mandag 11. juni 2012

Jeg har tatt meg et glass vin..

Neida, ikke i dag. Ikke engang denne måneden. Men jeg har gjort det en gang. Og mine barn vet det… I følge mange er dette som et overgrep mot barna å regne. 

Det har nylig blitt publisert en stor undersøkelse om foreldres alkoholbruk og undersøkelsen og temaet har vært mye av dagens tema på twitter i dag. 

IMG 3383

Jeg hadde noen uttalelser i saken:

"Jeg tror at hvis mine barn ser at jeg kan ta et glass vin til et godt måltid, og ikke mer, så vil dette være forbilledlig og ikke omsorgsvikt"

"Med tenåringer i hus, drikker jeg vinglasset mitt når de er hjemme, og aldri når de er ute. Det er da jeg må være klar til henting og annet."

"Jeg syns derimot IKKE det å poste bilde av et skålende vinglass til stadighet er særlig forbilledlig når man har ungdommer."

Det har hendt mange ganger at jeg har måttet lest gjennom tweetsa mine og tenkt at "jeg mente det ikke slik", men denne gangen mener jeg akkurat det jeg sier. Jeg tar selvsagt utgangspunkt kun i meg og mine egne barn. 

Hvordan jeg kan stå for min første uttalelse: Mine barn vet at jeg ikke er totalavholdene. Vi har et barskap, ikke mye innhold, men en halvfull Cognac-flaske som snekkeren kjøpte til jul, og ei halvflaske Jameson som jeg kjøpte på Kretaturen i fjor sommer. Jeg lagde meg en Irish Coffee på julaften.. Og ei gammel Brandy-flaske som snekkeren fikk fra en av de utenlandske arbeiderne til jul for noen år siden. Jeg bruker å blande i litt i den hjemmelagde julemarsipanen. Jeg lager selvsagt egen til barna.

Så hvordan kan jeg i at det er greit å drikke sammen med barna? Jeg tror at det at jeg kan ta et glass vin til maten f.eks på ferietur vil avmystifisere det hele. Et glass hvitvin vil kanskje gjøre meg lett i hodet, men vil også vise ungdommene at det går fint an å ta et glass og stoppe der. Jeg drikker SELVSAGT ikke mer enn det ene glasset, og synes ikke det er greit å legge barna på hotellrommet og gå i baren på fest. Det er mange nyanser i mellom dette. 

Jeg synes også at det å late som at man aldri rører alkohol, mens man "tar den helt ut" når tenåringene ikke er tilstede er en dårligere holdning. Jeg kjenner folk som gjør det på den måten.

Å være totalavholdende er sikkert det beste, men det er ikke slik at mesteparten av befolkningen er det. Jeg tror ikke mine ungdommer har vondt av å vite hvem jeg er. 

Det kan kanskje høres ut som at jeg kjemper for å drikke mitt faste vinglass. Neida, jeg drakk tilsammen 5 glass vin sammen med barna mine i 2011. I tillegg drakk jeg nok et glass vin til hver eneste lunsj den uka vi var på voksentur i Sør Afrika i november.

Tweet nummer to synes jeg er viktigere. Jeg er ALLTID kjørbar når ungdommene er ute av huset. Dette gjelder både når det er avtale om at andre foreldre skal hente samt når det er avtale om overnatting. ALLTID. 

Tweet nummer tre er vanskeligere. Jeg har forsvart at det er greit å ta et glass vin til maten, samtidig som at jeg ikke syns det er OK å poste vinglass i disse instagramtider. Det skal jo dokumenteres det meste for tiden, kaffen vi drikker, maten vi spiser, isen, leggene..men altså ikke vinglasset. Joda, jeg husker at jeg posta et glass med hjemmelaget eggelikør i påska i fjor. En irish coffee har jeg sikkert også posta om jeg ikke husker feil. Men med ungdommer i hus, syns jeg likevel at forherligelsen med et skålende glass som må postes på facebook og twitter og instagram ikke er problemfri. Etter mitt syn kommer holdninger inn her. Jeg mener selvsagt når dette forekommer hyppig. 

IMG 4509

Barn er forskjellige og foreldre er forskjellige. Og ikke minst undersøkelser av denne art er forskjellige. Når avisen som publiserer undersøkelser tolker at "Alle er imot at vi drikker sammen med barna, men alle gjør det" så mener jeg at de ikke nyanserer resultatene. Drikker du sammen med barna? Ble dert spurt, og 62% svarte "Ja, daglig i ferien". "Ja daglig" som et glad hvitvin til lunsj eller "Ja daglig" som ei flaske tequila mens barna sover på hotellrommet. Jeg ser ingen nyanser i avissaken. Vi alle syns vel at det siste er ugreit? Vi alle har vel sett en for full pappa på flyet på vei til syden, dette er heller ikke greit etter min mening. Slike undersøkelser kan lett vise de tendenser man er ute etter alt etter hvilke spørsmål man stiller og hvordan de er utformet. 

Generaliseringen på twitter er også et tilbakevendende tema. Etter 11.september sa George W. Bush "Man er enten med oss eller mot oss". Er det greit med en slik ytterpunktholdning? 

Jeg hadde aldri forestilt meg at jeg skulle brukes som eksempel på dårlig forbilde for ungdommer. Ikke tror jeg at noen rundt meg skulle tro det heller. Og slett ikke ungdommene mine. Ja, for jeg har fortalt om diskusjonen til 16-åringen. 

Min førstefødte spurte en gang om jeg kunne kjøpe 3 flasker øl til ham. SELVSAGT var svaret negativt. Jeg kjøper IKKE alkohol til barn. Myten om at man da "vet hva de drikker" har jeg ikke falt for. I tillegg er det faktisk et lovbrudd å kjøpe alkohol til mindreårige. Faktisk så drar jeg det litt lenger med å fortelle ungdommen at jeg nok ikke kommer til å kjøpe alkohol når de er over 18 heller. Det er faktisk ikke min oppgave å kjøpe alkohol til mine barn om de er 18, 20 eller 25. Når de er 25 kan de sikkert få et glass vin til maten da.. Men bare et. 

IMG 3942

Det jeg derimot HAR gjort mot barna mine…jeg har drukket lett-brus gjennom hele barndommen deres. I kaffekopp.. Jeg er en svoren pepsimaxdrikker. Da tenåringene var små drakk jeg min brus når de var i seng, men så ble de eldre og la seg "aldri" (i tillegg til at mitt forbruk økte) og da ble det i kaffekopp. Etter hvert ble de så store at de trakk konklusjonen siden de visste at jeg ikke drakk kaffe..da ble det "damebrus" som de selvsat ikke fikk. Barn skal ikke drikke brus daglig, og lettbrus skal de ALDRI drikke…. En dag kom min venninne til meg og sa "guttene dine kommer til å drikke øl før du lar dem få drikke lettbrus". Godt poeng. Nå er de 16 og 17 og får lov å drikke av pepsimaxen min, men får stadig beskjed om farene og at de ikke må bli like avhengig som mora. Til og med 9-åringen kan få et glass av og til, noe som ville vært utenkelig med de eldste. 

Vell..det er nok mange som er uenige med meg i dette. Jeg kan selvsagt kun prate for meg selv og mine egne erfaringer. Jeg synes ikke det gjorde noe når jeg var liten og pappa tok en øl i solveggen etter å ha bygget på huset eller hytta eller noe annet hele dagen. 

 

Eva Cathrin

11 kommentarer:

Carole M. sa...

a neat trio of photographs; very creative!

martejoh sa...

Synes du virker veldig reflektert og fornuftig når det gjelder dette! Jeg er 20, og mine foreldre har nok vært litt mer frie på det å feks smake på alkohol, hvis de har sitti med et vinglass - noe som skjedde max 3 ganger i året tidligere når eg var ungdom. De drakk nesten aldri når jeg var barn, det var ikke naturlig for dem å kjøpe alkohol en gang. De senere åra har det blitt oftere - øler jeg, men det har nok noe med at de henter fram litt kos når jeg endelig kommer hjem. OG det er kanskje 5 ganger i året Bortsett fra det drikker jeg aldri emr enn en øl/cider/glass vin. Noen veldig få ganger på egen hånd, + de gangene jeg er hjemme.

Om jeg får barn, synes jeg måten du har gjort det på er riktig for meg. Spesielt "Med tenåringer i hus, drikker jeg vinglasset mitt når de er hjemme, og aldri når de er ute. Det er da jeg må være klar til henting og annet." var bra argument!

Helt feil at du har blitt framstilt som den "ille" her!!

Lirosa sa...

Vanskelig å forstå at noen kan kritisere akkurat deg Det hele handler om holdninger spør du meg
Dessuten må enhver feie for ega dør
Men debatten er interessant for den blir så hissig og "tenner" tydeligvis noe i folk
Det jeg spekulerer mest på er i grunnen Hvorfor?

Anonym sa...

Er vel ingen som har anklaget noen for å være dårlige foreldre, men å være synsere.

Og det er noe de fleste av oss er. Synsere altså, ikke dårlige foreldre.

Vi avgjør våre meninger på magefølelsen, egen moral og egne erfaringer. Selv om data kan tyde på at vi tar feil.

Bytt ut alkohol med sigaretter og drikke foran barna med å røyke foran barna. En gang i tiden mente man at det ikke var noe farlig. Vi mener ikke det lengre, gjør vi vel?

Darojovi sa...

Hei. Du har noen gode holdninger og sterke meninger - etter mitt syn.Jeg er sikker på at barna dine har fått, og får en trygg og god oppdragelse med et reflektert syn på alkohol.
Media bør gå litt i dybden på seg selv her, ikke legge alt over på foreldrene.
Det har vært snakk om vin tips, om hvilken vin som passer best til maten allerede fra morgen av - i Frokost tv både i TV2 og Nrk med Petter Nome som programleder, da det ble sendt der.
Kun én gang kan jeg huske at de snakket om alkoholfritt alternativ,og det var i Tv2. Nå har jeg i rettferdighetens navn ikke sett frokost tv de siste årene på TV2 heller, men poenget mitt er at "vin til maten" prinsippet blir uskyldiggjort gjennom media og når dermed ut til alle grupper i samfunnet.
Det er dog ikke alle i seergruppen som bruker vin til maten, men som da får lyst til å ta en drink. Og som ikke burde. Disse har barn de og. Alkoholreklame er forbudt i Norge.
Jeg er ikke en puritansk avholdenhetsperson, som er ute etter å ta gleden fra andre ved
å nekte vin tips i media.
Viser bare hvor enkelt det er å ramme en tredje part.
Media burde gå i seg selv først, før de bruker foreldre som overskrifter for å selge mer aviser.
Enkelte foreldre drikker hjemme med barna, men det er alle de som ikke drikker sammen med barna som reagerer på medieoppslagene.

Anonym sa...

Dette innlegget kunne jeg ha skrevet selv. Veldig bra!

Anonym sa...

Du skrev: Etter 11.september sa George W. Bush "Man er enten med oss eller mot oss". Er det greit med en slik ytterpunktholdning?

Vel, som svar til et slikt spørsmål finnes nesten kun ett svar, først ytret av Ben "Obi-Wan" Kenobi i 1977: Only those familiar with the dark side of the Force deals in absolutes.."..

Knut Dyrseth sa...

Utifra mange ekstremister på dette området ville nok jeg bli betraktet som en som praktiserer omsorgssvikt :-) Barna mine ( nå "voksne" ) har vokst opp i ett hjem der vi har hatt et sundt forhold til alkohol. Vi har nytt våre vinglass til den gode maten, og vi har nytt vår nydelige cognac eller likør til kaffen etterpå. Selvfølgelig altid i sømmelige mengder...
Jeg har en stor forkjærlighet for gode smaker.... Mat, vin, cognac og aquavit har altid fasinert meg. I voksen alder har også single maltens nydelige lukter og smaker også fått en plass i skapet. Jeg innrømmer glatt at jeg har et velfylt barskap, et barskap som står prangende i stuen.. Saken er etter min mening ikke om du nyter alkohol, men måten du gjør det på. Jeg har godt kunne tatt meg et glass cognac på en tirsdagskveld , eller et glass vin til maten på torsdag.., jeg har aldri vært tillhenger av den Norske "helgefylla" . Selvfølgelig har også vi vært kjørbare når ungene var ute på livet, selvfølgelig var vi aldri fulle sammen med ungene... men de har vokst opp med et normalisert forhold til alkohol der vi ikke har vært opptatt av tabuer. Jeg har faktisk kjøpt alkohol til ungene mine etter at de ble 18..,hvorfor kan jeg ikke det?
Jeg kan ikke se at mine barn har tatt skade av mitt forhold til alkohol, de er begge oppegående unge menesker med et normalt sundt forhold til dette temaet.
Selvfølgelig forstår jeg at andre kan ha andre meninger og andre erfaringer, men MIN erfaring og MIN mening gjelder for oss.
Hvis jeg skulle begynne å telle vinglass eller gjemt alkoholen i kjelleren ville jeg følt jeg hadde hatt et problem... Men dette gjelder altså meg...,

Magne Storøy sa...

Mye fornuft i dette!

Magne Storøy sa...

Mye fornuft her.

Cara oj sa...

Jeg har gjort som du. Jeg har tatt et glass vin til middagen, vi har hatt en dram til kaffen. Jeg mener det er viktig å vise at det går an og ta ett glass og kose seg med det uten å bli full.

Jeg har ikke of vil aldri kjøpe alkohol til barna mine og en av oss, eller begge er helt edru når ungdommen er ute, selv om vi ikke skal hente dem med bil. Ting kan skje og det er best å være forberedt og i stand til å kjøre bil, sånn for sikkerhets skyld.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails