fredag 21. desember 2012

Dommen har falt

Dommen har falt i Vågå-saken. jeg har lest gjennom 47 sider. Det vil si..ikke hvert ord. Jeg ble kvalm underveis. Likevel syns jeg det var viktig å lese gjennom.

I mitt forrige innlegg om saken, påsto jeg at siktelsen var feil. Jeg har selvsagt ingen kompetanse til å uttale meg om det, likevel syns jeg den var feil.

Jeg fryktet at Vågå-ordføreren skulle frikjennes på grunn av manglende bevis. Og siden han ikke var siktet for det som kunne bevises, så opprørte det meg at siktelsen ikke omfattet mer.

Nå har jeg derimot skiftet mening. Han ble dømt etter siktelsen likevel og det var det beste som kunne skje i mine øyne. Det kan ikke være slik at overgripere ikke skal kunne dømmes med mindre de taes under handlingen.
Likevel burde det poengteres at man kan dømmes for overgrep mot barn selv om de ikke røres fysisk!

Jeg hadde aldri tenkt på denne saken som noe som hadde med politikk eller Arbeiderpartiet å gjøre. Dette er en mann som har gjort en umoralsk hndling. En voksenperson som har trødd feil og det kunne skjedd det samme uansett hvilken partitilhørighet han hadde.

Likevel..det er noe med etterarbeidet som har skurret litt. Jeg skal ikke spekulere i det for det er det nok av folk som har gjort.

Og det må føles fryktelig for alle som har sett på denne mannen som en foregangsfigur som man skal kunne se opp til både som et politisk og et moralsk forbilde. Slik som en ordfører bør være. De må føle seg fryktelig lurt. 

Det andre som uroliger meg veldig, er de andre voksne som har vært rundt disse to. Som har levd i nærheten og som har observert. Og INGEN har følt seg forpliktet til å ringe i den store bjellen. Jeg kan ikke forstå at ingen har hevet øyenbrynene. At ingen "har tenkt sitt".

INGEN tok ubehageligheten med å konfrontere forholdet mellom de to.
Jenta i Vågå-saken bør hylles av alle for å orke å få frem denne saken. For å vise at det ikke aksepteres at voksne utnytter barn. At det ikke er greit å antyde kjæresteprat med barn. At det ikke er greit under noen omstendighet og at voksne ikke kan basere seg på å bli trodd fordi motparten er et barn.
Jeg har skrevet om denne saken før i "Skyldig"
Dommen kan du lese ved å trykke "HER"

Det er vi voksne som er satt til å beskytte barn!

Eva Cathrin

5 kommentarer:

Ingrid sa...

Takk for at du skrev det jeg hadde tenkt å skrive, bare så mye bedre!

Ingrid sa...

Jeg har koblet til dette i min blogg, med en liten kommentar:

Jeg vil bare nevne en liten flis som jeg kommer til å spikke på senere: Ordene "umoralsk handling".

Nei, den er visst ikke så stor at den lar seg spikke, denne flisa; den sitter i fingeren min og verker. Så dypt at jeg lar den verke ut

Jeg har ikke argumentene klare nå, bare et lite ubehag. Og et vagt ønske om andre slags ord, mer presise ord, ord som går direkte på handlinger, kanskje?

Eva Cathrin sa...

Ja, jeg følte egentlig at "Umoralsk handling" ikke var sterkt nok når jeg skrev det. Jeg var veldig usikker på hva jeg skulle skrive istedet, og lot det stå. Jeg tenkte nok på skype-samtalene. De er umoralske uansett om det kunne dømmes eller ikke. Jeg skal øve meg på å være mer presis fremover.

Takk for at du sier det :)

Bibbi sa...

Hei,
via Ingrida blogg fant jeg dette innlegget, og du sier noe jeg, og sikkert mange med meg, har tenkt på:

"Det andre som uroliger meg veldig, er de andre voksne som har vært rundt disse to. Som har levd i nærheten og som har observert. Og INGEN har følt seg forpliktet til å ringe i den store bjellen. Jeg kan ikke forstå at ingen har hevet øyenbrynene. At ingen "har tenkt sitt"."

...og jeg spør, hvor ble de av? Noen burde be denne jenta om unnskyldning for, at de ikke sa fra tidligere.

Bibbi

Ingrid sa...

Takk for respons, Eva Cathrin. Og takk for at du fikk meg til å tenke gjennom dette. Akkurat nå har jeg juleverksted med barnebarn, jeg ville bare stikke innom og si at ordet "moral" kanskje kan være vann på mølla for de (mange?) som bortforklarer og bagatelliserer slike overgrep?

MAKT er nok den viktigste faktoren her. Skriver mer senere.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails