fredag 4. januar 2013

Nisser og Spøkelser

"Halloween-tradisjoner har inntatt Norge for fullt. Julebukk er det nesten ingen som går lengre. "

"Halloween har utdanket julebukktradisjonen" 

"Det er en Amerikansk skikk som ikke har noe å gjøre i Norge"

"Det er skapt av handelsstanden"

Halloweenfeiringen med spøkelseskledde barn som banket på dører for å tigge godteri kom gradvis inn nabolaget mitt da tenåringene mine var rett før skolealder. I min egen ungdom var Halloween noe vi så i amerikanske skrekkfilmer.. Jeg kjempet imot ganske lenge, men barn er ikke blind og barn vil gjøre alt det morsomme andre barn gjør.

Vi bodde slik til at det å gå gatelangs var uaktuelt, så jeg laget min egen vri på "problemet". Guttene fikk invitere til spøkelsefest, og jeg selv hadde kontroll på godteristrømmen. Ikke snakk om at mine gutter skulle gå rundt og tigge på andres dører. 

Vell, de var fornøyd, og jeg var fornøyd.  

Jeg klarte å holde tradisjonen med Spøkelsefest i ganske mange år, men til slutt måtte jeg bare akseptere at de gikk sammen med venner. 
De var virkelig imponerende der de gikk med de sorte Vampyrklærne med stor gul refleksvest utenpå...

Det gikk bare noen år før det ikke var særlig spennende å "gå Halloween". Ikke tror jeg de andre barna syns det er så spennende heller, fordi jeg sitter alltid igjen med ufattelige mengder godteri etter en slik dag.

Minstemann har gått sammen med nabobarna de siste årene, og de har fått gå kun i vårt nabolag. De har stort sett vært mine eneste "gjester".

Så jeg har altså helt resignert. Minsten går fremdeles med refleks utenpå den skumle drakten..i år var han en jeger som var drept av en bjørn. I selvlaget kostyme. Ikke spør hvor ideene kommer fra...

I helgen etter Halloweenmarkeringen var minsten på speiderleir. De gikk lang fjelltur og lagde skillingsboller på bål og overnattet i lavvo i skogen. Vi avsluttet helgen med å tenne lys på bestemor og bestefar sin grav.

Jeg tror vi har klart å gjøre Allehelgensdagen til noe mer enn å banke på dører for å tigge godteri, selv om det også har blitt en del av det.  Bildet viser en tankefull gutt på gravstedet etter lystenningen. 

IMG 0057

Julebukk-tradisjonen som Halloweenmarkeringen har ødelagt. 

Det ville vært mye hyggeligere om barna kledde seg ut som søte nisser og sang sanger istedenfor monstre og zombier. 

Jeg skulle så gjerne fortelle om egen lykkelig barndom med sang og nisseluer og julebukkgang i romjula. Men selv om jeg vokste opp på 70-tallet, så var nok julebukk likevel noe vi bare sang om i Romjulsdrøm. 

Faktisk så har minstemann blitt dradd rundt i nabolaget av de søte nabojentene for å synge for naboer. I nisselue og ullgenser. Nå tror jeg nok at gutten min snek seg i bakgrunnen mens jentene sang, men poenget mitt er at jeg har sett mer julebukklignende aktiviteter enn halloweenske aktiviteter i det siste. Og langt mer enn i min egen barndom. 

IMG 2634

Så samme hva vi synes om Halloween eller Julebukk, vi kan nok ikke klandre Halloweenerne for at Julebukkene er borte. Og jeg vet ikke helt jeg…om de kler seg ut som monstre eller nisser når de ringer på dører for å tigge godteri.. 

Vell.. 

Eva Cathrin

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails