lørdag 30. juni 2012

Sommerens grusomme farer

Det er Sommer på Nordmøre. Nydelig vakker Nordmørssommer og "ALLE" klager på facebook om at "sommeren er avlyst" og "vi drukner snart".

Selv om vi holder på å drukne, og ingen har "brydd seg med å henge bort vinterklærne enda" og "sola har snudd og vi går nå mot mørkere og kaldere tider", så er det nær-døden-aktivitet å titte ut gjennom vinduet uten å ha på solkrem, må vite. Nei, jeg mener SELVSAGT ikke at man skal la barn bli solbrent! Men jeg kan ikke forstå at det er spesielt mye sunnere å dynke barna i kjemikalier enn at de skal få lov å bli litt solbrune.

IMG 5658

Jeg diskuterte solbrune barn med noen en gang, og jeg skal ikke legge skjul på at vi var sterkt uenige.
Utsagn som kom frem under samtalen var:

"Det er bra at det ikke er moderne å være solbrun lenger"

"Heldigvis en fordel med at ungdommene sitter inne på datamaskinen"

"Barna kan få hudkreft om de ikke bruker solkrem med høy solfaktor når de er ute"

"Man blir stygge og får lærhud om man er ute uten solkrem"

Ja, det er en økt risiko for hudkreft når man gjentatte ganger blir solbrent, eller man oversoler seg. Ja, det er en økt risiko for å fåstygg og rynkete lærhud når man oversoler seg. NEI, det er INGEN fordeler med at ungdommene sitter inne på datamaskinen!! Og det er ikke moderne å se ut som man ikke har vært utenfor døra. Snarere tvert imot! Det er moderne å se sunn og frisk ut.

Jeg ønsker forbudet for solarium for barn under 18 år velkommen. Oversoling er ingen god ide.
Likevel..om vi skal ta sjansen på å snakke om kreft. Det ER en økt risiko for kreft ved soling. Om man gjentatte ganger blir solbrent, og om man overdriver solingen. Men å gå derfra til å skulle unngå solen helt, er faktisk kreftfaren større. De lærde er uenig om hva som er størst risiko, for mye sol eller for lite D-vitamin.

Vi vet alle at sollys er vår viktigste D-vitaminklide. Når huden utsettes for sollys, produserer kroppen D-vitamin, som er en av de viktigste kreftforebyggende naturlige middelet vi har. Så sier noen.."man skal spise fet fisk og drikke tran". Det er helt riktig. Fet fisk, fikselever, tran, egg, margarin osv er også viktige kreftforebyggende matvarer. Ingen av oss klarer å spise så mye av de nevnte matvarene for å få i oss nok D-vitaminer til å kompensere for en halvtime i sollys.

Så jag barna ut i sola, det er viktig! De blir sterk i kroppen og kanskje det er viktigere enn risikoen for å bli litt rød på nesen.

IMG 7273

En annen fryktelig fare vi leser om daglig i riksavisene…FLÅTTEN!!! Eller "Påte" som vi sier på Nordmøre. Jeg skal ikke bortforklare på noe slags måte at flåttbitt er en risiko. Det ER en risiko! Jeg har venner som har blitt svært syk av flåttbitt, og man SKAL følge med bittstedet og være oppmerksom på hevelse og røde ringer og endringer i dagsformen hos de som har blitt bitt…men så er det igjen..Man KAN IKKE holde seg langs asfalten fordi man er redd for flåtten. Her på Nordmøre sjekker vi hunder og katter og barn hver eneste dag. Ja, det er ekkelt, men det er farligere å la barnet sitte på i bilen enn å sende det ut i skogen til flåttfaren.

Jeg sier det som jeg har sagt det i tidligere innlegg, BeskyttBarna: Slutt å være hysterisk. Pass på barna, men sluttt å være hysterisk. Vi vet alle at barn kan drukne i et glass vann, men vi kan ikke nekte barnet å drikke av den grunn. Om barnet får et solbrunt friskt ansikt og sterk kropp av å være ute i sola, så er jeg sikker på at resten av livet vil bli mye bedre, og langt mindre farligere enn om ikke.

Og om jeg får rynker rundt øynene fordi at jeg går på fjellet en solrik dag, så får jeg vel tåle det også.

Naturbarn

Og slutt å klage om det kommer noen flere regndråper enn vi kunne tenkt oss…jeg er sikker på at foreldre i Syria ikke bekymrer seg for været.

Stikk gjerne innom Flickr-kontoen min for å se mine bilder.

Eva Cathrin (@vinterjenta )

5 kommentarer:

Egil Madsen sa...

Her e æ så enig,d æ som å høre mæ sjæl tenke når æ lese dette.Her må nok solkremmafiaen ta ein stor del a sjylla.Mitt motto æ at solkrem æ unntage,å ikkje regelen.Livet e et risikoprosjekt,sånn æ d bare.Snart bli d vel jelmpåbud for di som ligge i overkøya?

Cara oj sa...

Hva? Bruker du ikke hjelm i overkøya?!? :P


Helt enig, Eva - slutt med det forbaska hysteriet!

Har hatt 2 barn og en hund med borelia, men vi er ikke mindre ute i skog og mark av den grunn. Solbrente blir vi også, en gang i blant. Vi beskytter oss selvfølgelig med solkrem når vi skal jobbe ute i solsteiken, men det hender vi glemmer oss.

Randi Målen sa...

Er bare SÅ enig med deg...Sunne, friske barn er har nok mindre risiko for mange ting enn de som blir fullstendig overbeskytta...
Og JEG har sola meg MYE, men syns ikke jeg har flere rynker enn alderen skulle tilsi...og kreftfaren? Joda, helt sikkert tilstede, både av den ene eller andre grunnen...

Anonym sa...

Vært innom bloggen din ett par ganger nå, og det slår meg at gud fader så glad jeg er for at jeg ikke har noe med deg å gjøre i det daglige? UANSETT hva det er så skal du ha andre meninger og være tverr! lykke til videre i livet. makan til tverrhet.

dame

Cara oj sa...

@dame

Du har jo tydeligvis HELT ANDRE MENINGER, betyr det at du er sånn tverr i det daglige?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails