søndag 23. desember 2012

Bortskjemte drittsekker.

Julefreden har senket seg i heimen. Alle gaver er innkjøpt og innpakket og avlevert der de skal.
Julekaker er bakt og spist og bakt igjen..og spist igjen.

Julegavene i år har vært både enkel og vanskelig. Alle de voksne har fått lov å bidra med noe til UNICEF. Utfordringen var alle de søte tantejentene mine som har blitt store og veldig lite rosa og dukkete.

Mine egne barn har allerede fått gavene sine. De kjøpte vi i USA, og istedenfor å kjøpe mange reisegaver, så kjøpte vi noe enkelt og dyrt og de fikk beskjed at dette var reisegave og julegave i ett. Alle ble fornøyd.

Ups!! Jeg har satt barna mine i fare for å bli bortskjemte drittsekker! En professor i barnepsykologi har gått ut og advart folk mot å gi barna dyre gaver til jul. De kan nemlig bli bortskjemte drittsekker. Artikkelen har blitt delt utallige ganger på facebook og andre sosiale medier. "Alle" er enige. Noen ganger, der jeg kjenner den som deler linken, ler jeg litt hult. Så tenker jeg litt på hva de sier om facebook og å fremstille seg selv som noe bedre enn man egentlig er.

Det første jeg vil si er at det er de 364 ANDRE dagene i året som avgjør om vi skjemmer bort barna våre eller ikke. Om vi lar barna få den nye dyre boblejakken mens de har en fullstendig brukbar en fra før. Eller eller..neida, skal ikke komme med eksempler.

Men om et av barna virkelig virkelig ønsker seg skøyter til jul. Og det andre barnet virkelig virkelig ønsker seg snowboard til jul. Hvem av disse vil bli mest bortskjemt for å få det de ønsker seg? Det er en ganske formidabel prisforskjell. Vell.. Jeg har kjøpt snowboard til en av sønnene mine, jeg. Lillebroren hans fikk det gamle.

Jeg er på ingen måte uenig med professoren i at vi produserer en kravstor generasjon. Det er mange måter vi gjør dette på og det er mange årsaker til at vi gjør det. Overbeskyttelse og kompensering av dårlig samvittighet er noen av dem.

Jeg har attpåtil opplevd å få kommentarer på at barna mine får 2 sykler, 2 ferier, 2 av ditt og 2 av datt. Den som tror at barn blir bortskjemt av å ha 2 hjem..den bør tenke seg om enda en gang.IMG 2747

Og så da..etter å ha sørget for at alle foreldre har enda mer dårlig samvittighet, så skal neste gruppe få dårlig samvittighet. Alle tantene som gir penger og gavekort til ungdommene som man ikke treffer så ofte lenger.

"Det er mye bedre å gi en julegave mottakeren ikke liker enn å forsøke å kjøpe seg ut av problemet med gavekort." Dette ble hevdet i den neste artikkelen.

Neida, jeg er ikke noe glad i å gi penger eller gavekort. Men jeg har faktisk to jenter som skal få konvolutt med penger i til jul i år. Jeg er overbevist, med påtrykk fra mine tenåringssønner, om at det er det beste. Da kan de legge sammen pengene med andre penger de har fått eller spart, og så kan de kjøpe seg noe skikkelig istedenfor at jeg skal kjøpe enda en ulltrøye som jeg har gjort de siste årene etter at dukkealderen gikk over.

Vell, det er mange ting man kan si om dårlige foreldre og dårlige gaver, men jeg er overbevist om at de enkelte fint kan ta ansvar for dette helt selv. Min kjære svigerfamilie dropper familens gaver i år, og gir hele gavebudsjettet til folk som trenger dette mer enn andre. Og tenk: De har kommet på det helt selv uten hjelp fra professorer som skal lage dårlig samvittighet på folk i denne tiden.

Jeg vil ønske dere alle ei velsigna julehøgtid, med eller uten dårlig samvittighet og bortskjemte drittsekker.

Eva Cathrin

Linkene jeg snakker om:
"Bortskjemte drittsekker"
"Gavekort er dårlig gave"

3 kommentarer:

Ingrid sa...

Tiltredes!

Det er i hverdagene barn kan bli "bortskjemt" ... og jeg tror ikke jeg har møtt et såkalt bortskjemt barn som tydelig har det godt med seg selv og omgivelsene.

Geir sa...

Det er bare å si hør, hør. Jeg syns jula er en fin anledning til å gi de dyre tingene jeg kunne gitt ellers i året - da skjønner de at det er noe spesielt med det.
Men nå har jeg jo unger som er ødelagt for lenge siden, så det betyr vel ikke så mye uansett hva jeg gjør eller mener.

Sparringmamma sa...

Kunne ikke vært mer enig! Det er de 364 andre dagene i året som et viktigst! Det viktigste rådet til foteldre i dag, mener jeg et å kjenne på følelsen av hvor glad man er i ungene og glede seg over og med dem! God Jul!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails