lørdag 14. juli 2012

Rasisme og Jødeforfølgelse

Eller generalisering og usaklighet…like betegnende! 

Diskusjonene går på twitter som aldri før. Inspirerende, lærerikt, opprørende og interessant. Et forum man lett blir avhengig av. 

Men så er det noen elementer som ødelegger..og de finnes i begge leire i diskusjonene. 

Omskjæring av guttebarn:

Det er INGEN tvil i min sjel: Kirurgi på småbarn som ikke har et medisinsk grunnlag er galt!

Neida, jeg er IKKE imot omskjæring. Voksne folk må få gjøre akkurat som de selv ønsker med sin egen kropp. 

Og da kommer argumentene: 

1: Bedre sex. -Små barn har ikke sex, så det er intet argument for å ikke vente til barnet kan ta avgjørelsen selv. Dessuten, enten ER man omskjært, eller så er man det ikke..så argumentet faller på sin egen uvitenhet..

2: Mindre spredning av HIV/AIDS. -Hva i alle dager?? Det er gjort en undersøkelse i en rekke uland og funnet at det er mindre hyppighet av HIV-smitte blandt omskjærte. Vell..igjen.."barn skal ikke ha sex" som nummer én, og videre..vi har vel andre metoder i Norge for å beskytte oss mot HIV-smitte enn omskjæring??

3: Dette har Jødene gjort i 3000 år, så det kan ikke endres. -What?? Det er mye galt vi har gjort i religionens navn i tusenvis av år. Både Kristne, Jøder og Muslimer. 

og det verste av alt: nummer 4:

Du er imot Jøder og dette minner om Jødeforfølgelsen. Du vil jage Jødene fra Norge. 

-Jeg blir matt! Kan man virkelig argumentere slik? Det er omskjæring på spebarn vi snakker om. Det må kunne diskuteres i 2012. Mange sammenligner en slik handling med dåpshandlingen som vi Kristne "påfører" barna våre. Dåpshandlingen i Kristendommen er en symbolsk handling som ikke har noen negative konsekvenser for den som ender opp med å ikke ville følge Kristendommen videre. Ingen! Og de fleste ungdommer bestemmer i dag selv om de vil bekrefte Dåpshandlingen med Konfirmasjon i Kirken. 

Hva med å la ungdommene få bekrefte sin tro med å la seg omskjære i tenåra? Da er de voksne nok til å ta konsekvensen av sin egen handling og kan bestemme over egen kropp. 

IMG 9253

Og så er det dagens tema:

Romfolket:

Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne.. 

Noe må uansett nevnes:

Vi som IKKE har utfordringer med campende mennesker i hagene våre bør være forsiktig med å mene så mye om hva disse skal føle og mene om det.

Vi som hver dag er mette og har mat til barna våre bør være forsiktig med å mene så mye om hvordan de som ikke er priviligerte bør tenke og oppføre seg. 

Fattigdom og fortvilelse skaper kriminalitet, det er et faktum.

På den andre siden, Romfolket er ikke flyktninger, de er vandrere-reisende. Det har de alltid vært, og det har de lyst å fortsette med. Jeg husker godt de store campingvognene og de flotte bilene som campet opp på de største parkeringsplassene i nabolaget da jeg var barn. De kom, ble noen dager, og kjørte videre. 

Hva jeg mener eller ikke mener om Romfolket er egentlig uvesentlig i denne sammenhengen. Jeg synes et tiggeforbud er uheldig, samtidig som at jeg tror at det i mange tilfeller er bakmenn som tjener på at andre tigger i gatene. Vanskelig. 

Jeg har ikke deltatt så mye i diskusjonene om Romfolkets situasjon, men jeg observerer og må si jeg er rystet over usakligheten i diskusjonen. Det behøver ikke nevnes hva man synes om tigging. Det behøver ikke nevnes hva man synes om åpne grenser. Om man nevner at man ikke liker avføring i offentlige parker, da er man rasist. Om man nevner at man er imot camping i offentlige parker, da er man rasist. Om man i det hele tatt nevner noe om Norges bistand til Romania, da er man jammen verre enn rasist. En av mine twitterkontakter har deltatt i diskusjonen, og fremlagt fakta som bistand og annet. I dag ble hun angrepet på det groveste og til og med kalt ting mine barn ikke har lov til å si. Av voksne folk. 

Jeg mener at man har et ytringsansvar, men å knebles med beskyldninger som "Rasist" i det man har lyst å uttale seg er forkastelig. Maktmisbruk. Det vitner i tillegg om mangel på egne saklige argument. 

Et annet spørsmål jeg spør meg: Hva med å prøve å finne løsninger for situasjonen istedenfor å beskylde folk som uttaler seg for rasisme..Det er jo ikke akkurat en verdig situasjon slik det er i dag?

IMG 9267

Begge disse temaene koker ned til budskapet mitt. Uttalelser blir møtt med usaklighet og beskyldninger. I begge "meningsleire" er det elementer som ødelegger for sakene. Det må da kunne være mulig å diskutere saken på en saklig måte uten å legge meninger som ikke er uttalt i "munnen" på hverandre. 

Eva Cathrin

 

2 kommentarer:

Turid Kristensen sa...

Veldig bra! Har skrevet litt på et blogginnlegg om dette selv. Har tenkt mye på dette de siste dagene. Jeg har faktisk tatt en liten twitter-ferie - mye pga. de siste ukenes diskusjoner på twitter.

Ikke at jeg er i mot gode diskusjoner hvor jeg møter de som har et annet synspunkt enn meg - tvert i mot - det er en av fordelene med twitter. Men i den siste tidens diskusjoner har det vært så mye usakligheter, så mange håpløse personangrep, så liten vilje til å lytte til hva andre mener, at jeg har blitt helt matt.

Kommer nok tilbake til twitter om ikke så lenge, men må finne ut av hvordan jeg skal kunne ha glede av alle fordelene med å være der uten å bli helt satt ut av all usaklighet, alle angrepene (ikke på meg, har så langt sluppet det), av alle de som ikke er det minste interessert i å diskutere noe som helst - bare henge ut/angripe/latterliggjøre andre med andre meninger. Antar at jeg må gå gjennom de jeg følger å velge bort en del, og kanskje tenke gjennom egen bruk av mediet også. Finner nok ut av det etter hvert.

Men som sagt - bra skrevet :-)

Turid

Hagemor sa...

Hi "Pinkish". I use blogger or blogspot as my blogplatform. Good Luck with your blog.
Eva Cathrin

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails