tirsdag 25. desember 2012

Hagegjester

Jeg har besøk av denne fine flaggspettdamen nesten daglig i perioder. Noen ganger har hun med seg kjæresten, men som oftest er hun alene.


IMG 1946

Tenker du over hva du gir til småfuglene i hagen? Gir du kun solsikkefrø og skjønner ikke hvorfor naboen har så mange flere ulike fugler enn du har?

Noen av triksene er menyen. Ulike fugler spiser ulik mat.

Hakkespettene for eksempel..de kommer ikke om du har bare solsikkefrømatere. Men har du meiseboller, så kommer de. Svarttrosten har vi også hele vinteren her ute på øyene på Nordmøre. Henger du ut epler, så storkoser de seg. Gulspurven elsker fuglenekene, men spiser også solsikkefrø.
Har du litt forskjellig, frø, nøtter (usaltede), litt brød, frukt, meiseboller, nek osv osv..så kan du oppleve et titalls ulike småfugler samtidig.

Plasser foringsplassen slik at du kan se fra vinduet, så er det ekstra koselig. Kanskje en fuglehåndbok til barna er spennende.

Småfuglene trives også best om maten er plassert i trær og gjerne med mye små greiner rundt. Da er de bedre beskyttet mot rovfugler som også er sultne. Fuglematen kan også lokke til seg ekorn som også er hyggelige gjester.

Noe som ikke er like hyggelig, er firbente små gjester. Så det er greit å ha det ryddig der fuglematen oppbevares, kanskje tette beholdere også for å unngå uønskede rotter og mus.

Vell, jeg har hatt Flaggspetten på besøk i dag og en stor Gråspett var også innom en dag tidligere, men da var jeg så forfjamset at jeg ikke fikk fine bilder.


IMG 1983

Jeg smeltet forsiktig en pakke FLOTT matfett, og puttet i alskens frø jeg fant i skapet. Hadde det oppi gamle rosinbokser. Melkekartonger kan også brukes. Lag vinduer i beholderen, men behold bunnen så innholdet ikke detter ut.

Hakkespettmat

Det er bare det at kjøttmeisene trodde dette var til dem og har snart spist opp alt.. jaja..de er koselige de også.


IMG 1974

Ta gjerne en titt på noe jeg skrev i høst: Tenker du over hva du gir småfuglene

Nyt vinteren og la hagen få hvile.
Eva Cathrin

IMG 2339

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails