fredag 19. oktober 2012

Skyldig

Joda, han er skyldig. 

Nei, kanskje ikke etter tiltalen, hvem vet. Hva lyder tiltalen på nå igjen?

"Seksuelt overgrep mot barn under 14 år"

Det er han skyldig i!

Nei, jeg vet ikke om han har rørt jenta "på den måten". Fysisk. Men seksuelle overgrep har han innrømmet allerede. Det har bare blitt kalt for noe annet.

I min beskyttede verden ER det seksuelt overgrep når en voksen mann snakker i en seksuell tone til et barn. PUNKTUM!

Da Mikkel Rev ble beskyldt for å ha forsøkt å spise Klatremus, påsto han at det var Klatremus som forsøkte å spise ham. 

Mikkel måtte jo ha en rettferdig dom, det hadde han rett på. Men en klok Mikkel Rev burde vite når man slutter å snakke. 

Allerede da saken først ble kjent. Ingenting hadde kommet frem annet enn at han var anmeldt. Ingen innrømmelser, ingen avsløringer, kun anmeldelse og hvem den anmeldte var. Og så kom det: Et "Hjemme-hos"-intervju av den siktede og hans støttende kone. 

Jeg trodde jeg skulle falle ut av tv-stolen. 

Vi hadde nettopp hatt Birkedal-saken og en rekke andre uheldige saker der politikerne måtte gå på dagen. Uten noe slags dom eller forsvar. Og her satt en som var anklaget for "overgrep mot barn" og kosepratet i beste sendetid. 

Neida, han var fremdeles IKKE DØMT. Men jeg ble sjokkert over at han fikk anledning til å stå frem når det var en slik mistanke. Hvem beskyttet barnet???

Jeg er FULLSTENDIG klar over at mannen ikke er dømt. Jeg er FULLSTENDIG klar over at det finnes jenter som har anmeldt uskyldige menn. Og jeg er FULLSTENDIG klar over at det enda ikke er falt dom i saken. 

Mannen er skyldig i overgrep uansett utfall av saken og overgrepets omfang. Det er den voksne som skal sette grensene og den voksne har ikke en slik tone overfor en mindreårig. Den siktede ville nok spart seg for utrolig mye press om han hadde trukket seg stille tilbake da dette først kom ut. Skyldig etter tiltale eller ikke. 

Jeg hadde en mannlig kollega da jeg arbeidet i skole. Jeg husker jeg syntes han var litt streng når han ba en jente om å ikke sitte "oppå ham" når de satt på pianokrakken sammen. Han var veldig populær og hadde en god tone med elevene, men altså nærkontakt likte han ikke. Jeg skjønte ikke da det han hadde skjønt. Han satte grenser for seg selv, kanskje fordi han var eldre og erfaren og visste hvordan det kunne tolkes? Ikke vet jeg. I dag syns jeg det var klokt og han hadde skjønt noe.

En fremtredende politiker bør forstå hvordan situasjoner kan se ut utenfra selv om de er uskyldige. Men "uskyldig" er nok ikke et ord jeg kommer til å bruke lenger om saken i Vågå. Uansett utfall av domsavsigelse. 

Dette var noen av mine tanker i forbindelse med saken. Tankene mine går til jenta og hva hun utsettes for. En modig jente. "Barn ljuger seg UT av trøbbel. Ikke INN i trøbbel" var det en klok mann som sa. (Reidar Hjermann)

Noen har sagt at hun burde rådes til å ikke anmelde av hensyn til henne selv. Det synes jeg er en fryktelig uttalelse. Det er viktig å få slike saker frem i lyset og det er viktig å støtte et barn som tør å stå frem. Ja, det er viktig å opptre ryddig selv om en anklagelse er falsk. 

En ryddig og rettferdig behandling av en slik sak vil kanskje få flere barn til å komme seg ut av slike situasjoner. "Tør hun, så tør jeg." 

Det er også viktig å huske på at om det nå viser seg at den overgrepssiktede ikke har rørt henne fysisk, så har det likevel blitt begått overgrep. Et maktovergrep og et seksuelt overgrep. Det i seg selv er alvorlig nok. Og det at den siktede ikke forstår dette. Han innrømmer det, og fremdeles skjønner han ikke alvoret i hva han har gjort. DET er et mysterium. Spesielt fordi dette er en person som skal være et forbilde i makt av sin posisjon i samfunnet. 

ALT er galt i Vågå-saken. Uansett utfall. 

IMG 8168

Håper de berørte partene for hans handlinger får hjelp og støtte. 

Eva Cathrin

19 kommentarer:

@andersbayer sa...

Svært vanskelig ikke å være enig dette, Vinterjenta! Og forbehold om dom tar du jo høyde for.

Cara oj sa...

Mine tanker om denne triste saken, på en prikk. Takk for at du setter ord på tankene

Lostartistic sa...

Er enig i at alt som foreligger av bevis i form av skype logger, mobilmeldinger, vitneutsagnene til den tiltalte og offeret.
Hans bruk av jenten hadde fra starten av gått feil. Han ønsket å være hennes støtte og de fikk god kontakt.

Det kommer tydelig fram at de har likt sitt selskap i starten, men at han blir veldig engasjert og deretter sykelig.

50 meldinger på en dag blir latterliggjort som engasjerende.

At han elsker henne mer enn noen andre eller at han sitter naken blir av Øygard beskrevet som dems interne språk.

Han innrømmer sålangt at hans interesse er såpass spessiell de har sitt eget språk, og at han synes dette er greit å bruke.
Han ser henne over nett og ønsker å se mer. De har slike samtaler ukentlig.

Det blir såpass intenst at selv konen, som virker mer naiv enn hva som burde være akspetabelt, også syntes det var rart at hun skulle være med overalt. Hva interesse skulle et barn ha å være med to par på hyttetur hvor de er i 50 årene, mens hun bare var 15.

Allerede nå er saken for spessiell og det er mye mer fakta og bevis som ikke er mulig å vri å vende på fordi det er misbruk av et barns sinn.

Hun var for ung og fortsatt i manges tanker er for ung til å begripe hva hun har vært utsatt for. Har hun vært forelsket i ham og de har hatt et forhold er det fortsatt galt.

Har han vært avhengig av henne og benyttet hennes selskap i samvær og interaktivt som en mulighet til å tilfresstille dette behovet er det like gale.

Men juridisk sett tror jeg ikke dette er nok til å dømme ham på rettslig grunnlag. Men jeg tror dommeren har et annet bilde da det er mye vi ikke får vite.

Uansett har denne jenten mistet det å være et barn fra hun var 13, og blitt misbrukt til et bruk vi aldri helt vil forstå. Det verste for henne har allerede skjedd. Det er det konkrete vi vet.

linsky sa...

Jeg er så enig så enig!!!

hammerkath sa...

Veldig godt skrevet, Eva Cathrin.

Anonym sa...

Flott blogg. Jeg har linket til bloggen til fra www.facebook.com/oygardsaken. En støttegruppe for jenta :)

Torill Borgen sa...

Veldig enig, Eva Katrin!
Jeg har blogget om HVORFOR menn med makt ofte misbruker den, slik ordføreren i denne saken har gjort: http://yndigedanmark.blogspot.com
Hilsen Torill

Anonym sa...


Godt skrevet! :)

Jan Myhre sa...

Kjærligheten er en stimulans for hjertet, samtidig som forstanden lokalbedøves. -Sacha Guitry.

Sett i lys av alle politikersakene den senere tid er det vel heller ikke alltid slik at den som er folkevalgt politiker, har forstand - enten han er lokal i Vågå, eller på stortinget.

Anonym sa...

Dette er en tragisk sak for alle parter, men jeg må si at jeg synes det vil være tragisk for Norge som en rettstat hvis en mann kan bli dømt for overgrep uten at det foreligger et eneste teknisk bevis, heller ikke noe av "sex chatten" nevner noen konkrete samleier.

En venninne av jenta hadde reagert på blikkontakt mellom de to. Det holder ikke som bevis i mine øyne

Anonym sa...

Flott skrevet !!!!! I slike saker har man meget sjeldent bevis, det går på troverdighet ! Denne Skype loggen er et sterkt bevis på overgrep, det er ikke bare samleie som er et overgrep, anbefaler den anonyme å lære litt om traumer , overgrep og barnehuset, der de tar dommeravhør. Der blir du tatt i løgn ganske fort hvis det er oppspinn. Spesial utdannet mennesker som jobber der .!!

Heine Øvredal sa...

Gode synspunkt. Var skuffet over den begrensede tiltalen, som gav inntrykk av "alt eller ingenting". At denne mannen har havnet i ingenmannsland emosjonelt, bør ikke gå ut over jenta, som gjerne også har vært famlende og søkende.Ansvaret er ene og alene hos den gamle. Her er synspunkt på tiltalen fra juristståsted: http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/krim/mener-oeygard-burde-vaert-tiltalt-for-grisepraten-3902107.html

Anonym sa...

Overgrep skal prates ihjel, ikke ties ihjel! Derfor er det veldig bra med åpen rett! De fleste overgrep skjer i hjemmet,under pleddet, foran barnetv mens mor vasker opp. Mor orker ikke se... Var det slik hos ordføreren og kona også? Selvfølgelig er han skyldig, han har forgrepet seg på et barn. Har hun følt glede og nytelse, kan det være like vanskelig som om det skjer med vold. Man føler seg medskyldig, man er 13 eller 14 og forstår ikke denne verden! Og vi ser her en voksen mann, ORDFØREREN, som legger all skyld på dette barnet! Tragisk, trist, fullstendig sykt!

Anonym sa...

Veldig godt innlegg, er hjertens enig!
Det er en drøy sak det her. Ikke bare pga tiltalen, det finnes også verre overgrep i norske rettsaler, men det rene maktovergrepet her og Øygards komplette ansvarsfraskrivelse som tydeligvis ingen ende tar. I tillegg så har vi et par bygder (kanskje et helt fylke) uten gangsyn som ikke har sett seg forpliktet til å beskytte denne unge personen mot ekstra belastninger det siste året.

For noen dager siden skrev jeg et innlegg til en annen blogg som jeg aldri fikk til å poste, det er et svar på et blogginnlegg om Vågås omdømme. Jeg håper det er greit at jeg poster det her selv om det kommer litt ut av kontekst, det er og litt skarpt for jeg var mektig forbanna når jeg skrev det, noe jeg fortsatt er hvis jeg tenker etter.

Anonym sa...

Fortsettelse fra meg anonym (Elin) over, 0345! Må dele det opp, ble for langt.

Omdømme versus omtanke
Jeg hadde aldri hørt om Vågå før (i hvertfall ikke lagt den til i hukommelsen) og har nå et definitivt negativt inntrykk av den, vel akkompagnert av brekkningsfornemmelser og banjospill. Så jeg tror du har rett i at det ikke akkurat er positive saker folk nå vil forbinde med plassen for å si det mildt. Men hva i all verden er det med Vågå og denne ekstreme opptattheten av omdømme? Innlegget og endel av kommentarene her bare underbygger inntrykket jeg har fått via media i det siste at dette er en plass som er mer enn normalt opptatt av sitt omdømme.

Sett i lys av de graverende forhold denne overgrepssaken handler om synes jeg det har vært helt utrolig at Vågå Ap, Vågå SV og Sp, og diverse kjendiser har gått 'out of their way' for å støtte Rune Øygard og sverte jenta siden saken ble kjent. I mine øyne er det et annet slags overgrep, uten å vite fakta i saken eller vente til rettssaken har altså den svakeste part, ei ung jente, måtte tåle den ekstra belastningen at det gode folket i Vågå går ut i media og sier eller insinuerer at hun juger. Dette i tillegg til at bygdefolket har slik en urokkelig tro på mannen at de stemmer han videre inn som ordfører midt oppe i saken. I Vågå har det ikke vært rom for tvil rundt deres populære mann, selv ikke om påtalemakten har vært tydelig på at de har en sterk sak.

Tvertimot virker det som at i Vågå er det å være ordfører en slags opphøyet amerikansk popstjernestatus med egen kult, ordfører Øygard har blitt møtt med nesegrus beundring hvor enn han har gått og skjebnesvangert nok uavhengig av hvem han har dratt med seg overalt. En anmeldelse, siktelse eller tiltale for alvorlige overgrep, no problem! Han kunne likegjerne vært en rablende scientolog som venter på romvesener, spiller ingen rolle for fanklubben. Virkeligheten er mye grellere, han har begått mentale overgrep på jenta uavhengig av hvordan resten av saken går. Han har brukt media alt han kan for å sverte jenta, og hvis bygdeværingene ikke tror at det å støtte han hele veien og sette ut bygdeslarv ikke har betydd å stemple jenta som løgner fra starten er de mer naive og korttenkte enn det som burde vært lovlig.
Selv om anklagene hadde vært falske, rent ondsinnet oppspinn, ville ikke dette rettferdiggjort denne behandlingen da hun er og var et BARN som i det tilfelle ville hatt behov for og krav på hjelp!

Anonym sa...

(Fortsettelse2)

Jeg tør nesten ikke tenke på hvordan hun har hatt det i et år før saken kom opp i dette usympatiske og forhåndsdømmende bygdedyrmiljøet. Selvfølgelig smitter det av på elevene på skolen som har fått et slags klarsignal av den voksne befolkningen til å mistro og utfryse henne. Hvor var disse framifrå og snille bygdeværingene dere skryter av da? Det virker usedvanlig feigt at voksne og mektige på en så liten plass tar så lite hensyn i påvente av en alvorlig rettssak.

Det er hyggelig å høre at det finnes snille mennesker på denne lille plassen, jeg bare skjønner ikke hvordan dere kan rettferdiggjøre det siste årets behandling av en av deres unge og sårbare. Svaret ligger kanskje litt i nettopp denne unormale opptattheten av omdømme, vi er best og flinkest mentaliteten, ingen må få slå sprekker på den flotte Vågåfasaden!

Det som nå har kommet fram i rettssaken er allerede så alvorlig at jeg uavhengig av dom i saken håper Vågås voksne ber jenta om unnskyldning for denne ufortjente belastningen av å offentlig bli mistrodd og mistenkeliggjort. Jeg er rett og slett opprørt over hvordan Vågås fortreffelige voksne kan ha vært med på å påføre et ungt menneske psykiske skader uten å tenke seg om.

Dette merkelig viktige omdømmet til kommunen fikk seg en knekk i det saken ble kjent, sist uke ble det sementert med sexprat fra ordførerstolen til en 13-14 åring sammen med manipulerende sms. Men i mellomtiden, og fortsatt, så blir dette omdømmet ytterligere gravd ned ved hjelp av oppførselen til Vågå Ap og andre voksne i bygda som har tidenes skylapper på og stor evne til fortrengelse.

Kanskje denne plassen igjen kan virke som en hyggelig bygd å bo i en gang i framtida, men da må de Twin Peaks og Deliverance assosiasjonene bygda har vært med på å skape bytte banjostrenger.

Elin

Anonym sa...

PS innser nå plutselig hvorfor jeg ikke fikk til å poste dette der jeg hadde tenkt.. kremt..! Forskjellen er at på denne bloggen fikk jeg tydelig beskjed om at innleggene var for lange, hvis det er noen formildende omstendigheter.. ;O)

Takk for spalteplassen!
Elin

Lykkedrage sa...

Bra du har satt ord på det mange tenker, deriblant jeg. Jeg får vondt i hjertet hver gang Vågåsaken er i nyhetene. Lurer på hvordan voksenlivet til denne jenta blir. Tror det gjør noe med deg når grenser blir overskredet i den grad av en voksen.

Lene! sa...

Jeg er helt enig med det du skriver, jeg er selv utsatt og klarer ikke følge så mye med på denne saken.. Jeg får så vondt inni meg av denne jenten som ikke bare har vært tøff nok til å si noe om det, men må blottes foran hele Norge! Det er en STOR påkjenning å fortelle intime detaljer foran så mange ukjente mennesker.. Grusomt er det! Jeg har selv skrevet to innlegg ang temaet jeg syns bør belyses, ikke for min skyld.. Men for ANDRES.. Innlegg nr 1 handler om å vokse opp som misbrukt og ikke være tøff nok til å si noe til omverden. Nr 2 av innlegget.. rettslige veien vi har gått fra 2004 og fremdeles holder på med nå i 2013 (skrivende stund)

Jeg legger ved linkene her:
http://www.lenesblogg.com/2013/04/ut-fra-skapet-del-2-reisen-jeg-tok-for.html#.UYPp1LWpXng

og her http://www.lenesblogg.com/2013/04/sett-meg-fri-det-stige-ut-av-ett.html#.UYP9bLWpXng

Jeg skriver ikke her for å reklamere for min blogg, men tar det med i håp om at ting kommer frem om hvor vanskelig det er å kjempe mot systemet. Jeg ønsker å hjelpe andre.. Tok veldig masse av meg for å skrive så personlig og åpent ut om alt. Syns du det blir feil å legge dette ut i en kommentar så bare lar du vær å publisere den :) Hvis ikke håper jeg at jeg kan rekke frem til enda flere.
Og saken du skriver om er fæl! Jeg heier på jenten! hun vinner nok!!
Men hun gjennomgår en helt enorm belastning!

Vennlig Hilsen Lene

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails