mandag 28. januar 2013

Savnet

Vi har alle sett de. Vi har vel alle delt noen av de også. Savnet-meldingene.
For noen måneder siden var det en savnet-melding i sosiale medier i ny og ne. Nå er det flere ulike hver eneste dag. Noen fra foreldre, noen fra venner og noen fra politiet. Og "vi" deler for å hjelpe. Når en mor deler et bilde av sitt barn som er forsvunnet, så føler vi alle sorgen hennes. Vi er da foreldre.

Var det noen gang noen som tenkte at vedkommende har kommet bort fra de som etterlyser for egen sikkerhet?

Kan det være barn som bor på sperret adresse for å beskyttes mot sine foreldre?
Kan det være voksne som lever under beskyttelse for sin egen sikkerhet? Det er ikke sikkert det bare skjer på film..

Jeg tror at ALLE som deler savnet-meldinger i sosiale medier gjør dette i beste mening. Men jeg tror ikke alle tenker på å sjekke hvor savnet-meldingen kommer fra.


IMG 2984

 Barn som ligger i en sykehusseng er også en "lik og del"-propaganda. Hvis du ikke liker så er du ikke medfølende og eier ikke hjerte. Hvis du tar avstand fra barnemishandling, så lik og del et bilde av et barn som tilsynelatende er mishandlet. Vet foreldrene at bilder av deres barn spres på nettet? Vet barna det?  Er du dyrevenn, så MÅ du like et bilde av en mishandlet hund. Ellers får man ikke slutt på det, må vite.

En gang bidro jeg til å stenge ned en side for kattehatere. De hadde lignende bilder og lot ikke som de spredte bildene for å stoppe mishandlingen.

Jeg tror at ALLE som deler bilder av mishandlede dyr og barn gjør dette i beste mening. Men jeg tror ikke alle tenker på hvor bildene kan komme fra.

IMG 3630

Andre "lik og del om du bryr deg"-aksjoner finner du også på facebook for tiden. Utallige. Grusomme bilder av skadde personer. Rørende bilder av tiggere og deres kjærlighet til dyr. Bilder av egentlig det meste som vi faktisk føler trang til å trykke "liker" på. Og hver gang noen trykker liker, så blir dette delt.

Aftenposten skriver om dette HER.

Når noen dør i en tragisk ulykke så dukker de også opp. Kondolansesidene. Gjelder ikke personvernet lengre når noen er borte? Er det bare de pårørende som lager sidene? Da er det jo rart at det er så mange av hver..


IMG 3983

Jeg tror de fleste gjør det de gjør i beste mening. Men ikke alle tenker seg om bestanding.

Eva Cathrin

7 kommentarer:

Randi Målen sa...

Er i grunn ganske enig med deg(her også...), og det er enkelte sider jeg ALDRI trykker liker på...og jeg bryr meg selvsagt om mishandla unger, mishandla katter og bortkomne folk...men er likevel ikke i stand til å engasjere meg i riktig alt, jeg...;)

Darojovi sa...

Igjen setter du fingeren på noe viktig - og det gjelder nok ikke bare fb med sine likes.
Ble for ca 15 år siden kontaktet av en slektning i utlandet, som hadde fått en henvendelse fra en far med bønn om å hjelpe sønnen hans som var rammet av kreft. Denne slektningen ba meg så pent om jeg kunne videreformidle dette triste budskap her i Norge. Noe jeg valgte å ikke gjøre. Fikk senere høre av min slektning at hele historien var kun et forsøk på å skaffe penger.
Det er trist at barn blir utnyttet, på alle måter. Ikke bare når det kommer til penger, men også med å samle inn likes -

Ingrid sa...

Helt enig. Viktig, det du tar opp her.

Støvkorn sa...

Dette er ett bra tema, nå fikk du meg til å tenke. Jeg har ikke tenkt på den andre siden av saken slik som du presenterer det her. Bra!

Geir sa...

En artikkel det er vel verd å ta vare på og bruke - f.eks. i undervisning om sosiale medier og etikk. Jeg tar vare på den og kommer til å bruke den i mine timer.

AnneKa sa...

Virkelig noe å tenke over for mange !!!

Anonym sa...

Veldig enig. Jeg er i overkant empatisk av meg , og blir nesten klein av å se all elendigheten , men har aldri forstått at om saken får mange likes så er alt i boks liksom.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails