fredag 14. september 2012

Tenker du over hva du gir småfuglene?

Det er snart på tide. I dag har det vært friskt på Averøya, og det er bjørkeblad overalt. Det er fremdeles grønt rundt oss, men stadig mer islett av gult og orange. Jeg ELSKER høsten! Fargene, klærne, den friske luften, stemningen og egentlig alt! Og så er det elvsagt ikke båndtvang lengre..men det er en annen sak. 

Det er snart på tide å plukke frem fuglematerne.

Kjøttmeis(GreatTit) og Blåmeis(BlueTit)

Hva skal vi gi småfuglene? Neida, jeg er ingen ekspert, men har fått med meg noen viktige ting som kanskje ikke alle tenker på. 

Solsikkefrø!!

Har noen tenkt på hvilke solsikkefrø vi kjøper? Eller rettere sagt, hvilke solsikkefrø dagligvarehandlen (og flere andre) tilbyr oss? 

De nesten sorte solsikkefrøene som vi får kjøpt i små kilosposer, billlige og lett tilgjengelige er fremstilt for oljeproduksjon og har blitt nesten helt sorte. De har lavere næringsverdi for småfuglene og de er veldig vanskelig å åpne for å ta ut frøet. Dette gjør at det er veldig energikrevende for småfuglene å få tak i den energien de trenger for å overleve på snørike og spesielt kalde vinterdager. 

Solsikkefrø til småfugler skal være stripete og gli tørt mellom hendene og lett å få løs skallet. De andre bør ikke kjøpes, og butikkjedene bør slutte å tilby dem. Og vi alle bør gjøre butikksjefene oppmerksom på dette. Hvis vi fortsetter å kjøpe, så fortsetter butikkene å ta disse inn. 

(Kilde "Ut i naturen")

Ellers er det jo mye annet snadder man kan gi til småfuglene. Etter julebaksten har jeg alltid igjen litt matfett og mye nøtter. Da smelter jeg fett og blander inn frø og nøtter (ps saltfrie). Da bruker jeg en tom rosinboks eller melkekarting og skjærer opp vinduer i boksen når det er stivnet. 

Peanøtter og gamle epler er også snadder. 

Vi kjøper julenek også..hver jul..selv om de ikke blir spist før ut i mars, når flokkene med gulspurv kommer. Og vi vil selvsagt ikke ha nek som er pakket i plast..

Men! Det viktigste av alt når man skal være en fuglevenn: Har du først begynt å mate småfuglene, må det være tilgang på mat HELE sesongen. Helt frem til mai faktisk. I de kaldeste og mest snørike periodene, kan småfuglene risikere å fryse ihjel på leit etter en ny foringplass om det er tomt der de er vant med å finne noe. De må spise med korte jevne mellomrom for å holde seg i live. 

Nyt vinteren med småfugler på brettet. Kameraet bør ligge klart i vinduskarmen. 

Kjøttmeis, Great Tit

Eva Cathrin

2 kommentarer:

ekteheimelaga sa...

Fin oppfordring, Eva Cathrin! Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke har tenkt over hva slags solsikkefrø man får kjøpt i butikken her. Greit å få en påminnelse og oppvekkelse. :)

PS Jeg elsker også høsten!

Humlehagen sa...

Så viktig påminnelse..viktig å vite!:)Hilsen Else Britt:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails