onsdag 11. juli 2012

Tran og Havre

Tran var lenge det eneste kosttilskuddet som Helsetilsynet ga anbefalinger om å ta. Folat for gravide var et annet. Disse var de eneste som hadde beviselig positiv effekt.

Et kvalitetsstempel syntes jeg som alltid har ment at friske mennesker ikke har behov for kosttilskudd annet enn et rikt og variert kosthold. Et kosthold som inkluderer feit fisk og det som er å få av grønnsaker. 

Vi vet jo at det er utfordringer med nok d-vitaminer vinterstid, spesielt langt nord, og spesielt for de som er mørke i huden. Grunnen til at de som er mørke i huden har større utfordringer med d-vitamin enn oss som er naturlig blåhvit, er at de har bedre beskyttelse mot sollys, og dermed..mindre opptak av sollys som behøves for å danne d-vitaminer. 

Nok uteliv og en teskje tran og feit fisk skal kompensere for dette vanligvis. Men jeg gjentar..som jeg har sagt i tidligere innlegg…ingen klarer å drikke så mye tran at det kompenserer for utelivet og dagslyset. 

Giraffe

(Bildet er tatt i Krugerparken og kan sees med flere i albumet SouthAfrica på flickr-kontoen min)

Vell…over til poenget. Jeg har alltid syns det har vært flott med kvalitetsstempel som at det kun har vært tran som har vært anbefalt som kostilskudd, men derifra til at det nå gjelder matvarer også, synes jeg er latterlig. Det er altså IKKE tillatt av offentlige myndigheter å hevde eller antyde at noen matvarer er sunnere enn andre. Jo..forresten…Havre slapp nylig gjennom nåløyet.

Med media…media kan fylle oss med alskens studier. Grønnsaker er farlig på grunn av ditt, frukt er farlig på grunn av datt. Da jeg var gravid med en av tenåringene, var det midt i perioden da man var spesielt opptatt av Toxoplasmose. Jeg tok blodprøver med jevne mellomrom gjennom hele svangerskapet. Det er en parasitt som ofte spres via katteavføring samt at den kan bo i jorden. Legen mente at jeg ikke skulle spise salat eller annet som gror i jord. Datidens lav-karbo??… Det ER fatalt om man blir smittet av toxoplasmose under svangerskapet. (Om voksne smittes, føles det som en influensa, og så blir man immun.) Men da må man heller lære seg å rengjøre maten skikkelig. I dag nevnes vel ikke toxoplasmose for gravide i det hele tatt?

Hva skjedde med "spis sunt og hold deg i fysisk god form"? Jada, jeg vet at jeg drar det litt langt, men i disse diett-tider, blir jeg skeptisk. Folk og firma kan reklamere med "hva som helst" og myndighetene kan si at "joda, tran og havre er sunt".

På en av mine arbeidsplasser hadde vi elevkantine. Jeg skal ikke vifte med pekefingeren og si at ungdommer ikke skal spise loff med smør, ost og skinke, men dette var altså hovedtilbudet. Noen ganger var der salat og grovere baguetter og varmmat, men altså: fine baguetter med ost og skinke var hovedomsettingen.

En av temaene jeg underviste i, var kost og ernæring som tema i naturfag. Vi ble gang på gang oppfordret av ledelsen om å anbefale elevene å bruke kantina. Selvsagt må kantina bli brukt for å kunne holde åpent, og alternativet med en pose boller og en cola fra nærbutikken var jo slett ikke bedre. Om jeg ser bort fra dilemmaet med å anbefale elever daglige utgifter på mat når foreldrene sikkert vil at ungdommene skal spise nistepakke smurt hjemme, ble det likevel feil for meg. Jeg reiste meg, tok ordet og fortalte høyt og tydelig at jeg nok vil slite med å anbefale kantina før utvalget endres. Spesielt etter å ha undervist i kost og ernæring. 

"Det er ikke bevist at det er noe mindre sunt å spise lyst brød enn grovt brød" fikk jeg til svar fra ledelsen.

Jeg skjønte at jeg hadde tapt.

Eva Cathrin

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails