torsdag 27. desember 2012

Vintergjester i hagen

"Mamma, du har blitt så snill med rådyra etter at du fikk kamera" 

Neida, jeg har alltid vært dyreglad. Men jeg har ofte jaget de ut av hagen vår og sommer. Etter jeg ble kameraeier, må de selvsagt fotograferes før de blir jaget.

Men når det er snø, jager jeg aldri. Snørike vintre er katastrofe for kystrådyrene som ikke er vant med lange snøperioder. Når det er sagt, så er det de svakeste dyra som bukker under, og dette vil nok gi en sterkere neste generasjon. 

Likevel. Det er hardt for rådyra i dyp snø. Slitsom, energikrevende og vanskelig å finne mat. 

Foring skal heller ikke privatpersoner drive med, selv om det er fristende. Dette vil nok skade mer enn det er bra for dyrene. 

Men mine Rådyr får altså lov til å ha Rosefest nå om vinteren. Den skjønne geita koser seg med jordbærplantene mine. 

 

IMG 2510

Hun og den flotte broren hennes kommer daglig inn i hagen min når det er mye snø. Jeg tror ikke rosebuskene mine eller noe annet tar så mye skade av besøkene. 

IMG 2498

IMG 2526

IMG 2492

Men i mars-april er de nok ikke velkomne lenger. Nyskuddene fra rosebuskene får de ikke. Da vil de skade planten. Jeg har hagen full av Primula som kommer om våren, og disse rører de ikke, så jeg har sjelden problemer med besøk i hagesesongen. 

Ha ei fortsatt gledelig julehøgtid med omtanke for livet rundt oss.

Eva Cathrin

1 kommentar:

Villrose sa...

Her får også rådyra beite i fred om vinteren. Gumler hekk og super solsikkefrø. Gjør ikke mye skade, og er flotte fotomotiver...
Men fra april er de ikke velkommen!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails