fredag 6. juli 2012

Ytringsfrihet for alle?

Vi er så heldig vi som bor i Norge. Det har vi sagt lenge. I Norge har vi rett til å mene og å si omtrent det vi vil.

Det har selvsagt vært noen rasistiske og krenkende uttalelser som ikke har blitt akseptert, men bortsett fra det, har vi hatt nærmest full ytringsfrihet.

IMG 8909

Det vil si..da terroren traff oss hardt sommeren 2011, kom en blogger i politiets og folkets søkelys. Fjordmann ble arrestert og forhørt, og var mye omtalt omtrent i samme åndedrag som den faktiske terroristen. For meg ble det feil i den tiden. Han var da ingen morder og det må være lov å ha meninger selv om vi andre er sterkt uenige i de. (Jeg har aldri lest den aktuelle bloggen, så jeg har ingen forutsetninger for innhold annet enn det som har vært referert i aviser)

Jeg følte det tok helt av, og syntes det var helt feil at en tilfeldig blogger skulle måtte ta ansvar for andres handlinger.

IMG 6187

Tidligere i vinter ble jeg oppmerksom på enda en blogger som hadde litt andre meninger enn hva vi fleste mener er greit. Vi debatterte seksuell lavalder og voldtekt, og jeg kan ikke si at jeg hadde sans for bloggerens meninger i den saken.

For noen dager siden skrev en kvinnelig blogger om Amerikansk "Pedofilihysteri". Veldig spesielt, og denne hadde fått applauderende kommentarer. En av kommentatorene er fra den forrige bloggeren jeg nevner. Det viser seg at disse er et par..

Jeg må innrømme at jeg får et annet syns på ytringsfriheten. Kan hende det er temaet som gjør at jeg ser det litt annerledes? Vi vet jo at pedofile ofte leter etter bekreftelser eller tegn på at det det gjør kan være greit. Hvordan vil de se på et blogginnlegg som støtter deres handlinger? Jeg liker det ikke i det hele tatt.

IMG 6882

Mens jeg så sitter her og leser disse bloggene og blir skremt av holdningene hos begge to, samt de som kommenterer, så har jeg nyhetene i bakgrunnen. Jeg hører ordet "blogger" og ser opp. Der fraktes en mann inn til fengslingsmøte og "mannen" viser seg å være den samme som jeg har foran meg på Macen. Han har flere holdninger på bloggen sin enn det hjeg har fått med meg, og grunnlaget for arrestasjon er gjentatte oppfordringer til politidrap.

IMG 5972

Hva mener jeg om ytringsfrihet nå?

Jeg mener fremdeles det er riktig og viktig å ha lov å si det man mener. Jeg har til og med lyst å si at i noen tilfeller kan det være en plikt? Men kanskje mer fokus på lovbestemt ytringsansvar bør være noe man bør drøfte?

Det er ikke så fryktelig mange år siden alle skriftlige ytringer gikk gjennom en ansvarlig redaktør. Eller man kunne stå på gatehjørnet og rope ut sitt budskap. Nå kan hvem som helst skriver hva som helst uten en gang å måtte fortelle hvem man er.

Nå når vi ser at man kan bli arrestert på grunn av blogging, kan man jo gjøre seg tanker om ytringsfriheten. Min twitterkontakt Trude spør meg "..Korleis møter samfunnet dette? …, men kor går grensa før vi fengslar for meiningar?" (prikkene symboliserer utelukkede ord fra tweeten)

Hun har et poeng. Hvordan skal vi forholde oss til dette. Vi er jo "alle" enige om at denne bloggeren har trådd over streken, men hvem bestemmer hvor grensa går? Det bør komme en dabatt på dette, og kanskje tiden er inne for en debatt om hvor vi vil la ytringsfriheten gå i vårt norske samfunn.

Eva Cathrin ( @vinterjenta )

Mine foto finner du på flickr

3 kommentarer:

Anonym sa...

test

Anonym sa...

Ytringsfriheten i Norge er sterkt begrenset i mine øyne. Vi har mange ledende politikere som tar til orde for å innskrenke den ytterligere, som f.eks eskild pedersen.
Ytringer som oppfattes som ytre høyre blir stemplet som rasistiske eller nazistiske, og forsøkt sensurert.
Dette er ikke ytringer som "Drep jødene" eller "Død over muslimer", det er ytringer som er kritiske til venstresidens, og den sittende regjerings, asyl og innvandringspolitikk f.eks.
Eg er for en strengere politikk, med bl.a internering av asylsøkere mens søknaden behandles. Ikke noe rasistisk i det, likevel er en forsiktig med å si slikt i det offentlige rom. Stempelputa er da aldri langt borte.

November- symra sa...

Kanskje det er greit at de ekstreme meningene kommer fram et sted, en mulighet for å holde et øye med vedkommende hvis ekstreme holdninger er i ferd med å settes ut i kriminelt live...
Faren er jo at de ekstreme finner hverandre, hauser hverandre opp.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails