lørdag 7. juli 2012

Peoner, hagens vakreste?

Peonen er mormorblomsten nummer 1 for meg. Den eneste jeg visste om som hadde Peoner var mormor og da jeg fikk eget hus, plantet hun en fantastisk rød Bondepeon i mitt første blomsterbed.
Jeg flyttet fra huset sent på høsten og glemte selvsagt til min store sorg å ta med meg Peonen. Jeg kjøpte meg mange Peoner etter denne, og jeg fikk mye flott bladverk. Aldri blomster. Som oftest forsvant de også..kanskje kvalt av andre planter, kanskje råtnet bort av fuktighet.

Jeg fikk en ny Bondepeon av min svigermor. Den fikk aldri noe bestemmelsessted, og ble plassert i ei stor krukke..DA ble det plutselig blomster..og jeg ANTE ikke hvorfor.

En dag hadde vi besøk av Tommy Tønsberg i hagelaget..DA fikk jeg løsningen. Sandblandet jord og så vidt under jorden med knollene. En utopisk tanke for meg som alltid har strevd med å få gravd dypt nok.

De fleste Peonene ser vel slik ut nå godt uti juli.

IMG 9176

Men jeg har faktisk noen slike også..som så vidt har begynt å vise seg frem. Kan dette være en silkepeon?

IMG 9166

IMG 9169

Denne derimot, hadde nydelige små blomster i fjor, men ikke noe i år. Jeg har nå flyttet den til et annet sted i hagen.

IMG 9172

Denne rosa oppdaget jeg i dag. Planten hadde mange knopper tidligere i år, men det ser ut som den kun får en blomst.

IMG 9195

Slik ser de andre knoppene ut.

IMG 9173

De vakreste knoppene er denne. De har nettopp avslørt for verden at de har tenkt å bli hvite, og de står lekkert og gjør seg til under Duftsjersminen. De har kun sol om morgenen og formiddagen selv om de står på sørsiden av huset. Mulig derfor de er så sene?

IMG 9160

Peoner har virkelig blitt favoritten i hagen min. Rådyrsikre og vakre. Det eneste negative er at de jo ikke helt er laget for oss Møringer. Det blir fort regntunge og faller utover og ned på jorda. Jeg lærte i fjor at støtter bør opp før planten blir for stor, ellers blir det ikke særlig pent. I år har jeg klart dette til en viss grad.

Om de skal ha mye eller lite gjødsel, aner jeg ikke, men jeg har iallefall lært at de skal ligge grunt og ikke for fuktig jord.

IMG 9161

Flere Peoner kan sees hos Anne fra Moseplassen i hennes Peonoppfordring.

Flere av mine bilder kan sees på flickr

Eva Cathrin (@vinterjenta )

4 kommentarer:

christine sa...

Og eg leve i spenning for og se om mine peoner blomstre når me komme hjem fra ferie, hvis dei ikkje e drokna vekk i regn då.

Ha ein flotte søndag, her regna det godt, så foreløpig blir det ein innedag.

w3nche sa...

nydelig bilder av nydelig peoner!

@Brinchern sa...

Peoner er nydelige, likeså dine bilder. Eneste jeg synes er kjedelig med peoner er at de blomstrer kun i 14 dager, pluss/minus! Ellers har jeg alltid hørt at de ikke liker å flyttes. Dog har jeg forsøkt flytting, men de har aldri helt kommet tilbake med samme glød. Første år etter flytting kom ingen blomster, neste år bare to-tre knopper. Håper du er heldigere.

Irene sa...

Flotte bilder .... Vi er visst flere som syns peoner er vakre. Mulig noen syns de er "gammeldagse", men elsker dem. Jeg begynte med en og har nå tre. Satte de slik at de kan danne en gruppe. I fjor blomstret alle tre. Den jeg plantet sist er veldig tuslete i år og kom ikke med en eneste blomst. Den andre har stått litt lenger og er også mye mindre enn i fjor og ga bare noen få blomster. Den første har vært enorm i år. Mistenker at den har tatt all næringen fra de andre. Mulig at de står for tett og at jeg bør flytte dem. Hvis det er slik at de ikke tåler å bli flyttet, vel. Slik det er nå får jeg ingen glede av dem. Så jeg må nok bare prøve. Har du noen erfaring å dele?

Ireneklem

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails