torsdag 6. desember 2012

Kirka, kun for de troende?

Jeg har aldri kalt meg Kristen.

Joda, jeg gikk på søndagsskole da jeg var barn. Bedehuset var nabohuset vårt. Jeg var i søndagsskolen helt til den dagen vi skulle på besøk i kirka, et par hundre meter lenger opp. Da måtte pappa hente meg, for jeg la meg ned på broa for nektet å gå dit. 

Jeg gikk i speideren og jeg gikk i Barnekantoriet. Vi hadde også en dyreklubb på prestegården hvor jeg selvsagt nesten bodde. 

Likevel.

Jeg var aldri Kristen. Jeg var selvsagt i tvil, jeg tenkte unnskyld inni meg hvis jeg sa noe som ikke står i ordboka.

IMG 1608

Når skapelsesberetningen eller andre religiøse fortellinger ble tatt opp på møtene vi hadde i Dyreklubben eller i andre sammenhenger, argumenterte jeg vel med "BigBang" og utviklingslære. Jeg er jo realfaglærer, og realist med krav om beviselige forklaringer var jeg nok lenge før jeg begynte på skolen.

Når elevene mine har spurt om min tro, ungdommer er jo så interessert i alt, så har jeg aldri svart på det. Jeg har vært veldig opptatt av at det må man finne ut av selv, og velge selv hva man vil tro og ikke. Kombinasjonen naturfaglærer-religiøs har jeg på en måte fornektet.  

Likevel!

Min identitet som Kristen har blitt viktigere og viktigere for meg med alderen. 

Nei, jeg må innrømme at jeg ikke har blitt noen kirkegjenger enda heller, men "Kristne tradisjoner og verdier" er viktig for meg.

IMG 1318

Og så da, når jeg sier det "De kristne verdier og tradisjoner" så kommer en storm av reaksjoner. 

"Hva er Kristnes verdier og tradisjoner" "Hvordan kan du si det?" "Humanistene har lignende verdier" osvosvosv.. jaja..slik er det da for meg likevel. 

Jeg hører også en setning langt inne i meg..som et ekko: "..kirkene fulle av gull mens barn utenfor sulter ihjel.."

Alle religioner har og har hatt grusomme historier om folk som har misbrukt makten sin og autoriteten sin. Kirken har vel ikke vært noe bedre enn de andre religionene.

Likevel.

Vi trenger Folkekirken. Og vi vanlige folk må kjenne vår besøkelsetid. 

Jeg husker jeg traff vår skjønne prest i valglokalet et år. "Har du husket Kirkevalget?" spurte hun. Jeg hadde ikke det. Det angikk liksom ikke meg. Jeg gikk inn igjen og stemte. Vi mener jo noe om kirken. Vi mener noe om homofile som ikke får vies inne i kirken. Vi mente noe om de som ikke anerkjente kvinnelige prester. Kanskje vi bør stemme i kirkevalgene også da..for å bidra med våre meninger?

Jeg er redd for at Kirken ikke vil ha plass for oss vanlige folk om vi fortsetter å fornekte den. Oss vanlige folk som går i Kirken i barnedåper, i konfirmasjoner, i bryllup. Oss som kanskje tar oss tid til å gå i Kirken på julaften. Oss som går på gravstedet til høytider. Vi som selv om vi ikke anser oss som troende, men likevel forteller barna våre at bestefar er på et bedre sted og kan følge med oss.

En Jøde er en Jøde uansett sin religiøse aktivitet, det samme gjelder vel Muslimer?

Jeg er en Kristen fordi det er min identitet selv om jeg ikke ber mitt daglige Fadervår og jeg vil ikke ha et samfunn uten "De 10 Bud"

Eva Cathrin

3 kommentarer:

Terje sa...

Folkekirken trenger deg og det høres ut som du trenger den. Vinn-Vinn :) #stoltkirkeansatt

Geir sa...

"Når elevene mine har spurt om min tro, ungdommer er jo så interessert i alt, så har jeg aldri svart på det."

Det kommer jo selvsagt an på alderen på elevene dine, men er ikke det å undervurdere elevene litt da? Mine meninger har oppstått i brytninger med andres meninger, om det handler om tro eller fargen på slipset. Det går en grense mellom å gi uttrykk for meninger, og det å propagandere for overbevisninger.

Er det et snev av selvmotisgelse mellom det du skriver her og det du sier i "Nå er det nok?" (som jeg er helt enig i!).

Eva Cathrin sa...

Når jeg sier at jeg ikke har svart elevene så hadde det like mye med at jeg ikke ville påvirke dem på noen måte. Om det var rett eller ikke, vet jeg ikke. Jeg syntes det var personlig og som naturfaglærer så vet jeg ikke om mine personlige meninger har noe i klasserommet å gjøre. En diskusjon derimot, skal det være rom for.
Om det er selvmotsigelse? Nei, det syns jeg ikke, men det kan jo være jeg uttrykker meg klønete noen steder.
:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails