mandag 12. november 2012

Et liv for forfengeligheten

Jeg husker da jeg som lita jente ble vist rundt i en revefarm. Jeg kan ikke huske hvor jeg var, eller hvem vi besøkte. Jeg husker bare følelsen. Den vonde klumpen i magen.

Neida, det var på ingen måte som skrekkbildene vi har sett fra fjernsynsbildet med dyr som er aggressiv og skader hverandre. Jeg husker pene og rene og fluffy pelsdyr.

Likevel. Klumpen i magen var der likevel. 

Det skal ikke store barnet til for å forstå hvor unaturlig det er med et rovdyr i bur. Et bur som ikke kan løpes i. Joda, de løper..frem og tilbake.. 

Jeg husker også beskjeden jeg fikk: - Ikke borti burene, da mister du lett en finger.

Hver gang jeg har kjørt forbi tomme pelsdyrfarmer har jeg kjent samme klumpen som denne dagen i tidlig barndom. Burene har heldigvis alle vært tomme. Som en dyster påminnelse om hva mange så seg nødt til å ha som ekstrainntekt til et annet yrke for å få litt mer å leve for. De fleste her omkring sluttet med dette for flere tiår tilbake. 

Slik er det ikke overalt. Fremdeles avles det pelsdyr kun til vår egen forfengelighet. Ikke fordi vi trenger det. Det er mange år siden den vestlige verden var avhengig av pels. Dyrene lever kun for ett formål. Vår forfengelighet.

IMG 3035 

Nei - jeg tror ikke at dyr som lever under ekstreme lidelser vil være lønnsom for bransjen.

Nei - jeg tror ikke pelsdyroppdrettere er umenneskelige barbarer.

Nei - jeg har ingenting til overs for demonstranter som slipper dyrene løs fra burene og ellers driver hærverk på farmene.

Nei - jeg er ikke motstander av husdyrhold.

Likevel. Klumpen i magen er der likevel.

Om jeg ikke spiser kjøtt? Jo det gjør jeg. Jeg mener at vi fint kan forsvare et husdyrhold som er til vår nytte og glede så lenge et gardsbruk drives på en god måte med stor fokus på dyrevelferd. 

Om jeg ikke bruker skinn?? Jo, det gjør jeg. Jeg mener at når et dyr skal slaktes for å bli mat, må hele dyret kunne utnyttes. Ingenting skal behøve å gå til spille. 

Om jeg ikke spiser vilt? Jo det gjør jeg. Jeg mener at et dyr som lever fritt i skogen til det avlives på human måte kan benyttes med bedre samvittighet enn et som er avlet for vår benyttelse. 

Om jeg ikke spiser egg? Eggproduksjon er også et tema jeg skulle diskutert..opp med hånda den som tror at frittgående høns har det noe bedre enn burhøns..vell..det var ikke temaet denne gangen.

Det påstås i debatten at noen ganske få ødelegger ryktet for flere. Det tror jeg nok kan være riktig. Men hvor i alle dager er bildene som viser hvordan det "egentlig" er da? Man skulle tror at de som driver pelsdyroppdrett på en måte som ikke er kritikkverdig vil være opptatt av å dokumentere dette?

Vil det under noen omstendigheter være en akseptabel måte å drive pelsdyroppdrett? Vil det under noen omstendighet være akseptabelt å holde rovdyr i små bur for vår forfengelighet? 

Jeg tror ikke den driftsformen som vil kunne kalles akseptabel noen sinne vil lønne seg for en pelsdyroppdretter. 

Det har vært uttalt at et visst prosentantall skadede dyr må påregnes. 

Joda, får man et kull med hundevalper, så risikerer man at et par av de dør. Det er naturlig avgang.

Likevel. Klumpen i magen vil ikke bli borte likevel. 

Er det greit at man finner døde dyr, skadede dyr, aggressive dyr, dyr som ikke kan ta til seg næring bare fordi man har så ufattelig mange dyr?? "Eieren visste ikke selv hvor mange dyr han hadde" står i en rapport fra mattilsynet (Hentet på www.nrk.no fra 25.10.2012) I samme sak står det at den aktuelle oppdretter har over 40 000 dyr. 

Jeg ler gråtkvalt av meg selv som mener det bør være forbudt å ha mer enn 5-6 voksne dyr for en hunde- eller katteeier.  "over 40 000" ?

Når det så avsløres at en tilstandsrapport lønnet av bransjen selv blir holdt tilbake i over 4 mnd, det bør være siste spikeren i kista. 

Subsidiene som i dag gies til pelsdyroppdretterne bør i anstendighetens navn brukes som støtte til de som frivillig vil avvikle driften sin. De bør kompenseres og få hjelp til å omstrukturere garden til annen drift. 

Det er på tide å innse at pelsdyrene har samme rett til et verdig liv som andre dyr. Det er strenge regler for kjæledyrhold i Norge, det er på tide at hvert enkelt dyr i næringsdrift også vurderes som enkeltindivid. 

Det er delte meninger om denne saken i alle partier. Det er på tide at tvilen kommer individene til gode. 

I ansendighetens navn. For vår forfengelighet. 

Eva Cathrin (@vinterjenta på twitter)

8 kommentarer:

Gretha Igeltjørn sa...

Jeg gruer meg ved inngangen til vinteren hvert eneste år. Fordi jeg har MS, som bla gir meg kramper hvis jeg fryser. I tillegg klarer jeg ikke bruke tunge klær pga av at de forsterker mine kroniske smerter. Da jeg fikk råd til å kjøpe meg en 3/4 minkkåpe ( pga av vekten), ble opplevelsen av kulde, en helt annen. Nå er det blitt slik at jeg holder meg inne når kulda virkelig biter ( heldigvis ikke så ofte her i Bergen da, men det blir en del dager likevel). Jeg orker ikke de fordømmende blikkene som kommer fra mange, til og med fra de som går i fuskepels...og er ikke det noe de gjør grunnet forfengelighet? Mer populært dess mer det ligner på ekte pels. At dyr lider, er uakseptabelt, men også at mennesker lider. Det er enda verre, synes jeg. H&M betaler så liten lønn at ansatte besvimer av sult. Hvor er engasjementet her? En dags okking i media, så helt stille. Jeg burde heve meg iver de fordømmende blikkene, eller kanskje jeg skulle henge på meg en plakat med forklaring på hvorfor jeg går i pels?

Anonym sa...

Jeg vet dessverre veldig godt hva Multippel Sklerose er. Men det er da som regel mere vanlig med varmeintoleranse med denne sykdommen. Altså at du heller får problemer i varme enn kulde. Men det er jo en sykdom med mange variasjoner. Syns ikke MS er noen god grunn til at mange dyr skal lide og plages for at du skal få en jakke ut av det. Gå på hjelpemiddelsentralen og få deg varmevest i stedet så slipper du stygge blikk.

Gretha Igeltjørn sa...

Så bra for deg da, at du vet så mye om MS, men tar deg ikke alvorlig, anonym som du er

Anonym sa...

Jeg har MS selv så jeg VET hva jeg snakker om... Har bare ikke lyst til å utbasunere det for hele verden med å oppgi mitt navn. Har hatt sykdommen i tolv år, bruker brems og har mine plager jeg også. Men jeg har ikke behov for å plage dyr og være bitter av den grunn... Det er en nevrologisk sykdom med mange varianter, men uansett hvor syke vi blir av den er det utrolig egoistisk å bruke MS som grunn for å gå i pels! Så ikke kom her og kall meg en løgner. Vi er over 6000 andre som har denne drittsykdommen så ikke få det til å høres ut som om du har det værst.

Kathrine H O sa...

Rimelige teite argumenter for å gå i pels Gretha! Jeg syns ikke synd på deg i det hele tatt selv om det virker som om det er det du vil. Dum unnskyldning. Og om du syns andre som går i falsk pels er dumme og forfengelige, hva da med deg som faktisk går i ekte??? Og du syns fake pels er så lik ekte så hvorfor kjøpe ekte selv da? Og du snakker om barnearbeid regner jeg med, men er du klar over at mesteparten av norsk pels går til eksport til asia. Hvem tror du sitter og snikrer sammen de grelle pelsjakkene der??? Din inkludert. Og vet du ikke at det i norske pelsfarmer er mange underbetalte polakker som opplever sosial dumping daglig og som bor i skitne skur? Dette er du indirekte med på å støtte økonomisk. Vet du det??? Og okkinga du syns er for kort mht mennesker er sikkert like kortvarig som din egen. Ikke kom her og bestem hva vi skal engasjere oss i. Det blir ikke mye engasjemang da om det er påtvunget. Jeg kjemper både for dyr og menneskers velferd og rettigheter så ikke kom å påstå at vi er ensporete. Da kan jeg like så godt påstå at du kun bryr deg om mennesker og gir blaffen i dyr. Teit å si at du syns det er værre når mennesker lider enn når dyr gjør det. En urett gjør ikke en annen rett! Det er fullt mulig å bry seg om flere ting og hjelpe mange. Både tobente og firbente. Vi er ikke noe annet enn pattedyr vi heller så kom deg ned av pidestallen og ikke tro du kan bruke dyr som du vil.


Forstår godt du får stygge blikk jeg. Det vil du nok få så lenge du tar på deg den jakken. Yngre folk er blitt mere opplyste når det gjelder pels og jeg har selv sett ungjenter stå og spy seriøst når damer med titalls døde mink på seg går forbi.

Fusk er like varmt og et godt alternativ. Har sett mange gamle tanter med ekte pels som står og hutrer akkurat som andre med syntetisk gjør. Kanskje mere faktisk. Bruk superundertøy så klarer du deg sikkert like bra som alle oss andre. Og samvittigheten din blir bedre.

Eva Cathrin sa...

Kjærekjære dere. Jeg syns det må være lov å være uenige om lovlige ting. Jeg er imot pels, samtidig som at man kan gjerne være hyggelig mot de som mener at de må ha det. Det er jo fremdeles et lovlig produkt.

I tillegg er jeg faktisk ikke imot all slags pels. Jeg tenker mer "skal du spise det, så kan du bruke pelsen/skinnet". Det mener jeg faktisk er moralsk riktig, at hele dyret skal brukes når det først skal benyttes.

Hvis ikke, bør man jo være vegetarianer også. Det viktigste for meg er ikke hvorvidt dyr avles til vår benyttelse, men dyrevelferd mens dette pågår. Jeg mener at vandredyr ikke har det bra i små bur. I tillegg til andre dyrevernmessige forhold som jeg ikke skal komme inn på i en kommentar.

Uansett enig eller ikke enig, så liker syns jeg man kan ha en respektfull tone til hverandre selv om man mener den andres meninger er feil.

Ellers setter jeg stor pris på engasjement og god diskusjon og takker for det.

Gode tanker til dere alle fra Eva Cathrin

Kathrine H O sa...

Hei igjen! En opplysning: Det er viktig å skille mellom tamdyr og rovdyr, og pels og dyrehud (saueskinn, kuskinn, lær) i denne diskusjonen. Grunnen til at majoriteten er i mot pels, er fordi det kun resulterer i et produkt som må sees på som et unyttig luksusprodukt som faktisk ingen trenger. Det pelsribbede dyret kastes i sin helhet etterpå fordi ingen spiser rev eller mink. Ergo blir pelsdyr utnyttet kun for sin pels, og ingenting annet. Pelsdyr som mink og rev er rovdyr og lar seg ikke temme og vil derfor aldri trives i fangenskap. Uavhengig av størrelse på bur. Reven får aldri utløp for sine instinkter som feks graving, og minken som har svømmehud får aldri oppleve å være i vann. Dette fordi de lever hele livet på hønsenetting. Resultatene av denne innestengingen av dyrene ser vi i form av frustrasjon, apati, selvskading, avrevne ører og føtter, åpne sår, kannibalisme og mye annen unormal adferd. Du trenger ikke være noen ekspert for å se at de har det fryktelig vondt både fysisk og mentalt. Å stenge disse dyrene inne hele livet er ingenting annet en rent dyreplageri uansett hvordan man vrir og vender på det. Disse behovene dyrene har for å trives som et levende individ kan ingen imøtekomme. Uansett hvilke tiltak man setter inn. Siden vi også har fullgode alternativer til ekte pels, bør næringen legges ned, og vi er mange som kjemper for det. Selv om en vare er lovlig så kan det stride mot alt av moral og etikk likevel.

Angående tamdyr som blir produsert som mat, blandt annet storfe, svin, sau, så er det enklere å i møtekomme deres krav til trivsel og dyrevelferd. Faktisk er disse dyrene i motsetning til rovdyr, i stor grad avhengige av menneskelig stell. Dyrehuden fra disse tamdyrene er et resultat av overskuddmateriale (et sekundærprodukt) etter det primære er tatt bort. Altså kjøttet. I dette tilfellet blir alt fra dyret benyttet. Så det blir en stor forskjell i forhold til pels som ikke burde være vanskelig å forstå. Jeg trenger hverken dette kjøttet eller overskuddsmaterialet i det hele tatt, men jeg er realistisk nok til å skjønne at ikke alle vil bli som meg og spise grønt og bruke plantemateriale eller syntetisk på klær og sko. All den overfloden av kjøtt fører også til store forurensninger. En ku lirker av seg like mye CO2 som en personbil, men hadde folk spist mindre kjøtt ville det vært mer korn til de som sulter og et bedre klima for oss alle. Det blir ikke opphopning av dyr om produksjonen settes ned om noen skulle tro det. Det er jo bøndene som aler opp dyr ut fra kundens stadig økende behov. Få som tenker på det. Men det finnes iallefall ingen som helst god grunn for noen som helst til å velge pels lenger i et sivilisert land i år 2012 og med så mange andre fullgode alternativer vi har nå. Det ligger mye lidelse bak etthvert klesplagg av pels som flere burde åpne øynene for.

Gretha Igeltjørn sa...

Anonym:hvor er det jeg sier at du lyver, og hvor sier jeg at ingen har det verre enn meg?

Kathrine: jeg respekterer ditt engasjement. Jeg vet godt at sosial dumping også forkommer i pelsbransjen, men min er så gammel at den er kjøpt mange år før det ble tema i Norge. Okkinga jeg nevnte, var myntet på media. Hvor sier jeg at folk er dumme?? Ellers kan jeg si at jeg nærmer meg 70 år, og har via stemmeseddel, medlemskap, og praktisk arbeid, jobbet for mer rettferdig fordeling av verdens goder i alle mine voksne år. Fortsett med engasjementet ditt Kathrine!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails