onsdag 2. januar 2013

Og takk for det gamle.

Det har vært et nytt årsskifte. Man skal visst reflektere over det året som har gått da. Og så skal man starte med blanke ark. 

Året startet med mye vær. Veldig lite vinter, men veldig mye vær. Vi hadde en deilig skikkelig frostdag i slutten av januar, men ellers ser jeg i gamle blogginnlegg at jeg sutrer etter mangel på vinter. Vi hadde ikke snø før i påska, men da hadde vi det til gjengjeld vakkert, hvitt og rent. 

I året som gikk hadde jeg mitt første hele år som leder i politisk hovedutvalg i kommunen. Arealforvaltning. Veldig spennende. Jeg var skrekkslagen etter valget og posisjonsforhandlingene hvor jeg fikk vite at koalisjonen hadde blitt enige om at jeg skulle lede utvalget. Nå, etter at første året har gått, har jeg nesten bare gode erfaringer med posten jeg har blitt tildelt. Spennende, utfordrende, takknemlig. Noen ganger opprørende og provoserende. Men ikke lenger skrekkslagen. Bare akkurat passe skremt slik at man holder seg ydmyk nok til å gjøre sitt beste. 

Å være lokalpolitiker er svært givende. Istedenfor å sitte hjemme og irritere seg over avgjørelser som blir tatt, kan man selv være med å bidra.  Man får innsikt i hvordan systemet virker. På godt og ikke så godt. Noen ganger blir jeg opprørt og noen ganger blir jeg fortvilet. Men mest av alt er det svært lærerikt og man får en forståelse om hvorfor mye blir slik det blir. 

En viktig lærdom jeg har fått: Alle lokalpolitikere vil det beste for sin egen kommune. Alle tror på sine løsninger. Den eneste forskjellen er at man ikke alltid er enige om hva som er den beste metoden. Engasjementet er viktigere enn hvilket parti man bestemmer seg for at man hører hjemme i. 

Det jeg skulle ønske noen ganger er at man kan sette seg sammen og plukke litt fra de ulike løsningene man presenterer. Å kunne se helheten og plukke de beste elementene fra de ulike forslagene. Noen ganger blir det viktigst å ikke tape ansikt og å bare fremme sitt eget forslag til løsning. Det syns jeg er slett politisk arbeid. Heldigvis ser det ut som at det ikke oftest er slik. 

Jeg er ikke fast medlem i kommunestyret i vår kommune, men jeg har lært en hel del ved å observere og å delta de gangene jeg har fått muligheten som varamedlem. Jeg skulle ønske flere tok seg tid til å stikke innom kommunestyresalen når det er møter. Heller enn å sitte hjemme i sofaen. Møter man opp så ser man at de man stemte på og ikke stemte på kanskje ikke er akkurat slik man skulle tro. Noen blir man positivt overrasket over og noen kanskje ikke. 

Man kan møte opp på partienes kommunerådsmøter. Der er man alltid velkommen til å delta i diskusjonene. Man får muligheten til å påvirke politikerne ved å diskutere sakene som skal opp på neste møte. Vi har et demokrati i Norge, og sakene for neste kommunestyremøte eller byrådsmøte diskuteres alltid på disse møtene.

Mitt ønske for det nye året er at de som gjerne vil mene noe om politiske avgjørelser og vil engasjere seg i kommunen sin begynner å gjøre det der det hjelper. Ikke alle vil ha verv eller stå på valglister, og det skal man ikke behøve heller. Man kan ha en stemme som er verdt å lytte til likevel. 

IMG 2987

Jeg er en stolt og bekymret mamma. I det siste året har den førstefødte blitt myndig og nummer to har blitt motorsyklist og minstemann har blitt båt-eier. Jeg vet at jeg skrev "Beskytt barna" i sommer. Og jeg mener selvsagt hvert et ord. Likevel kan en mamma bekymre på seg kattunger. 

Jeg må stadig vekk minne meg selv på at "man skal oppdra barna sine til å bli selvstendige individ som tar egne fornuftige avgjørelser". Lett er det ikke. Heldigvis at mine barn er helt perfekte slik at all bekymring er unødig…..heldigvis. 

IMG 3295

Og jula. Den kom og den gikk. Jeg elsker juleforberedelser. Jeg liker vaskingen, ryddingen. Ikke så glad i vinduspuss, men det skal gjøres. Jeg har overhodet ingen meninger om hvordan andre gjør eller ikke gjør sine juleforberedelser, men jeg vil ha mine i fred. 

Jeg starter julegaveforberedelsene i august og jeg begynner vinduspussen i november. Jula starter hos meg 1. desember og jeg liker det slik. 

Men det skal man jo ikke. Hele desember var full av "Det blir jul likevel" "Hvorfor vaske inni skapene? Du skal vel ikke feire jul der?"

Selvsagt blir det jul likevel. Og jeg tror ikke de som ikke vasker rundt til jul har det noe skittent i det hele tatt. Men jeg skjønner bare ikke kampanjen. 

"Har du det så skittent du da? Vi har det rent hele året, vi." Det var en av kommentarene. 

Ingen ingen ingen skal få gi noen dårlig samvittighet for å ikke vaske rundt og "stresse", som man kaller det, til jul. Men å gi dårlig samvittighet og å beskylde folk for å "ikke vite hva julen handler om" om oss som gjør dette, er visst helt greit. 

Hvis jeg vil ha alt klart i god tid før jul, kan jeg ikke få lov til det da? Og hvis jeg vil slippe å stresse rundt lillejulaften for å kjøpe gaver til familien, kan jeg få slippe det? Jeg vet jo hvem som skal ha gaver allerede i januar. Og jeg vet jo at datoen kommer hvert år.. 

Og så da..så er jeg møkklei hele jula når januar begynner…jeg HAR jo hatt jul en hel måned. Nei, da er det jammen galt det også. "Slapp av og slutt å stresse" sier de da. JAMMEN hvis jeg liker litt effektivitet da? Jeg bryr meg ikke om andre har julegardinene hengende til påske. Eller at de tømmer kakeboksene sine når de skal fylles på nytt.

Kommenterer man av omsorg for den man tror stresser? Eller kommenterer man for å rettferdiggjøre at man selv ikke orker? 

Noen av oss liker å gjøre unna det som skal gjøres og blir nok mer stresset av å tvinges til å sitte på en stol. Og man trenger ikke rettferdiggjøre at man selv ikke orker, fordi det er helt og holdent opp til en selv det også. 

IMG 0201

Vell jula er ute og det nye året er i gang. Da skal man starte med blanke ark og ha mange nyttårsforsetter. 

Jeg skal ikke ødelegge gleden og forventningene med å si at man ikke får blanke ark.

Eller jo…: DU FÅR IKKE BLANKE ARK!!. Du må nok gjøre opp for deg. Skvære opp med de du har vært uenig med. Si unnskyld til de du har såret. Leve med de feilsteg du har tatt. 

Men det er en fin anledning til å bestemme seg for å gjøre noe med det. Lære av feilstegene. Ta steget og rekke ut hånden. Selv om man syns at det er den andre som bør gjøre det. Den muligheten bør man egentlig benytte seg av hver eneste dag. 

Det er en god anledning til å ta ansvar for sine handlinger. Gjøre noe med det man er misfornøyd med. 

Mine nyttårsforsetter. Joda, de vanlige. Trene mer, spise mindre. Være snillere mot mann og barn. 

Og så har jeg noen til. Noe jeg skal fortsettte med. Noe jeg skal forsterke. Noe jeg skal justere og noe jeg skal rett og slett bli bedre på. Jeg tror ikke jeg har noe jeg skal slutte med. Sikkert mye jeg burde…., men nei. 

Og så er det en ting vi damer må huske på. Og ja, dere gutter bør egentlig bite dere merke i det også: 

Happy Mum - Happy Family 

Og som Forrest Gump sa det så klokt… If Mum ain´t happy, ain´t nobody happy.

Godt nytt år og takk for det gamle.

Eva Cathrin

IMG 3299

1 kommentar:

Cara oj sa...

Takk i like måte =)

Rydda jula ut i går. Kanskje jeg har snill-pike-syndrom, men tror helst det er det at jeg er så ferdig med jula når nyttårsaften kommer at jeg kan ikke få rydda den ut fort nok...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails