tirsdag 16. oktober 2012

Go West- The land of Freedom

USA, the land of Freedom. Her kan man gjøre akkurat som man vil. Her eier man sitt eget liv, man eier sin egen eiendom og man eier sin egen skjebne.
Jeg skal ikke begi meg inn på Amerikansk politikk, for det har jeg satt meg så ufattelig dårlig inn i. Om jeg skal være litt frekk, så kan jeg kanskje våge å si "like dårlig som mange Amerikanere.."

Amerikanere er de aller aller mest høflige folk jeg vet om. Det tok en stund før jeg skjønte hvorfor. Her må selgeren sørge for at vi vil handle med ham, servitøren må sørge for at vi er fornøyd, alle er totalt avhengig av at kunden er fornøyd, slik at vi kommer tilbake til akkurat den ene, til at vi handler akkurat med den ene, og at vi gir rikelig med tips. Siden vi er så fornøyd. Lønnssystemet er bygget opp på den måten. Den som ikke får solgt noe, den som ikke får tips, den overlever ikke.

Litt av den sørvistankegangen kunne kanskje norske kjedebutikker i Norge hatt litt behov for..

De som er uheldig overlever heller ikke. De som er så uheldig å ha blitt syk. Uten helseforsikring. Eller så alvorlig syk at helseforsikringen, som har en beløpsgrense, blir oppbrukt. Når helseforsikringen koster mer enn halve årslønnen til en lavtlønnet, sier det seg selv at lavtlønnede ikke har anledning til å kjøpe helseforsikringer. Den samme gruppen, er kanskje de som ikke har råd til et skikkelig kosthold. Junkfood er den billigste maten også her i USA.

IMG 5341

Det var mange ulike fattige i de ulike byene vi besøkte. Noen var som entertainere. Noen spilte på bøtter og spann, noen gjorde ulike triks. Noen hadde plakater med forklaring. Noen bare satt der.

Noen var narkomane, noen alkoholikere, noen skitne og ustelte. Men det som kanskje sjokkerte mest, det var de helt vanlige familiene som var akkurat som oss, men hadde mistet jobben på grunn av finanskrisen og hadde måttet ta med hele familien og forlate hus og hjem.

Ikke noe sikkerhetsnett.

"Bare si at dere har bare plastikk (bankkort) så får dere gå i fred" "jammen du kan ikke hjelpe alle"
Vi MÅ tåle å se realitetene mener jeg. Og om jeg ikke kan hjelpe alle, så kan jeg stikke noen dollar i neven på noen.

San Fransisco har en årlig "pott" som skal gi penger til de fattige. Det er bare at i store byer øker andelen av tiggere i høyt tempo. Det er i de store byene at det går an å overleve på tigging. Ikke i utkanten, der de hadde tilbud om husvære, men inne i sentrum der det går folk. Med det høye antallet tiggere, sier det seg selv at pengene i potten ikke blir mange dollar per hode. Det blir så vanskelig å finne en vei ut av uføret.

The land of Freedom.

Vi har nok en del å lære av USA, men de har nok en del å lære av oss også.

The land of Freedom. Frihet er viktig. Men noen ganger blir prisen litt høy.

IMG 5347

IMG 5386

IMG 5504

IMG 5747

IMG 6016

IMG 6336

IMG 6352

IMG 6392

IMG 6409

IMG 6513

IMG 6601

IMG 7354

IMG 7518

Mer fra vår flotte tur med Sparebank 1 Nordvest til vestkysten av USA om du trykker på Go West

Eva Cathrin

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails