fredag 26. april 2013

Tuller dere med meg?

Jeg hadde lyst å sette overskriften "are you kidding me??" Jeg var redd det skulle misforstås. Likevel. Are you kidding me??

Gode oppegående venner av meg deler i disse dager bilder av flaggborger fra 17.maifeiringer der man påpeker viktigheten og betydningen av at man skal feire Norge og ikke gjestene.

Tuller dere med meg?

For noen år siden var kritikken en annen. Da kom de første mørke barna med norske barnebunader og norske flagg.

Jeg syns kanskje, som min venninne Randi påpeker, før vi deler artikler og oppfordringer i sosiale medier kan det kanskje være en ide å sjekke opphavet. Hva er det egentlig budskapet sier. Hvem kommer med det. Hva er det egentlig man deler.

Denne oppfordringen om å ha "kun norske flagg på 17. mai, lik hvis dere er stolt av det norske flagget". Vet man hvor det kommer fra? Sjekk dette og tenk deg om enda en gang.

Jeg var i bryllup i USA tidlig på 90-tallet. Selvsagt hadde jeg med min norske bunad. Selvsagt. Det var min hyllest til brudeparet. At jeg hadde på meg det vakreste symbolet jeg hadde. Nasjonaldrakten. Ingen ble fornærmet.

Jeg er stolt. Av det norske flagget. Men jeg forventer at folk fra andre nasjoner er stolte av sine flagg. Jeg vil mer enn gjerne at hver enkelt bruker det de er mest stolt av for å feire meg. Eller nasjonaldagen min. Det er jo likevel meg de feirer. Eller mitt Norge. Min nasjonaldag. Vår nasjonaldag. Nasjonaldagen som symboliserer samhold og toleranse.

Velkommen alle mine venner til å bruke din nasjonaldrakt. Ditt flagg. Når du feirer nasjonaldagen i Norge.13 kommentarer:

Randi Målen sa...

Uvitenhet? Har man tenkt over om det er så ille egentlig? Mulig man leser ei overskrift og syns det blir sååå feil, mens man sikkert har sett andre flagg mange ganger uten å reagere?

Anonym sa...

Hei,
det er der man har misforstått totalt og ikke vil ha noen flagg som er verst, heller ikke det norske.
Nå hadde jeg nok ikke vaiet det norske flagget 4. juli i USA, selv om jeg muligens hadde ikledd meg bunad. Ikke hadde jeg viftet med det norske flagget 14. juli i Frankrike eller 28. oktober i Hellas heller.
Det er vel bare meg, men jeg ser forskjellen.

Nina i Paradiset sa...

Jeg tenker over hva som hadde vært naturlig for meg.

Om jeg hadde vært på besøk i USA på deres nasjonaldag, hadde jeg helst ville bruke min norske bunad og mitt norske flagg. Dette for å hedre USA på min norske måte.

Om jeg hadde bodd der, og kanskje hatt statborderskap, ville det nok ha vært mest naturlig for meg å brukt det amerikanske flagget.

Jeg bryr meg ikke så mye om hvilke flagg som vaier i vinden på 17 mai, så lenge de gjør det for å feire Norge.
For det er vel det som er poenget, -er det ikke??

Cara oj sa...

Jeg tenker som så at har man først tatt bryet med å stille opp i finstas og med flagg, så er det i seg selv et tegn på at man respekterer og feirer nasjonaldagen sammen med andre feirende.

Hvilke klær man har pynta seg med, er vel egentlig opp til den enkelte.

Vedr. flagg. Hvis jeg hadde sett noen med andre flagg enn det norske, tror jeg at jeg hadde viftet med mitt norske og hilst med et "Hipp hurra!" og smilt. Et ekte smil. Jeg hadde regnet med at personen med sitt eget lands nasjonalflagg hadde smilt og hilst "Hipp hurra!" tilbake

Marte J sa...

Din hyllest til brudeparet var klesdrakten. Det kan ikke sammenlignes?!

Jeg er takknemlig og glad for nye impulser og kulturer, selv om jeg synes innvandringspolitikken i Norge er noe på bærtur. Jeg jobber daglig med mottakselever, og de lærer meg så mye, jeg har fått et mye bredere syn på innvandring osv, selv om jeg ikke er så flink å forklare det med "riktige ord" - for i innavndrringspolitikk handler det så kvalmt mye om å bruke "korrekte ord" at en tør nesten ikke si et pip i frykt for å bli uglesett fra den ene eller andre siden. Så er det sagt.

Når det gjelder flaggbæring på 17.mai, synes jeg at det er tulll&tøys å blande andre flagg inn her. Det er NORGES nasjonaldag, NORGE skal feires. De fra forskjellige land som er her må gjerne ta på seg festdraktene fra sine respektive land - men å veive med sitt eget flagg synes jeg faktisk blir feil. Jeg ville ALDRI tatt med et norsk flagg til USA 4. juli, eller noe annen nasjonaldag.

Jeg får ikke sagt det slik som jeg ønsker, men jeg kan vel si det sånn at jeg er ganske "nasjonalromantisk". Norge med sin natur, sin kultur og historie er høyt verdsatt, så da kan vel denne ene dagen være en hyllest til selve NORGE. Ikke disse andre kulturene. Ikke denne dagen!

lirosa sa...

Flott innlegg
Ha ei bra helg:-)

Anonym sa...

Man kan ikke blande klesdrakt med flagg her. Når et lands nasjonaldag skal feires, så feirer man på mange måter flagget. Det kunne aldri falt meg inn å vifte med det norske flagget i USA 4. juli. Men jeg har vifta med det norske flagget i USA på 17. mai. Feirer man en nasjonaldag, så symboliseres dette med flagget. Da spiller det ingen rolle hvor man bor, hvor man er fra osv. Det handler om respekt.

Anonym sa...

Jepp ... som jeg skulle sagt det selv..

Reidun sa...

Hei
Fint innlegg.
Dette kommer vel ann på hvordan vi tolker flaggene som vaier 17. mai - Kan vi ikkje tolke dem som et
"Gratulerer med dagen" fra det landet flagget representerer??

Hogne B. Pettersen sa...

Har skrevet min egen mening om dette -> http://blogg.elfworld.org/den_riktige_maaten_aa_feire_paa/

Tina sa...

Jeg delte dette innlegget på Facebook. Er så enig med deg!

Tonje sa...

Er enig med flere av de som har kommentert før her. Det er NORGE sin bursdag og det er da naturlig å vifte med det NORSKE flagg.
Jeg ville heller ikke veivet med vårt flagg på noen andre sin nasjonaldag.
For meg så blir det helt feil med utenlandske flagg på 17. mai.
Folkedrakter blir jo noe annet, det er jo bare en "festdrakt" på sammen måten som noen går i dress, mange i bunader som har utviklet seg over tid og russen i russeklær.
Men det er min mening ;)

Wenche M sa...

Å gå med sitt hjemlands nasjonaldrakt under høytidlige feiringer som 17. mai, 4, juli...osv er helt greit og opp til den enkelte. men når det er Norges Grunnlov som skal feieres kan jeg ikke se noen grunn til at f.eks. Pakistanske flagg skal vaie høyest. Det skjer aldri i USA så hvorfor "MÅ" det skje her? Hva er så farlig med å si at et lands nasjonalfag feieres med landets flagg? Prøv å vifte høyt med det norske i Israel...f.eks...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails