lørdag 30. juni 2012

Sommerens grusomme farer

Det er Sommer på Nordmøre. Nydelig vakker Nordmørssommer og "ALLE" klager på facebook om at "sommeren er avlyst" og "vi drukner snart".

Selv om vi holder på å drukne, og ingen har "brydd seg med å henge bort vinterklærne enda" og "sola har snudd og vi går nå mot mørkere og kaldere tider", så er det nær-døden-aktivitet å titte ut gjennom vinduet uten å ha på solkrem, må vite. Nei, jeg mener SELVSAGT ikke at man skal la barn bli solbrent! Men jeg kan ikke forstå at det er spesielt mye sunnere å dynke barna i kjemikalier enn at de skal få lov å bli litt solbrune.

IMG 5658

Jeg diskuterte solbrune barn med noen en gang, og jeg skal ikke legge skjul på at vi var sterkt uenige.
Utsagn som kom frem under samtalen var:

"Det er bra at det ikke er moderne å være solbrun lenger"

"Heldigvis en fordel med at ungdommene sitter inne på datamaskinen"

"Barna kan få hudkreft om de ikke bruker solkrem med høy solfaktor når de er ute"

"Man blir stygge og får lærhud om man er ute uten solkrem"

Ja, det er en økt risiko for hudkreft når man gjentatte ganger blir solbrent, eller man oversoler seg. Ja, det er en økt risiko for å fåstygg og rynkete lærhud når man oversoler seg. NEI, det er INGEN fordeler med at ungdommene sitter inne på datamaskinen!! Og det er ikke moderne å se ut som man ikke har vært utenfor døra. Snarere tvert imot! Det er moderne å se sunn og frisk ut.

Jeg ønsker forbudet for solarium for barn under 18 år velkommen. Oversoling er ingen god ide.
Likevel..om vi skal ta sjansen på å snakke om kreft. Det ER en økt risiko for kreft ved soling. Om man gjentatte ganger blir solbrent, og om man overdriver solingen. Men å gå derfra til å skulle unngå solen helt, er faktisk kreftfaren større. De lærde er uenig om hva som er størst risiko, for mye sol eller for lite D-vitamin.

Vi vet alle at sollys er vår viktigste D-vitaminklide. Når huden utsettes for sollys, produserer kroppen D-vitamin, som er en av de viktigste kreftforebyggende naturlige middelet vi har. Så sier noen.."man skal spise fet fisk og drikke tran". Det er helt riktig. Fet fisk, fikselever, tran, egg, margarin osv er også viktige kreftforebyggende matvarer. Ingen av oss klarer å spise så mye av de nevnte matvarene for å få i oss nok D-vitaminer til å kompensere for en halvtime i sollys.

Så jag barna ut i sola, det er viktig! De blir sterk i kroppen og kanskje det er viktigere enn risikoen for å bli litt rød på nesen.

IMG 7273

En annen fryktelig fare vi leser om daglig i riksavisene…FLÅTTEN!!! Eller "Påte" som vi sier på Nordmøre. Jeg skal ikke bortforklare på noe slags måte at flåttbitt er en risiko. Det ER en risiko! Jeg har venner som har blitt svært syk av flåttbitt, og man SKAL følge med bittstedet og være oppmerksom på hevelse og røde ringer og endringer i dagsformen hos de som har blitt bitt…men så er det igjen..Man KAN IKKE holde seg langs asfalten fordi man er redd for flåtten. Her på Nordmøre sjekker vi hunder og katter og barn hver eneste dag. Ja, det er ekkelt, men det er farligere å la barnet sitte på i bilen enn å sende det ut i skogen til flåttfaren.

Jeg sier det som jeg har sagt det i tidligere innlegg, BeskyttBarna: Slutt å være hysterisk. Pass på barna, men sluttt å være hysterisk. Vi vet alle at barn kan drukne i et glass vann, men vi kan ikke nekte barnet å drikke av den grunn. Om barnet får et solbrunt friskt ansikt og sterk kropp av å være ute i sola, så er jeg sikker på at resten av livet vil bli mye bedre, og langt mindre farligere enn om ikke.

Og om jeg får rynker rundt øynene fordi at jeg går på fjellet en solrik dag, så får jeg vel tåle det også.

Naturbarn

Og slutt å klage om det kommer noen flere regndråper enn vi kunne tenkt oss…jeg er sikker på at foreldre i Syria ikke bekymrer seg for været.

Stikk gjerne innom Flickr-kontoen min for å se mine bilder.

Eva Cathrin (@vinterjenta )

fredag 29. juni 2012

Giftfri Hageglede?

Er det egentlig mulig? Nei, jeg snakker ikke om økologisk hage.

Det burde jeg nok. Men å sjekke at gjødsla kommer i fra kuer som har kun spist økologisk..Nei, det er ikke helt for meg, enda. Men skal man ikke klare seg uten å bruke gift?

IMG 7307

Hva er gift da? For det bruker vi vel ikke? Nåja, jeg tror det er mye vi bruker i hagen fordi det er tillatt. Og når det er tillatt så er det vel ikke gift? Er det?

Jo det kan være det! Leser du på boksen før du sprayer? Om du velger å bruke gift på sprayboks, husker du da på at den skal brukes ETTER at pollinerende insekt har avsluttet arbeidsdagen sin. Det kan jo være greit å vite at sterke planter som får nok næring og stell er de som er mest motstandsdyktig mot sykdommer.

Lus rammer nok vilkårlig, men hvem vet..kanskje hjelper sterke planter mot disse også. Når jeg får lus, så kniper jeg. Det er mange kjærringråd mot lus, og kanskje virker de også. Greit å prøve ut FØR man tyr til gift iallefall.

Maurkverk…en stripe med Kanel fungerer faktisk bedre mot maurene enn maurkverk.
Liljebiller…knipknipknip. Joda, jeg må innrømme at jeg har vært så fortvilt over liljebillene at jeg har gjort alvorligere tiltak enn kniping. Jeg angrer ikke heller..Jeg ble kvitt de lakkrøde små monstrene.

Men målet! Målet må være å klare seg med en giftfri hage.

IMG 5104

Vi har mange hagevenner som vi må ta vare på i hagen. Humlene er en, men Edderkoppene er også en god hagevenn. De er faktisk husvenner også, siden de spiser småkryp som vi slett ikke vil ha i hus.

IMG 6555

Boakjølsneglen er også en viktig hagevenn. Sammen med Tordivelen spiser denne egg som andre snegler legger. Inkludert eggene til den brune.. Mange er litt overivrig i sin kamp mot sneglene. Vi vil ikke ha den grå Åkersneglen, og vi vil ikke ha den brune unevnelige, og jeg som har den røde Skogssneglen, vil ikke ha den heller. Men Boakjølsneglen må vi beholde. siden den hjelper oss i kampen mot de andre. Av samme grunn er jeg skeptisk til Nemaslug-kampanjen.

Det er ingen tvil om at kampanjen virker! Jeg kjenner selv til områder som har vært svært infisert av sneglen som har blitt betydelig forbedret etter noen år med iherdig og grundig Nemaslugaksjoner. Men VET vi bivirkningene?

Å tilføre naturen én fremmed art for å bekjempe en annen fremmed art? Det er noe i meg som protesterer. Jeg skal overhode ikke dømme dem som tyr til dette lovlige middelet, som åpenbart virker godt. Men VET vi bivirkningene?

Vi vet at nematodene ikke overlever i menneskets fordøyelsesystem..men VET vi noe mer?
Hageselskapets mål er giftfrie hager. Etter min mening er ikke gift bare kjemiske plantevernmidler. Men som sagt..jeg dømmer ingen, jeg har også tydd til midler jeg er motstander av i desperasjon over et skadedyr.

Men jeg har tatt et valg: Mitt mål er giftfrie hager, og etter min mening er innføring av fremmede arter i et økosystem et farligere middel enn andre påvirkninger som vi heller ikke kjenner langtidsvirkningene av.

IMG 7414

For hvem vet hva giftene vi bruker mot insekt og andre småkryp gjør mot smådyr og fugler som også er gjester i hagen hvor vi bruker disse midlene.

IMG 5181

IMG 7315

IMG 7323

IMG 7334

IMG 7335

IMG 7339

IMG 7344

IMG 7356

IMG 7358

IMG 7366

IMG 7368

IMG 7372

IMG 7375

Besøk gjerne Flickr-kontoen min eller slå følge med meg på twitter som @vinterjenta 

Eva Cathrin

Min gode venninne Torill har lagt inn kommentar til innlegget, og her er hennes tips :

•Plukk: Skadedyr i hagen kan ofte med suksess plukkes vekk, særlig hvis hagen ikke er alt for stor. Syke plantedeler og dyr med spesielt levedyktige eggkapsler o.l. bør helst brennes. Leter du opp og fjerner kålsommerfugllarver og snegler, gjør du mye for å begrense skadene. Bladlus kan spyles bort med en kraftig stråle fra hageslangen. På roser sitter de gjerne tett på helt unge skudd, og er her lette å fjerne ved å stryke dem vekk. 

•Urter som gjødsel: Gjødselvann kan lages fra forskjellige urter. Brennesle og valurt er spesielt fint til dette. La friske, oppkuttede urter ligge i vann i 2-3 uker. Blandingen lukter ikke godt, men gjør godt. Husk at den må tynnes ut med 10 deler vann før bruk.

•Tang: Tang gir allsidig tilførsel av næringsstoffer, og kan komposteres eller brukes som jorddekke. Tang må skylles før bruk for å fjerne saltet.

•Gress: Gress fra plenen er næringsrikt og lett nedbrytbart, og kan gi næring til krevende planter når det legges som jorddekke rundt vekstene. Hvis du klipper plenen ofte kan det imidlertid være lurt å la gresset bli liggende på plenen. Da får plenen tilført næring, og det kan være med på å hindre mosen i å overta. Men dette fordrer altså at du klipper plenen ofte.

•Kaffegrut: Kaffegrut kan gjøre godt på flere måter i hagen. Det kan brukes som gjødsel i blomsterbedet eller balkogkassen, og mot plagsomme katter som graver og legger fra seg avføring i blomsterbedene dine.

•Hvitløk: Hvitløk er et annet middel som skal kunne holde kattene vekk fra blomsterbedet. Del opp hvitløken og strø den utover i blomsterbedet, er rådet mot kattene. Men det er også andre dyr som ikke liker lukten av hvitløk: Sneglene takker også for seg om hvitløkslukten blir for ille. Mot sneglene skal det være nok med noen fedd i litt vann og helle det utover.

•Frukt: Appelsinskall er nok et råd mot plagsomme katter, mens et eple på blomsterjorda skal få spesielt orkideene til å blomstre villig.

•Melk: Fyll en tom melkekartong med vann og hell dette over plantene - så skal de vokse bedre.

•Vaselin: Du holdet maurene unna blomsterpottene ved å gni inn sidene på blomsterpotten med vaselin.

•Bakepulver: Bakepulver hjelper mot maur som har inntatt blomsterbedene eller terrassen din. Bakepulver kan også blandes sammen med matolje, grønnsåpe og vann - og brukes til bekjempelse av meldugg (0,5 dl bakepulver, 0,5 dl matolje. 0,5 dl grønnsåpe og 1 liter vann: Blandes og dusjes over de anngrepne plantene. Gjenta behandlingen).

•Teip: Teip kan brukes til mye, men ante du at det faktisk kan være nyttig med limbånd også i hagen? Limbånd rundt trær fanger insekter som kryper opp og ned på stammen.

•Grønnsåpe: Du har sikkert hørt bestemoren din gi dette rådet: Bland 2 dl grønnsåpe, 0,5 dl edikk 7 % og 2,5 dl vann og dusj over planter som er plaget med lus. 


torsdag 21. juni 2012

Barn og sjø og ferie


Første dagen i ferien..tenåringene er på ferie med pappa´n sin "over there" og minstemann og jeg koser oss hjemme. Koser oss, ja…enda.. Ser at sommerferien kan bli kjedlig i perioder..men HELDIGVIS!!!

Matrosen har meldt seg på Redningsselskapets sommerskole oh..lykke!! En hel uke i trygge omgivelser på Rangøya, Averøya. De skal seile, bade, padle og lære seg godt båtvett og sjøliv på en morsom og praktisk måte. Om det koster noe?? Ja, 1600,- kroner. Vel verdt pengene for barnepass hver dag en hel uke…øøøhh..jeg mener selvsagt..vel anvendte penger for så flotte natur- og aktivitets-opplevelser for barna.

Sjøvett og aktivitet for barna..det er vel bare en fortsettelse på innlegget mitt lenger ned her, om barn og utfoldelse i "Beskytt Barna!!" (link i høyremargen) Tenk mestringsfølelsen barn får oppleve av å være med på dette. Den er gull verdt. I tillegg blir de trygg i slike situasjoner..og vi som litt bekymrede mødre blir trygge..for som jeg har sagt før: Det er ikke de barna som blir vant, som skades.

Tryggheten står selvsagt i høysetet. Minsten min..øøhh..mente matrosen, han har jo blitt 9 år, må vite, har alltid redningsvest når vi er ombord i båten. Faktisk så har han på vesten allerede ved bilen, for jeg orker ikke rope "pass deg" hele tiden. 

Jeg gleder meg, poden gleder segog vil du og ditt barn glede seg like mye, så meld deg på da vel.. Jeg kan gjerne kontaktes for å kjøre sammen til Rangøya-Averøy.
link til påmeldingen her

Sniking i Birgit sin hage

Det skulle ikke være noe problem å finne frem til Birgit´s hage i Ålesund. Jeg tilbragte jo store deler av ungdommen min i denne bydelen. Kjørte mot stedet med hodet høyt hevet og haken frem..men falt fort sammen. Man kan fastslå at ting skjer på 6-7 år-- (..eller 25 år..)Jeg ringte damen, men hva jeg så først av den blide vinkende eller de flotte bugnende fargene, vites ikke.

Her bugner det av Peoner, Rhododendron, Geranium og ellers alt man kan tenke seg.Denne lekre Valmuen så nesten ut som hun knep litt sammen.
Rhododendron i alle stadier lyste opp. Noen avblomstrede, noen i full flor og noen klar til å blomstre.

 Jeg elsker Geranium/Storkenebb. Her finnes de i flere farger og størrelser. Jeg fant en som jeg fikk ta med hjem.


Lewisia i ulike farger sprakte rundt om.
 Magnoliaen/Tulipantreet er så tidligblomstrende at det var på vei til å gjøre seg ferdig..likevel var der noen fine igjen.
 Jeg lurte fælt på hva dette var.."Det er vel en Scilla..?"..sa hun.."du vet..når de får rosegjødsel.."
En gjennomført og stilfull hage, samtidig som at den er lun og koselig og litt bestemoraktig. Her er hageeieren i hvit jakke i ivrig diskusjon med flere hageelskere.
 Denne Akeleien fikk jeg også en bit av med hjem..
En nydelig hage som deltok i 1000Åpne Hager2011. La oss håpe at Birgit åpner opp porten og ønsker velkommen til det landsomfattende hagearrangementet "1000 Åpne Hager 2012" også.

Hagearrangementet "1000ÅpneHager" kan alle som koser seg i hagen sin delta i. Det er en aksjon fra de nordiske hageselskapene for å åpne opp porten på hagen sin, slippe folk inn og spre hageglede. Hvem som helst kan delta, og det eneste kriteriet er å være glad i hagen sin. Info finner du på Hageselskapets hjemmesider og www.1000apnehager.no

Velkommen inn.

søndag 17. juni 2012

Puh...

Det er Sommer på Nordmøre og det er sommer i hagen min. 

Hva er det jag babler om…jeg er jo aldeles overveldet. Jeg er egentlig i sjokk og har ikke turt å skrive noe innlegg i bloggen på flere dager. 

Jeg har lenge hatt lyst å lage litt rabalder om hva jeg synes om å hemme barns utvikling ved å overbeskytte og passifisere dem, men ikke helt turt eller visst hvordan jeg skulle gripe det an. Og så kom saken fra Tustna opp i lokalavisa om at klatreskogen var fjernet for barnas sikkerhet. Da gikk det ikke an å la være. 

Det ble ikke noe rabalder, det ble en farsott og det kan virke som at de fleste er enig. Så flott! …eller...

Hvis det er slik…slik at de fleste er enig..HVORFOR blir det slik da? Er vi små nikkedukker som aksepterer det noen ganske få påfører oss? Bare en tanke. 

Vell…det er lenge siden jeg har hatt hageoppdatering, og kan med glede fortelle at nytt drivhus er bestilt. Mine tanker om forsikringsselskapets saksbehandling kommer i en post i nær fremtid. (Link til "Et drivhus til besvær" kommer nederst i innlegget)

IMG 5054 003 

Pauseplassen min. Jeg elsker sitteplassene i hagen min, og kunne gjerne tenkt meg flere. Snekkeren flirer litt av meg og sier sarkastisk at jeg må begynne å sitte litt om det skal bli flere sitteplasser. Men i denne kroken sitter jeg faktisk innimellom. Her har vi delvis tak, varmelamper og nettilgang (!)

Dette er i hjertet av en blå valmuesøster. Blomsten er litt mindre enn Grandisen, men like lekker. 

IMG 5060 

Enda en Primula som dukket opp…jeg har visst ikke helt kontroll over hvor de er eller hvor mange de er. Primulaene er rådyrsikker, så de er helt klart en hagefavoritt hos meg. I tillegg er det forskjellige som blomstrer fra februar til september.

IMG 5064 

Den siste tulipanen. De er IKKE rådyrsikre, så av 100-vis av tulipanløker som jeg satt ned i grupper i høst, har det kommet et titalls…lett spredt rundt om i hagen. 

IMG 5067 

Akeleiene har jeg latt selvså, så de er også lett spredt rundt om.. Men de er enkel å fjerne om de kommer på feil sted.

IMG 5083IMG 5072

En annen av mine favoritter er Geranium (Storkenebb) Jeg har mange ulike sorter som kommer opp hvert år. De varierer i fargene fra lys rosa, via lilla og over i helt blå. 

IMG 5077

IMG 5081 

Dagens Bomskudd…trenger ikke flere ord..

IMG 5097 IMG 5099 001 IMG 5117 

Og hva dette er, aner jeg ikke..men lekker er den. 

IMG 5139 

Og Akeleiefrøstjerne..ganske dekorativ om du går nært innpå.

IMG 5141 

Astrantia(Grå dame, eller Stjerneskjerm) er også egentlig ganske dekorativ. 

IMG 5142 

Matrosen har bygget fuglekasser, og hengt opp både selvbyggede og kjøpte, og det ser ut som at det er leieboere i alle sammen.

Her er en Sorthvitfluesnapper-pappa som jobber iherdig dagen lang med å frakte mat til boet.

IMG 5146 

Minsten har hengt opp denne kassa øverst oppe på garasjeveggen som vender ut imot hagen.

IMG 5149 

Her sitter han og lurer på om jeg skal fjerne kameraet snart, slik at det er trygt å fly hjem. Han står i Duftsjersminen som snart vil blomstre.

IMG 5150

Mammaen er iherdig hun også, og hun liker ikke at jeg ser på henne. Når jeg kikker bort, smetter hun inn, men ikke før. 

 IMG 5173

Her ser hun bebreidende på meg. Nesten som hun sier.."Kan du ikke bare fortsette med hagearbeidet snart, slik at vi slipper å observeres"

IMG 5181

Og samme her..Denne stolen er en fast mellomlandingsplass i tilfelle noen kikker på dem. Hvis jeg kikket for lenge, hoppet han ned bak stolen til jeg snudde meg bort. Utrolig hva de får med seg. 

IMG 5221 

Der ser dere kroken min, og med et tomrom der drivhuset skulle stått. …men snart kommer det nok med fraktbilen…oh..lykke!

IMG 5165

IMG 5169

Som man kan se, så er det fullt i hagen min…vi var jo på et "kurs" om plantesammensetting med LineCa i LineCas Have, så jeg burde sikkert flyttet samtlige planter..

IMG 5187

IMG 5189

Grilling av masjmallows hører med på en fin sommerdag..

IMG 5229

Det var helgas lille hagevandring hos meg. Kom gjerne tilbake. Jeg skal prøve å få knipset Blåmeisparet som bor i en annen del av hagen, men tror det blir vanskeligere, da de ikke er vant med at det er trafikk i den delen av eiendommen.

I det jeg sitter her og skriver, så tikker det inn en melding fra Elin i www.bare-lille-meg.blogspot.com om at jeg har blitt ukas favorittinnlegg. Det syns jeg er stas!

Historien om drivhushavariet mitt finner du : Et drivhus til besvær 

Og jeg anbefaler virkelig å ta en titt på alle de tilbakemeldingene jeg fikk på mitt forrige innlegg, Beskytt barna! Kommentarene er virkelig verdt å lese.

Eva Cathrin

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails