mandag 17. september 2012

Muligheter for alle

Jeg husker da jeg som helt fersk nyutdannet naturfaglærer skulle ha fysikktime med 12 16-åringer på elektrolinja. Ikke så veldig ung, men veldig entusiastisk. Vi skulle ha om Energi, og jeg hadde fått noen tips fra en litt mer erfaren naturfaglærerkollega. 12 sprelske guttunger og jeg satset friskt og i det det ringte, hastet vi avgårde til den nærmeste lekeplassen i området, ca 3 minutters gange.
Alle som er mødre eller lærere vet at de lange guttene, med noen stikkende hår på haka og på kinnet, egentlig ikke er like tøff inni som blikket tilsier. De fikk selvsagt noen minutter på å løpe rundt på lekeplassen, huske litt og klatre litt før vi begynte på oppgaven om Energi.

Jeg var litt stolt av meg selv som klarte å engasjere guttene og stolt av dem som klarte dette temaet til gangs, og jeg brukte undervisningsopplegget i flere andre klasser etterpå.

Da jeg like spent møtte opp til mitt første "lærerråd", som det het den gangen, og fortalte om min oppdagelse om at de lange tøffe guttene egentlig bare var en forkledning og at de var små og lekne inni, fikk jeg raskt bakkekontakt.

"Hva i alle dager gjør man UTE i fysikktimen???" var meldingen. Rett i fleisen..

Hadde jeg hatt litt mer erfaring og trygghet den gangen, ville jeg nok ha reist meg opp i hele min lengde og fortalt viktigheten av den praktiske tilnærmingen til faget. Men neida, jeg var helt nyansatt, nyutdannet og ikke så tøff som jeg burde vært. Jeg fortsatte å dra elevene ut av klasserommet i naturfagtimene, men brydde meg aldri om å snakke om det mer.

Hva er det vi hører om skolebarn?

- De er inaktive

- De er dårlige i matematikk

- De kan ikke lese

- De dropper ut av videregående skole

Disse påstandene blir det mer og mer av, og vi hører at det blir verre og verre. I løpet av de årene jeg har vært lærer og mor, har det blitt flere og flere teoritimer i grunnskolen. Stadig flere lekser. Min eldste gutt hadde en lekse per uke i første klasse, min yngste hadde lekser hver dag. Valgfag er fjernet. Kunst&Håndverkstimene og andre estetiske fag blir stadig mer teorifisert. Og flere og flere snakker om at man må slutte å leke seg på skolen. Slutte å gå tur.

Alt dette, og likevel ser det ut som at situasjonen blir verre.

Hva med å snu?

Neida, jeg mener slett ikke at vi skal ha en lekeskole. Vi trenger både disiplin og struktur i skolen. Vi trenger den gode læreren! Men vi trenger ikke flere norsktimer. Eller engelsktimer. Eller matematikktimer.

Vi trenger annerledes timer. Vi trenger praktisk tilnærming til fagene. Vi trenger elever som tåler å bli våt på beina. Vi trenger lærere som tør å la elevene bruke verktøy. Vi trenger lærere som tør å få noen dråper regn i håret og lære elevene om naturen i naturen. Alle vet at man lærer best av å gjøre og å se enn av å lese.

Jeg var på en svært givende politisk konferanse forrige helg, Erna Solberg åpnet konferansen med å snakke om viktigheten av å styrke sammenhengen mellom teori og praksis i fagene, samt å heve fagarbeiderne.

Og jeg fikk delta på et lite seminar som heter "Får gutter og jenter like muligheter i norsk skole?" Foredragsholderen var Thomas Nordahl. Noe av det mest givende jeg har deltatt i og jeg skulle ønske han var obligatorisk på lærerseminar og i lærerskolen.

Han snakker om at elevers sosiale kompetanse er funnet dårlig. Hva er egentlig elevers sosiale kompetanse? For å få de rette svarene, må vi stille de riktige spørsmålene. Hva mener intervjueren er korrekt sosial kompetanse? Søte snille pliktoppfyllende barn som har gode evner til å motta lærdom ved oppgaveløsing? Som kan lese seg til lærdom uten å ha sett noe av det i praksis. Ja, jeg vet jeg setter det på spissen, jeg gjør det for å få oppmerksomhet på dette feltet.

Det ble nevnt kirurgutdanningen i seminaret. Det er en svært høy andel jenter som har kommet inn på kirurgutdanning. Flott! Intelligente jenter som har klart karakterkravene til et tidligere mannsdominert studium. Ingenting er flottere enn det. Problemet er bare…de har aldri tatt i en kniv før.

Det ble referert til en samtale hvor en skoleleder hadde uttalt " Det er så mange elever som ikke passer inn!" Kanskje se litt på seg selv og sitt system og prøve å få skolen til å passe elevene? Vi som er lærere har en plikt til å tilpasse undervisningen til elevenes behov.

Nå blir elevene som "ikke passer inn" eller som læreeren ikke "orker" å ha i klasserommet tatt hånd om av en ofte ufaglært assistent. Jeg vet at svært mange assistenter gjør en fabelaktiv jobb. Og at mange assistenter medvirker til å bedre undervisningsmiljøet inne i klasserommet. Men likevel. Stadig flere opplever urolige elever.Elever som ikke opplever mestring. Elever som mangler motivajon. Opp med hånden den som tror at flere norsktimer vil rette på dette.

Alle vet at fysisk aktivitet bedrer læreevnen. Alle vet at motivasjon bedrer læreevnen. Alle vet at mestring bedrer læreevnen. Flere uteaktiviteter, flere praktiskestetiske fag, mer opplevelse av mestring. DET vil bedre skrive-, lese-, matematikk-beherskelsen hos norske elever i norsk skole.Glede

"Det å være heldig med læreren er viktig for å lykkes"- det ble sagt av flere på seminaret. Og jeg tror det er sant. Jeg er så heldig med min sønns matematikklærer som har fått lov å delta på

matematikkseminar. Hun har varslet at vi foreldre må tåle å se tomme sider i matematikkboka fordi de skal drive med mer praktiske oppgaver i matematikktimene. Håper hun bruker samme kunnskap i alle de andre fagene også.

Det kan jo være på sin plass å minne både lærere og foreldre om at det ikke er bøkene som er pensum, men læreplanen. Hvilken måte man sikrer at læreplanmålene nåes, er opp til den enkelte lærer. Det snakkes ofte om at "vi må komme gjennom bøkene"..bøkene er bare et av mange hjelpemidler til å oppnå læring.

Det er en tydelig trend når det ble en større andel av gutter som ble "taperne" i norsk skole. Det startet for rundt 30 år siden. Jeg skal sikkert ikke bry meg med å kaste brannfakkelen om at det var i kjølvannet av da likestillingskampen startet. Kan det være en sannhet i at likestilling handler mest om jenter?

Jeg har også lyst å nevne at det er en stor andel av 1-2-åringer som i dag tilbringer rundt 40 timer per uke i barnehage. Det blir mye perling.. Det er jo også en trend at barnehagene også passer best til små søte jenter som er flink til å tegne.


Lure

En gruppe elever fra videregående skole har deltatt i en spørreundersøkelse, og her er noen av svarene som Thomas Nordahl delte med oss.

- Noen lærere er veldig hyggelige og snakker med oss

- Det virker som de ikke bryr seg, kan ikke navnet mitt

- Lærerne bare fortsetter å klage. Sier at elevene må skjerpe seg

- Læreren sier han får lønna sin om vi stryker, så han driter i om vi stryker

- Det er som å høre på en lydbok du ikke er interessert i å høre på

- Har nesten ikke lært noe i norsk, matte og engelsk, lærer mest i de praktiske fagene

- Sliten av å sitte hele tiden, er ikke sliten etter en dag på arbeid

Mange lo da dette ble lest opp, jeg holdt på å gråte. Dette er ungdommers hverdag. De føler ikke mestring, de føler ingen motivasjon. De føler seg som tapere. Disse som for noen år siden ville blitt de dyktigste håndverkerne, de dropper nå ut av skolen.

"Gutters motiver er knyttet til posisjoner, status, kontroll, autonomi og konkurranse. Gutters mål og ønsker er relatert til å vise frem at de mestrer ulike ferdigheter og er opptatt av sin dyktighet.
Jenters motiver er knyttet til å være lik venninneflokken."

Ikke noe galt i det siste, men det virker som det ikke lenger er lov for gutter å følge det som er naturlig for dem. Tror man at Birkebeinerrennet ville vært særlig populært omman tok bort tidtakingen? For likestillingens skyld?

Nå diskuteres det at gymkarakteren skal bort. Jeg vet ikke om jeg orker diskusjonen om det.. Jo. KAN ikke de stakkars elevene som mestrer kroppsøvingen få beholde den? Kanskje er dette det eneste faget enkelte kan få en god karakter i? IKKE RØR GYMKARAKTEREN!!

Når så alt dette er sagt, og du kanskje er enig med meg, kanskje enig i bare noe, eller totalt provosert og sterkt uenig..når alt dette er over..så har jeg bare ett budskap til:

IKKE snakk ned skolen eller læreren ved middagsbordet.

Sterke meninger denne gangen,

Eva Cathrin (@vinterjenta om du vil diskutere med meg på twitter)

fredag 14. september 2012

Tenker du over hva du gir småfuglene?

Det er snart på tide. I dag har det vært friskt på Averøya, og det er bjørkeblad overalt. Det er fremdeles grønt rundt oss, men stadig mer islett av gult og orange. Jeg ELSKER høsten! Fargene, klærne, den friske luften, stemningen og egentlig alt! Og så er det elvsagt ikke båndtvang lengre..men det er en annen sak. 

Det er snart på tide å plukke frem fuglematerne.

Kjøttmeis(GreatTit) og Blåmeis(BlueTit)

Hva skal vi gi småfuglene? Neida, jeg er ingen ekspert, men har fått med meg noen viktige ting som kanskje ikke alle tenker på. 

Solsikkefrø!!

Har noen tenkt på hvilke solsikkefrø vi kjøper? Eller rettere sagt, hvilke solsikkefrø dagligvarehandlen (og flere andre) tilbyr oss? 

De nesten sorte solsikkefrøene som vi får kjøpt i små kilosposer, billlige og lett tilgjengelige er fremstilt for oljeproduksjon og har blitt nesten helt sorte. De har lavere næringsverdi for småfuglene og de er veldig vanskelig å åpne for å ta ut frøet. Dette gjør at det er veldig energikrevende for småfuglene å få tak i den energien de trenger for å overleve på snørike og spesielt kalde vinterdager. 

Solsikkefrø til småfugler skal være stripete og gli tørt mellom hendene og lett å få løs skallet. De andre bør ikke kjøpes, og butikkjedene bør slutte å tilby dem. Og vi alle bør gjøre butikksjefene oppmerksom på dette. Hvis vi fortsetter å kjøpe, så fortsetter butikkene å ta disse inn. 

(Kilde "Ut i naturen")

Ellers er det jo mye annet snadder man kan gi til småfuglene. Etter julebaksten har jeg alltid igjen litt matfett og mye nøtter. Da smelter jeg fett og blander inn frø og nøtter (ps saltfrie). Da bruker jeg en tom rosinboks eller melkekarting og skjærer opp vinduer i boksen når det er stivnet. 

Peanøtter og gamle epler er også snadder. 

Vi kjøper julenek også..hver jul..selv om de ikke blir spist før ut i mars, når flokkene med gulspurv kommer. Og vi vil selvsagt ikke ha nek som er pakket i plast..

Men! Det viktigste av alt når man skal være en fuglevenn: Har du først begynt å mate småfuglene, må det være tilgang på mat HELE sesongen. Helt frem til mai faktisk. I de kaldeste og mest snørike periodene, kan småfuglene risikere å fryse ihjel på leit etter en ny foringplass om det er tomt der de er vant med å finne noe. De må spise med korte jevne mellomrom for å holde seg i live. 

Nyt vinteren med småfugler på brettet. Kameraet bør ligge klart i vinduskarmen. 

Kjøttmeis, Great Tit

Eva Cathrin

torsdag 13. september 2012

Knudtzonlunden

Tiden for avreise til Californiaaaa nærmer seg. Som da vi var i Sør Afrika, reiser vi sammen med Sparebank 1 Nordvest og som sist ble vi invitert til info-møte. Denne gangen på Sparebankens flotte herskapshus, Knudtzonlunden. 

IMG 4544

Etter infomøtet som gjør at vi alle gleder oss vilt til avreise, låste Hans opp husene så vi fikk se oss rundt. 

Birkelunden ble kjøpt til Sparebank 1 Nordvests 175-årsjubileum i 2010. Eiendommen gjennomgitt en omfattende renovasjon og ved åpningen i 2012 fremstår hele eiendommen atter som en herskapsbolig. Bli med på en runde rundt på eiendommen.

IMG 4546 

IMG 4547

IMG 4550 

IMG 4552

IMG 4559

IMG 4564  

IMG 4567

IMG 4568 

IMG 4573

IMG 4577

IMG 4581

IMG 4586

IMG 4590

IMG 4591     

IMG 4592

IMG 4595 

IMG 4596

IMG 4597

IMG 4599

IMG 4600  

IMG 4601

IMG 4602 

IMG 4607

IMG 4608

Eva Cathrin

tirsdag 11. september 2012

Snikfotografering i Sykkylven

Vi tok turen til Sykkylven for sesongens siste fylkesstyremøte. På Magerholm hadde jeg selvsagt fått nok av å sitte stille i bilen, og fant denne vakre fossen ved fergeleiet.

IMG 4462

For oss kystfolk trenger vel ikke denne noen nærmere forklaring..

IMG 4476

Sykkylven har fått denne flotte brua over Sykkylvsfjorden fra Aure til Ikornes, det var litt forskjell på kjørelengden i forhold til da man måtte kjøre rundt hele fjorden. Dette er utsikten fra hagen til Hageselskapet Møre og Romsdals dyktige sekretær.

IMG 4490

Damen er en kunstnerisk dame, og dette er grønnsakshagen hennes.

IMG 4482

Og her er jordbæråkeren..

IMG 4484

Dette flotte lekehuset har far og barna i huset tegnet og bygget selv.

IMG 4486

Det er ikke lett å løpe opp sklia med rullesko...

IMG 4498

…men det går om man vil veldig..

IMG 4501

Her var det flotte byggverk og uteplasser rundt om i hele hagen. Under denne pergolaen kunne man sitte i en stol og plukke plommer.

IMG 4502

IMG 4504

IMG 4513

IMG 4515

Det er vakkert om høsten også.

IMG 4519

IMG 4523

IMG 4529

IMG 4530

Huset var totalrenovert i skikkelig "ta-vare-på"-ånd og var flott både ute og inne.

IMG 4532

IMG 4534

Vell, det var jo egentlig styrearbeid vi skulle gjøre, så det var bare å komme i gang.

IMG 4540

Besøk gjerne Hageselskapets hjemmesider

Eva Cathrin


Jeg har forresten presentert bloggen min på Bloggurat.
Jeg har plassert min blogg i Kristiansundnorske bloggkart!

onsdag 5. september 2012

Tenåringer…mennesker det også.

..har jeg hørt...

IMG 4366 001

Tenåringer - det er de trøtteste mennesker som finnes…bortsett fra om natta..

Tenåringer - det er de som eier de dyreste allværsjakkene, men går i genser når det regner. 

Tenåringer - det er de som dusjer mest…aller mest

Tenåringer - de med de lengste armene..og de lengste beina..

Tenåringer - de med mest rot på rommene sine..

Tenåringer - de med strøkne rom når de får jentebesøk..til man åpner skapdørene.

Tenåringer - de som ikke gidder å være med på hytta mer.

Tenåringer - de som koser seg glugg ihjel på hytta når du har tvunget dem. 

Tenåringer - det er de som er grov og sterk utenpå, men mamma sine gutter inni.

Tenåringer - det er de som gjør deg alle mest frustrert.

- og det er de som gjør deg aller aller mest glad. 

Eva Cathrin

tirsdag 4. september 2012

Jeg gråter for deg

Så er det bekreftet. Hele Norges mareritt. Den nydelige unge jenta er funnet og utfallet var det aller aller verste.

Hele Norges nabojente. Jenta vi kan identifisere med våre egne barn. En helt vanlig, skjønn ungdom som bare skulle hjem fra venner. 

Akkurat slik som våre ungdommer gjør det hver eneste dag. 

Aldri har det vært mer skremmende å være tenåringsforelder. 

Noen ganger har man bare lyst å si til tenåringene sine at de må være hjemme. At de ikke får reise. At de ikke får gå alene. At de egentlig bare må sitte helt tett inntil oss hele tiden. 

IMG 6297 

Alle mine tanker. Alle mine tårer. All min medfølelse går til familien til Sigrid i dag. 

Eva Cathrin

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails