fredag 14. desember 2012

Reklamepressforbud

Da jeg var barn hadde vi ikke reklame på TV så vi spiste ikke godterier og derfor var vi ikke overvektige heller… 

Men vi hadde selvsagt reklame på kino..så der spiste vi mye godter.. 

Men så kom det reklame på tv, og barn begynte å spise godterier og ble overvektige... 

Og så var det lov å ha reklame for tobakk. Men så ble det forbudt. Og så ble det forbudt å ha tobakk i hyllene, og da sluttet alle å røyke...

Og nå skal det bli forbudt å ha reklame for usunne saker, så barna ikke skal se det. Så da slutter foreldrene å gi etter for maset til barna om godterier utenom lørdager og alle blir sunne og slanke og friske...

Eller….

Jeg har tre barn. 

De har vokst opp med reklame..

Reklame for alskens godteri, snacks, boller, kaker. Og de har vokst opp med at sjokoladehyllene har vært ved kassen. Der vi står i kø. 

De har også hatt PlayStation, gameboy, datamaskiner, dvd-spiller. 

OG…vi bor i distriktsnorge….

Alle odds for å bli overvektige, godterispisende, dataspillende overvektige unger fra landet. Ja, for det har det også vært en undersøkelse på. Vi som bor på landet kjører barna våre oftere, dermed er de jo mer utsatt for overvektighet. 

Vell…. Jeg har ikke sett et eneste barn som er noe mer overvektig enn da vi selv var barn på 70-tallet. 

IMG 1792

Det er JEG og barnas far som har regulert barnas databruk eller tv-tid. Det er JEG og barnas far som har regulert innkjøp av sukkerholdige varer samt mengde og tilgang til dette.

Jada, vi kjører barna våre mer her på distriktet…vi har noe lenger avstander mellom venner og fritidsaktiviteter og vi har langt mindre kollektivtilbud. Likevel er det jeg som voksenperson som skal gi barna gode vaner i fysisk fostring. 

Nei, jeg er overhodet ikke noen tilhenger av reklame. Verken i tv eller andre steder. Og aller minst i e-post og over telefon.

Det er fryktelig irriterende.

Spesielt på facebook og andre sosiale medier er det irriterende med reklame. Jeg kjenner at blodtrykket mitt øker av irritasjon når jeg leser "Lik og Del" på facebook. Kanskje skulle heller dette være forbudt. Høyt blodtrykk blant irriterte damer på 40+ kan være helseskadelig.

Telefonselgere.

Jeg får magesår.

DET er helseskadelig det. Hadde jeg fått tak i personen som ringer meg for å gi meg alskens tilbud mens de forsikrer meg om hvor heldig jeg er og at jeg bare MÅ høre.."hva, vil du ikke høre engang??" 

DET er helseskadelig det.. "Nei, jeg VIL ikke høre hvor mange bøker jeg kan få HELT uten noe som helst fra meg…og ..og..og.., men du må bare være medlem et år eller eller.."

DET skulle kanskje blitt forbudt. 

Eller "venninner" som har begynt å selge noe flotte greier. Som inviterer deg til sin facebookside og sender medlinger og sms og e-post med alskens tilbud.

NEI!!! Jeg klarer selv å oppsøke butikken om jeg vil kjøpe noe.

Men forbud? Jeg ler meg hjel… Eller egentlig så er det litt skummelt. Vil vi ha et gjennomregulert samfunn? Er vi kommunister? Er det ikke snart på tide å ta ansvar for våre egne handlinger?

Kan det neste bli "kosemerker"? Grete Roede innførte jo "kosemerker" på 80-tallet. Da hadde vi sju "kosemerker" per uke, og om vi ville spare alle til lørdag, så kunne vi bruke alle på et helt glass vin. Eller skal bare vi som er voksne begynne å ta ansvar for hva våre barn har tilgang til og gi dem gode vaner fra starten av. Så de ikke mister hodet den dagen de faktisk skal ut og bestemme selv. 

Eva Cathrin

5 kommentarer:

Per sa...

Bra skrevet.. utrolig bra.. Stå på..:))

Anonym sa...

Takk er så hjertens enig men vi må jå også forby internett for "utlandet" skjønner jo ikke at vi må forby reklame .... Tror noen ønsker seg tilbake til Albania slik det en gang var
Hilsen Kristin ptl0210

TorAa sa...

Hurra, dette er bra skrevet.
Ansvar for egne handlinger er og blir helt grunnleggende for et sunt demokrati. Det er ikke ønskelig at andre skal detaljregulere våre liv og bestemme hva som er best for deg og din familie.

Cara oj sa...

"Er det ikke snart på tide å ta ansvar for våre egne handlinger?"

Tror ikke dette kan sies ofte nok, eller høyt nok. Foreldre skulle måtte si dette høyt til seg selv hver morgen...

lammelaartanker sa...

Et veldig bra innlegg!

Ansvarsfraskrivelsen skriker mot oss noen ganger: Barn er barn og dermed er det opp til myndighetene å grensesette dem - ikke foreldrene, kan det virke som.

Er enig med deg: Det er vi som foreldre som må sette grenser og være konsekvente.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails