onsdag 22. mai 2013

Evig liv i sosiale medier?

Jeg er en offentlig person.

Jeg har en åpen profil på instagram. Hvem som helst kan se bildene mine der. Både selvportrett, bilder av barna og andre bilder som jeg har laget. 

Jeg har en åpen profil på twitter. Hvem som helst kan se mine utallige meninger om det meste. Både hyggelige samtaler og harde diskusjoner. 

Jeg har en åpen blogg. Hvem som helst kan se hva jeg skriver i bloggen min. Meninger. Tanker. Reelle hendelser. Fiktive fantasier og frie tanker. Bilder, utallige bilder.

Jeg finnes på facebook. Jeg har utallige venner og kan vel si at jeg er åpen der også selv om jeg har en lukket profil. Med mine meninger, foto og koseprat.

Jeg er ikke bekymret. 

Noen ganske få ganger har jeg hatt ubehagelige hendelser på grunn av dette. Et telefonnummer er jo lett å få tak i i dagens oversiktlige verden. (Det hører med til historien at jeg fikk hjelp og har ikke blitt plaget siden.)

Jeg syns ikke jeg skal behøve å være anonym i sosiale medier for å være trygg. Vi får bruke sunn fornuft og ta de forhåndsreglene som kreves i ulike situasjoner. 

Likevel. 

Når jeg ikke lenger er her.

Twitterkontoen min er jeg ikke bekymret for. Når jeg slutter å snakke, vil den gradvis fades ut.

Instagramprofilen min er jeg ikke bekymret for. Den vil også fades ut. 

Bloggen min er jeg ikke bekymret for. Alle kommentarer som kommer fra lesere, er allerede i dag nøye kontrollert og godkjennes før de blir offentlige. 

Men facebook.. 

At noen i facebookadministrasjonen skal kunne gjøre min lukkede side, til en åpen minneside. Der folk skal kunne skrive hva de ønsker. Legge ut bilder av meg som knyttes mot navnet mitt. At de fortsatt skal kunne tagge mitt navn i bilder og innlegg av meg. 

Hvor er personvernet for de som har forlatt oss?

Allerede i dag, før dette har blitt aktiviert, syns jeg personvernet til avdøde mennesker er skralt. Svært skralt. 

Hvem som helst kan allerede i dag lage en hvilken som helst side over hvilket tema man måtte ønske. 

Støttegrupper og minnesider florerer allerede. Når et ungt menneske forulykker, opplever man å inviteres til å like 4-5 ulike sider. Opprettet av ulike personer. Mer eller mindre perifere bekjente av avdøde. Ikke en søster eller en forelder, men totalt ukjente som syns det var en fryktelig historie, kan i dag opprette minnesider over avdøde privatpersoner. Over barn. 

Hvor er personvernet for avdøde mennesker?

Selv om jeg har mange kontakter på facebook. Sikkert alt for mange. Selv om de er mange, er det jeg som kontrollerer hva som publiseres. Og hva som kan kommenteres. Og hvem som får se mine ulike innlegg. Jeg vil gjerne fortsette å ha det slik. 

Personvern. Viktigere nå enn noen gang? Mindre respektert nå enn noen gang?

IMG 0150

4 kommentarer:

ninanord sa...

Man kan be Facebook om å stenge eller slette en side til en avdød. Det har jeg sjekket etter at min søster døde for et par år siden.

Det Facebook trenger er kopi av en dødsattest eller annet som viser at det faktisk er sant.

Jeg tenker at det personvernet du skriver om her, er den nærmeste familiens ansvar. Det er vi som må finne ut hvordan vi vil ha det, sammen med - de nærmeste.

Jakob sa...

Jeg har tatt en prinsippavgjørelse som har eksistert i fire år nå: Jeg er off-Facebook. Det var flere grunner til det, en rekke personlige, andre prinsipielle, og jeg mener det er ethvert Facebook-medlems plikt å gjøre seg opp en mening om det du skriver om: Hvordan skal det være etter ens død?

Et sikkert sted har jeg liggende en fil med samtlige passord til alle innlogginger jeg bruker, alt unntatt nettbank. Der kan pårørende gå inn, hente ut passord og administrere det slik de selv ønsker. Filen heter rett og slett "Alle mine passord" og er lett å finne.

eva cathrin ostnes sa...

Selv folk som er "off-facebook" blir det i dag laget minnesider om. Vi hadde en ulykke der to 7 år gamle jenter ble tatt av bølgene for et par år siden. Jeg tror jeg talte 12 ulike minnesider for disse to barna.

Bente Høiseth sa...

Jeg tenker som deg om blogg og instagram..Fb er jeg enig i ,jeg synes det er mer problematisk..på mange måter. Det er som noen sier,at selv om jeg er off fb kan hvam som helst lage en minneside for meg når jeg dør.
Jeg har vært litt på tanker om å komme meg ut av fb..men har ikke gjort det,ikke enda..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails