile. Jeg tror ikke jeg har hatt vont av det. Jeg har lært å kjenne på når det kan gå galt. Så istedet for å slå hodet tar jeg meg for. Vis jeg ser at jeg sklir så hopper jeg istedet for å falle å slå meg. Jeg har lært å se hva som går og ikke. Å jeg har lært atblåmerker, neseblod, litt rifter her og der og vont ikke er farlig. Det går over å gjør det ikke det så kan det fikses. Det eneste jeg er redd for å slå er hodet. Vi kommer aldri til å bli klar over hvor mye kroppen vår egentelig tåler før vi får prøvd. Ja, ting kan gå fryktelig galt, men jeg tror at dess mer unger får prød seg. Dess mindre galt går det. Kjenner de sin egen kropp, veit hva som er tegnet på at de snary faller da klarer de å vite hva de skal gjøre. Vi skal ikke binde ungene våre fast i en stol, men sen de ut i skogen. Barn må også få lov til å lære. Bygge opp et forsvar, både mot å kjennr på smerte å imunforsvar. Jeg sier nei takk til et overbeskyttet samfunn der alt er 100% sterilt. Jeg har ikke tatt varig skade av å slå meg og det tror jeg ikke dagens barn har heller. Klart vi skal beskytte dem mot farlige ting som kan gi de alvorlige skader. Som å bruke hjelm, reningsvest og tenke med hue er lov. Riftet jeg fikk av en spiker igår, kommer til å gro. Selv om søya tok seg rennfart å stanga meg i hodet så reiste jeg meg igjen. Nei, hadde jeg ikke fått lov til å skade meg som barn så hadde jeg ikke tålt så mye i dag. Faller et barn er det viktig å se det, men også trøste litt å la det løpe vidre. Et plaster leger mye og å vis man blåser på så er de like bra igjen. Lå barna få lov til å leke. De kommer til å bli bedre rustet som voksne, tåle mer og lære seg at vont ikke nødvendigvis er farli.

Anonym sa...

Hva gjør deg kvalifisert til å ha de rette svarene på andres oppdragelse? Kan ikke du oppdra dine barn, så oppdrar jeg mine og naboen sine? Hvis du mener at du har funnet den rette filosofien for hvordan du vil at dine barn skal leve livet, flott for deg! La andre gjøre det samme, uten bedømmelse fra utsiden.

Anita Sæterdal sa...

Takk :)

Jeg sjønner at mye blir gjordt for å ungå straffeansvar om noe går galt. Men det er mye dumhet i mange regler for barn.

Å ta fra barn, mulighet til å finne sine egne grenser, er å gji dem usikkerhet i forhold til egen mestring.

Klem

Sandra sa...

Kjempe flott innlegg. Var ofte jeg reagerte på overbeskyttende foreldre når jeg jobbet i barnehagen, selv gjorde jeg det meste som barn. Jeg ble faktisk så herdet mot å slå meg at om jeg datt gråt jeg ikke fordi det var vondt, men fordi klærne gikk stykker. Det merkes godt når foreldre har litt friere tøyler på hva et barn tåler og ikke, og dem som har vært borti det meste er dem jeg mener vil få en litt lysere fremtid.

Anonym sa...

Jeg må si meg enig i mye av det du skriver MEN...
Dessverre har disse reglene kommet fra noe... De som ikke vokste opp:
-Fordi de ble kvalt i sklien når annorakk snora satt fast..
- brakk nakken for at lokket på lekekassen i barnehagen ikke hadde sikring..
- slo hodet på stein som lå i sandbassenget ved husken..
Det er mange historier... Problemet er at NOEN har ansvaret på disse stedene.. og da må det tas forhåndsregler.
Men det er fortsatt mulig å la natur være natur!! DET er det ingen lover mot!! Og om man spikker, klatrer, løper, hopper i naturen og så slår seg litt... Det er livets skole! Send barna ut og la de få utfolde seg! Og jeg synes det er helt greit når jeg VET at barnet mitt ikke skader seg uten grunn i barnehagen eller skolen. Og at naturen er naturen! småskader og brukne ben skjer hele tiden uansett..!!

Mona Risan sa...

Veldig bra innlegg og veldig enig med deg:-) Har selv opplevd å miste en sønn på 4 år i bilulykke og sliter m katastrofe tanker, men er bevisst på at da må jeg sørge for å ta mine forhåndsregler og holde meg i nærheten av ungene, for jeg ønsker ikke å stoppe de fra å være barn og utfolde seg.. Klatre høyt, spikke og prøve ut masse spennende.. Man må bare finne balansegangen og la de kunne utfolde seg :-)

Nina sa...

Amen for det du skriver! Jeg jobber i barnehage, og har jobbet på barneskole, og bli sjokkert over hva foreldre sier og gjør med barna sine.
Det er da klart at de må få prøve å feile selv. Barn må lære at når de gjør noe, så får det konsekvenser uansett (enten positivt eller negativt).
Flere burde lese og reflektere over dette inlegget :)
Godt skrevet!

Anonym sa...

Synest dinna sången beskriv ditta ganske godt ;)
http://www.youtube.com/watch?v=75MT-dI7OT0

Ingrid with hat sa...

Og så er det jo så stas med gips!

Kari sa...

ENDELIG! d er ikke abre meg som tenker sånn, jeg sier det høyt da, men da blir jeg jo sett på som at jeg er spedalsk. NYDELIG å høyre det er musikk i mine ører, jeg så ut som en blå plumme når jeg kom hjem om kvelden etter en hel dag i "heia" på utsiden a huset.
Mamma å resten a de i nabolaget fikk oss nesten ikke inn for å få i oss noe mat eingang for de så oss ike hele dagen, å vi hadde ikke Mobiltelefon som de kunne ringe å høre hvor vi var eller om vi hadde det fint :D:D vi kom hvis vi va sultne eller om det va så vondt at vi måtte ha litt mamma... men stort sett va d gått over før vi kom frem :P HAHA.. å Jeg er bare 24 år å har ein datter på 4 år, å selv unge meg merker forskjellen fra da å nå...

Anonym sa...

Jeg er voksen nå, men som barn var jeg et av de barna som ble for meget passet på. Jeg har slitt hele mitt voksne liv med å være redd for alt mellom himmel og jord. Nettopp fordi alt var livsfarlig når jeg var liten. Kjære snille mammaer og papper der ute. Ikke la deres barn slite slik jeg må og måtte. Ved å lære å takle farer som liten mestrer man så mye mer som voksen! Den dagen jeg blir mamma og ikke klarer å la mine barn lære seg å mestre farer, da får pappen ta over. Jeg skal ALDRI gjøre mine barn unødvendig handicappede. Nei, la barna leve i fri utfoldelse der mammaene og pappaene har et halvt øye på barna og hjelper dem å finne løsninger på utfordrinene, ikke hindre dem i å møte dem.

Anonym sa...

var ikke sånn før i tiden(20år siden). Fikk min første kniv da jeg var 10 tror jeg. en ganske stor en etter det jeg husker.Har ikke tall på hvor mange ganger jeg skar meg på den kniven.Å klatre i trær var noe jeg gjorde hver dag. høyere og høyere med gammlingen under meg som sier. "ja detter du da er det kveld" Eller flåta jeg bygde som 10 åring rak til havs med meg ombord.Vi hadde og en gammel tre båt på hytta. i bunnen på båten er det en slags hull med en kork satt i. Nysgjerrige meg trakk ut korka og båten gikk rakt den til bunns.mens gammlingen på land roper "Veeent!" mens han løper inn og henter kameraet.Knips.."jaja nå får du klare deg selv"
Kunne aldri i verden vært foruten alt det der. Barn i dag blir så dullet med så til i grader. Barnebarnet mitt er lik som meg.Jeg tror han har blåflekker på hver cm på kroppen sin.Og du skal tro han skryter av det:)Hver blå flekk er hans stolthet. han er vell 8 år gammel nå. Ivrig som fy på sykkelen.

MammaAnne sa...

Jeg er så enig med deg. Jeg har tre jenter, men de får da både klatre og sylke (med hjelm) og kose seg ute. Man kan ikke passe på de til enhver tid uansett. Litt knall og fall og skjæring tåler de :)

‹ Eldst ‹Eldre   1 – 200 av 316   Nyere› Nyest»

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails