onsdag 29. februar 2012

Frieri

Skuddårsdagen. Dagen da kvinner har “lov” til å fri til sin hjertes utkårede. Den loven kom i det 13. århundre. Da ble det på denne datoen tillatt for kvinner å fri til menn. Men nå er vi altså kommet til det 22. århundre.

IMG_8280

Jeg er jo ganske så tradisjonell i valgene mine. Det betyr likevel ikke at jeg mener at kvinner ikke skal ha samme rettigheter og muligheter enn menn. Så da blir det litt forunderlig at damer som står på barrikadene og diskuterer imot mine og andres tradisjonelle valg, er så opptatt av at i dag..på skuddårsdagen…i 2012..er opptatt av at de kan fri i dag..og at det er fire år til neste gang.

IMG_8285

Jeg kunne aldri tenke meg å være den som skulle fri. Slikt er “mannfolkarbeid”. Men det har jo ikke noe med om damer har “lov” eller ikke? Det har mer med kokkettering om at slikt skal man spørres om og ikke spørre om. Og sett med tradisjonelle øyne…det blir han som “tilbyr” den økonomiske tryggheten? (som også er en del av del..bare å innse)

IMG_8289

Men hadde det nå vært slik at jeg skulle ha lyst til å fri til noen…ja, da hadde jeg valgt en hvilken som helst annen dag enn skuddårsdagen…just saying.

IMG_8297

Men i dag har Fridasnuppa og jeg hatt en vanlig dag i skogen på Bisgardshøgda mens guttene var på skolen. Jeg har som nevnt i forrrige post resignert og begynt å glede meg over våren.. I dag var det 10 grader og deilig plaskeregn når vi var ute. og alle bildene er fra dagens lille rusletur. 

IMG_8316IMG_8330IMG_8339

Ellers har jeg flere bilder på HagemorFotosafari og flickr og jeg heter @vinterjenta på twitter

Eva Cathrin

tirsdag 28. februar 2012

JAVEL! Jeg gir meg!

Det er bare å innse det..det ble ingen vinter på Averøya i år. Vi har fremdeles mars igjen..som ofte er snømåneden..men noen kaldt stabil vintervinter blir det nok ikke.

ENDELIG! Nå kommer den..det dere vinterhatere har ventet på.. nå kommer POLLENSESONGEN…moahahaa

Uff…slemt sagt..Jeg bare måtte. Men jeg har resignert og tatt turen ut i hagen i 9 varme grader i dag for å se etter VÅRTEGN. Og fant mange.

Vårkjærminnene(Omphalodes verna) har blomstret lenge.

The Creeping Navelwort(Omphalodes verna) have been blossoming for a while now.

IMG_8246

I guess I just have to realize..we will not get any real winter at the NorthWestCoast of Norway this year. Or..we are approaching March..lot’s of snow can arrive in March..but real winter..no!

Finally!! The season every winterhater has been waiting for..It is here, now...the pollen season!!

Sorry..bad behaviour..just had to. But I have resigned..and went to the garden to search for Signs of Spring. And found many!!

Her kommer det en kuleprimula snart.

Here is one of my Primulas coming soon.

IMG_8248

En annen Primula som har blomstret siden tidlig i januar.

This Primula has been around since early Januar

IMG_8251

Små Påskeliljer

IMG_8252

Den første Krokusen

IMG_8253

De første rosa skuddene på rosene.

Thr first pink sprouts of the roses

IMG_8255IMG_8257

Akeleier

IMG_8273

Og mer Primula.

And more Primula

IMG_8263

Joda..jeg ELSKER vinteren..men jeg elsker nok våren også..

Mer bilder i resten av Hagemor og HagemorFotosafari og Flickr 

Eva Cathrin (@vinterjenta)

Våkn opp, leger!!

Atter en gang har det skjedd. Jeg får telefon om noen som vil bli med på bakekurs fordi de har fått beskjed fra fastlegen om å kutte ut gluten i maten. “Selvsagt, vi har kurs neste måned..bare kom.” “Kutte ut gluten, sa du? Hvorfor?”

Senest i går hadde tenåringen min kameratbesøk, og jeg la merke til at han valgte de glutenfrie variantene på middagsbordet. "Hvorfor?" Jeg har foreslått for denne guttens foreldre i mange år at de må kreve cøliakitest av ham. "Jo, jeg har fått beskjed om å holde meg unna gluten, melk, tomat, nøtter.." Han kom med en lang liste. Ingen henvisning til gastroskopi eller ernæringsfysiolog for å få vite hva næringsstoffene skal erstattes med.

ALLE som man har mistanke om cøliaki SKAL henvises til sykehuset for gastroskopi. ALLE!

INGEN skal “prøve uten gluten, så får vi se hvordan det går”

Når man går på glutenfri diett vil tarmene begynne å leges. Cøliaki er ikke en sykdom som man reparerer med medisin, men med mat. I motsetning til andre sykdommer, er det bare å kutte ut det som gjør deg syk, og så blir man frisk igjen. Flott? Ikke sant? Problemet er at man aldri vil finne ut om man virkelig har cøliaki på den måten. En gastroskopi etter et par måneder vil ikke vise tegn til noe skade. Spesielt hos barn leges tarmen fort når man begynner på glutenfri diett. Og hvilken forelder vil begynne å gi barnet glutenholdig mat igjen..når magen ikke er vond lenger..endelig. Men det må man, når man blir sendt til gastro. Og påvises ikke skader på tarmen på første undersøkelse, skal det enda en gastroskopi til om spesialisten mistenker cøliaki.

NAV krever diagnosesetting ved gastroskopi for å utbetale grunnstønad for cøliakere. I underkant av 2000,- per måned virker ikke så viktig der og da..når barnet slutter å gråte over magevondt. Men når barnet er ungdom og skal på hybel, er pengene veldig viktig. Når vennegjengen skal på pizzakveld, og de 4 andre kan dele på en pizza til 200,- og cøliakeren må kjøpe en alene til 250,-, da kommer de ekstra kronene godt med.

JEG har en mistanke om at det er så lite KUNNSKAP om cøliaki av en grunn. Legemiddelindustrien har INGENTING å tjene på denne sykdommen. Den kureres jo kun ved riktig mat. Det er ingen legemiddelindustri som sponser kostbare kurs for almennlegene.

Det er PÅ TIDE at almennlegene kjenner sin plikt og innser at løsningen kan være så enkel som cøliaki. Det er flere og flere som tenker tanken cøliaki, men så ALTFOR mange som ikke skjønner at diagnosen må settes FØR pasienten settes på en livslang glutenfri diett. Dette er for DÅRLIG, og vi er LEI av å høre disse historiene gang på gang.

Som cøliakimamma er det en lettelse å få diagnosen til barnet ditt. Å få vite hvorfor gutten ikke vokser, hvorfor han er så tynn, hvorfor han alltid har vondt, hvorfor han alltid er sliten og hvorfor han blir så mye syk. Og det kan fikses helt uten medisin. Rett mat er nok. Men det viktigste er å få svar.

I dag er gutten min en flott ungdom. Sjelden syk. Omtrent ikke fravær fra skolen, selv om han har en kronisk sykdom. Melkeallergien fra barndommen forsvant da han begynte på glutenfri diett. De utallige forkjølelsene sluttet. Han har omtrent ikke pollenallergi lenger. (Timotei og hvete gir kryssallergi)

LA oss få slippe å høre om flere som får beskjed om at de skal “kutte ut gluten” eller andre matvarer. I tillegg til å henvises til gastroskopi skal de også “henvises” til Cøliakiforeningen. Vi har likemenn i hele landet om gir råd og hjelp til folk som plutselig skal unngå et næringsmiddel som er i det daglige norske kostholdet. Vi holder kurs i baking. Det er ingen grunn til at en som skal leve glutenfritt skal måtte spise noe dårligere brød enn oss andre.

SÅ Kjære almennleger, fastleger, helsesøstre: SLUTT å anbefale bekymrede foreldre å kutte ut næringsmidler før en DIAGNOSE er satt!! Det er på tide å innse alvoret i dette nå. KUNNSKAP må til. Dere er velkommen til samtaler. Dere er velkommen til kurs. Dere er velkommen til å ta kontakt. DET ER VIKTIG!

(Du finner denne blogposten i GlutenfrieOpplevelser også)

Eva Cathrin, cøliakimamma og bakeleder i DenGlutenfrieBakeskolen

mandag 27. februar 2012

Speidergutt i dypsnø

Det har vært vinterferie på Averøya, og fast tradisjon gjennom mange år har vært at speidergruppa har vinterferie på Botterlia i Osmarka. Om vi har aldri så lite snø på Averøya, er det alltid snøgaranti i Osmarka. Jeg tror nesten de har snøgaranti hele året..

Vell..uansett..ektesnekkeren og minstemann dro til Botterlia, og jeg har sneket meg inn på kameraet. Så alle bildene i dette innlegget er egenhendig stjålet fra snekkermannen. Det var mange flotte bilder av barn som leker, men siden jeg ikke har spurt noen om lov, har jeg kun bilder der barna er uidentifiserbare eller klippet bort.

IMG_8061

Når man bor ved kysten, er det lykke å få leke i snøen på fjellet. Vi har kun hatt litt rimfrost og is hos oss i år, så dette var midt i blinken for en aktiv utegutt.

IMG_8081IMG_8088IMG_8101IMG_8105IMG_8106_MG_8128

Hva JEG har gjort? Jeg har kost meg, alene hjemme for første gang på maaange år. Vært på kino med venninne, spist sushi til kveldsmat, kost meg med filmer til langt på natt. Og ikke minst ryddet i klesskapene mine… Ganske lurt at ektesnekkeren var “utenbys” når det skulle skje.. Om jeg har innsett noe? Tja..men jeg innrømmer det aldri.

Mine bilder ser du i resten av bloggen Hagemor eller HagemorFotosafari og flickr

Eva Cathrin (@vinterjenta)

lørdag 25. februar 2012

Inaktive barn

Ikke mitt største problem..

Inactive children…not one of my problems..

IMG_8189

Visit waterywednesday.

More of my pictures at HagemorFotosafari and Flickr 

Eva Cathrin (@vinterjenta)

tirsdag 21. februar 2012

Mammalykke

Neida..jeg skal ikke bli noe “mammablogger”. Det ligger nok ikke for meg.

No, I’m not turning in to a mamy-blog!

perjoavebj

De to tenåringene i 1997

Likevel kan jeg ikke la være å reflektere over den tiden jeg tryglet om at de skulle sove til halv sju..bare en eneste gang..

Eller at de kanskje kunne holde ut til vi kom hjem fra ettermiddagsbesøk før de sovnet..

Men nå er de tenåringer….

De sovner aldri!! Og de står opp enda senere…

Anyway, can’t help thinking about the days I prayed for them to sleep just one more hour in the morning…only once..

But now they are teens..

They never fall asleep, and they get out of bed at dinnertime..

perjoa kysser sau

Eldstemann i 1996

Eller i den tiden de måtte trues inn i dusjen..etterfulgt av noen år der de måtte først trues inn og så trues ut igjen

Men nå er de tenåringer….

De trenger ikke trues inn i dusjen, for å si det slik. Skal tro om det finnes polettmaskiner til private hjem. Så kan man dele ut 7 poletter à 10 minutt hver mandag morgen…

Men rene…det er de!

Or when they had to be treathened to get into the shower..

But now they are teens…

Maybe there should be coins in the shower..10 minutes each, once a day..

They are cleen, though..

IMG_5724

To kjekke tenåringer på Kreta 2011

Da de satt i armkroken og kikket på skumle filmer som “Reveenka” eller “Harry Potter”. Og senere voksenprogram som “Beat for Beat” bare for å få være leeenge oppe..

Men nå er de tenåringer…

Og jeg er overlykkelig, og kan se nesten hvilket program som helst bare de vil sitte sammen med meg og dele en pose potetgull.

When they sat in my arms watching “scary” movies, and later were allowed to see the next show after the childrens TV..just to stay awake longer..

But no they are teens..

And I am over the hill happy and can watch about anything just to enjoy their company.

IMG_6043

Kjekke tenåringer som leker med lillebroren sin, Kreta 2011

Bekymringer om at de aldri spiser nok.

Men nå er de tenåringer…

og jeg er like bekymret..selv om de spiser godt..

Og når et mammahjerte smelter av likes eller RT, da har man tenåringer..

Worries that they will not eat enough

But now they are teens…

and I’m still worried..even though they eat well..

And when a motherheart gets soft whenever I get likes or RT’s, then you know you have teens..

(Innlegget er selvsagt klarert med tenåringene, og ingen kom til skade under oppveksten…så langt)

Mine bilder finner du på HagemorFotosafari og Flickr 

Eva Cathrin (@vinterjenta)

mandag 20. februar 2012

Rett til å følge sin samvittighet??

Reservasjonsretten, fri abort, tidlig ultralyd, sorteringssamfunn, tenåringsforeldre.. Dette er tema som har vært diskutert heftig på twitter og andre steder den siste tiden.

“Man må kunne utføre alle legeoppgaver om man skal være lege” var min første tanke.

Men må de egentlig det? Må legen delta i å avbryte svangerskap for å kunne hjelpe syke folk? Hvem har svaret på det?

Disse legene som påberoper seg reservasjonsretten, ser de på bakgrunnen for graviditeten? Spiller den noen rolle? Bør det ha noe å si?

Å ta abort er et etisk dilemma, og slik må det være. Det skal ikke taes lett på. Likevel:Personlig mener jeg at loven om selvbestemt abort er viktig og riktig. Hvem er jeg som kan dømme noen for et slikt valg?

Jeg hadde min første graviditetssjekk hos legen for omtrent 18 årsiden. Jeg var 24 år gammel, samboer med trygg jobb og jeg var helt frisk. Legen gikk gjennom de faste spørsmålene: barnets far, er du gift/samboer, røyker du, bruker du faste medisiner..osv… Etter å ha svart “riktig” på alle spørsmålene, kom det enda et spørsmål:

“Har du vurdert abort?”

Jeg synes denne legen, som var en ung turnuskandidat, var litt vel ivrig i tjenesten. I etterkant har jeg kommet til at hun nok bare ikke var helt erfaren i måten å snakke til folk..men sjokkert..ja, det var jeg lenge.

Men så da..Har en lege som reserverer seg imot å råde eller henvise til abort..har den legen rett til å utøve legegjerningen? Eller bør de finne noe annet å gjøre?

Jeg har heldigvis ikke behøvd å ta slike valg, og jeg tror ikke noen av oss som ikke har erfaring fra den ene eller den andre siden av saken egentlig kan vite nok til å mene så altfor meget om det heller..mener nå jeg..

Mer om saken i KristinClemets blogg

IMG_6167

Mine bilder ser du på HagemorFotosafari eller Flickr 

Eva Cathrin (@vinterjenta)

Inspirert til Glutenfrie Knekkebrød

Jeg skrøt på twitter om at jeg hadde lagd Glutenfrie knekkebrød av Toro sin nye mix. De er veldig gode og svært enkle å lage.

“Åhh så flink du er “ sa Grete, en twittervenninne. Det viste seg at hun selv lager knekkebrød hver uke, og slett ikke fra noen Toromix…

Jeg justerte litt på ingrediensene for å få de glutenfrie:

2 dl store glutenfrie havregryn

1 dl solsikkerfrø

1 dl linfrø

1 dl gresskarkjerner

1/2 dl sesamfrø

1 pose grov toro melblanding eller annet grovt mel..(neste gang vil jeg nok prøve litt mindre mel)

1ts salt

krydderurter etter eget ønske

7 dl vann

La det svelle litt og smør med en skje eller lignende utvoer 2 stekeplater.

Stek et kvarter på 180 grader, gjerne varmluft, ta ut og rut opp.

Stek videre ca en halvtime og så ca en halvtime med åpen dør.

Jeg fikk også tips fra Grete om å bruke valnøtter i..og det blir det nok neste gang.

Grovt og godt!

Kos deg

Eva Cathrin

søndag 19. februar 2012

En tur til Kvernes og Stavkirka

Kvernes Kirke ble bygget i 1893 og skulle erstatte den gamle stavkirka som skulle rives.

IMG_0198IMG_0204

Kvernes Stavkirke er Norges en av Norges yngste stavkirke. Det er sannsynlig å tro at kirken ble bygget i første halvdel av 1300-tallet. En av grunnene til å tro det er bl.a. at Svartedauden som kom i 1349 førte til svært dårlige økonomiske og menneskelige ressurser og det var nok ikke mulig til å bygge slikt etter den tiden. Dessverre er skriftlig materiale ødelagt da prestegården brant i 1737.

Kvernes Stave Church is one of the youngest stave churches i Norway. It is likely to think that it was built in the first part of the 14.th century. One of the reason to believe that, is because the plague came in 1349 and the economy and other resourses was limited afterwords. Unfortunately the written evidens was destroyed when the rectory burned down in 1737.

Kirkeskipet finner man i alle norske kystkirker. Det symboliserer reisen gjennom livet, fra vugge til grav. Skipet ble laget av en ung soldat, trommeslageren Sjur Øverland fra Kjøl, som tjenestegjorde på Tordenskjolds flåte. Han laget skip til andre kirker på Averøya også, men dette er det eneste som er bevart.

The Ship symbolises the journey of life, from cradle to grave, and there ia a ship in all churches by the coast in Norway. This ship was made by a young soldier, and someone will say he made it with a small axe.

IMG_0209

Hele koret var fyllt av vakre malerier med motiver fra Bibelen. Når pietismen kom til Norge, skulle ikke kirkene være utsmykket med bilder og veggene ble kalket over. Det har vært gjort tidligere uheldige, men nå heldigere metoder for å fjerne hvitmalingen og få frem de vakre kunstverkene.

The whole chansel was painte with beautiful motives from the Bible. The Pietism did not allowe pictures in churches, so the paintings were whitewashed and destroyed. The work to remove the whitewash has started, but unfortunately they are very destroyed.

IMG_0222 IMG_0226IMG_0232 IMG_0235

Judaskysset/the Judas kiss

IMG_0241

Altertavlen består av to deler..den midterste delen av eik, ble laget i Lubeck før reformasjonen(1470). Den har katolske motiv, men var altfor kostbar til å ødelegges eller endres på.

Rammen rundt er av nyere tid(1695), og er laget av lokale håndverksfamilen Gram og har Lutherske motiv.

The Altarpiece consist of two different parts The golden part in the middle, was made in Lubeck in 1470. It has catholic motives but was way too expensive to be destroyed after the reformation.

The parts at the sides, were made by local artist much later(1695), and has got Lutheranian motives.

IMG_0247

IMG_0251

IMG_0262

IMG_0270

IMG_0265

IMG_0274

Kvernes Stavkirke er en stavkirke av “Møretypen”. Dette betyr at den er rektangulær, med flere staver langs langveggene, og ikke kvadratisk med staver kun i hjørnene som de andre stavkirkene. Møretypen har heller ikke svalganger rundt selve kirken, men har blitt støttet opp av “skårder” langs ytterveggene.

Kvernes Stave Church is a spesial kind for our area called Møre. It means that it is rectangular with several staves along the longest walls, and not quadratic with staves in the corners like the other stave churches. This church also has supporting pillars along the outher walls.

IMG_0295

Vil du besøke denne godt bevarte Kvernes Stavkirke som er eid av Fotidsminneforeningen, besøk oss da vel. Vi tilbyr guidede besøk til hurtigruteturister vår og høst, og har åpent på dagtid om sommeren.

Do you wish to visit this vell preserved Kvernes Stave Church, come to Averøy during summer and you will be guided well. If you are a tourist at Hurtigruten, you will be offered a visit at spring and fall too.

IMG_0288

Og, jada..ektesnekkeren og jeg ble selvsagt viet i denne flotte kirken

And, yes..my carpenter and I were married in this beautiful church.

More pics at HagemorFotosafari and Flickr 

Eva Cathrin (@vinterjenta)

tirsdag 14. februar 2012

Kjærleik

Hjerter og bamser og kaniner og rosa ponnier..det er kjærlighetsbeviset i dag, kan det virke som.

IMG_2802

“i dag er det trist å være single” skrev noen..var det ikke det i går også? “Tror du det er noe morsommere å være i forhold i dag enn ellers?” var det noen som svarte.

Om jeg ikke liker romantikk?? Joda, for all del! og jeg er veldig glad i blomster og sjokolade og kyss og klem. Eller sjokolade...? Når man har bikket 40 slik som jeg, får man velge mellom å spise sjokolade hver dag, eller la det være. Husk at det går ikke bort igjen på første fjellturen slik som det gjorde før 35.

Hadde ektesnekkeren kommet med en bukett blomster på en vanlig tirsdag fordi noen “over there” gjør det, ville jeg blitt veldig mistenkelig…eller veldig bekymret!

Jo!! Selvsagt syns jeg det er flott at folk viser hverandre kjærlighet og hjertesmerte. Men det kan vel gjøres hver eneste dag?? Men dropp gjerne bamsene og kaninene..

Så vil noen sikkert tenke..”at noen orker å irritere seg over en slik ting..” Neida, jeg irriterer meg ikke. Jeg bare er forundret over at det skal være så mye lettere å kjøpe blomster og gi oppmerksomhet på en slik dag enn noen andre..I Norge har Valentinsdagen blitt fremmet av posten og blomsterforhandlerne/handelsstanden… Jeg syns det er kunstig..

Om jeg fikk blomster i dag? Nei, furter selvsagt litt for det.

Mer bilder mindre prat på flickr og HagemorFotosafari 

Eva Cathrin (@vinterjenta)

 

En stille morgen på Atlanterhavsveien

Her jeg sitter på Averøya i plaskende regnvær og 4-5 plussgrader og venter på snømåneden som alle snakker om, kom jeg over noen bilder fra Atlanterhavsveien en kald januardag som jeg vil vise.

Jeg skulle jo gjøre noe fornuftig..eller hvor fornuftig føles det å rydde bort klær, omtrent ubrukte, etter tenåringer som vokser så altfor fort. Tenåringsgutter er som 5 mnd gamle sjæfervalper… Har du sett en 5 mnd gammel valp? De små tynne kroppene på en finurlig måte henger sammen med noen laaaange ben og digre poter i endene.. Jeg sier bare en ting..tenåringsgutter.! vell, nok utlevering av guttene..over til bildene:

IMG_6771

En vakker januarmorgen, ikke så mange minusgradene, men nok til at det er stille og klart. Jeg stoppet på Geitøya, der båten går over til Håholmen.

IMG_6772IMG_6780IMG_6783IMG_6777IMG_6793IMG_6784

Selveste Storseisundbrua, symbolet på Atlanterhavsveien. Jeg har flere bilder av denne spektakulære brua, som kanskje var en av årsakene til at Atlanterhavsveien ble kåret til Århundrets Byggverk. De fleste bilder er selvsagt i storm, men her ser du at det ikke er så værst i stille heller.

IMG_6798

Et lite glimt av Håholmen lenger utpå dagen, da jeg var på vei hjem igjen.

IMG_7034

Vell..da får jeg bare bryte meg på klesryddingen..om jeg ikke skal legge ut noen bilder på Flickr eller HagemorFotosafari 

Og..ææhh..ha en fin…tirsdag!

I vårt hjem viser vi hverandre litt kjærleik hver eneste dag hele året.

Eva Cathrin (@vinterjenta)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails