lørdag 15. juni 2013

Det frie ord?

"Jeg deler ikke dine meninger, men jeg er beredt til å dø for din rett til å hevde dem."

Uttalelsen knyttes til Voltaire. Setningen ble nok formulert mange år etter hans død. Men rett skal være rett; det ble skrevet i en bok som omhandlet Voltaire, og beskrev hans holdning. 

Likevel. 

Ytringsfrihet.

Man har rett til å mene det man vil og ytre det. 

For enhver pris? 

Jeg er skyldig i å ha prøvd å lære barna mine at det ikke er alt som er nødvendig å si. Selv om det er sant. Likevel, de skal ha mot til å ytre sine meniger og styrke til å stå bak dem.

Jeg tror på det frie ord. Jeg mener det er viktig for demokratiet at folk har ulike meninger. Kontroverse meninger. Det skaper balanse. 

Likevel. Fritt Ord. 

Jeg forstår det ikke. 

"Fritt Ord"-utmerkelsen. Arbeidsstipend. En viktig oppmerksomhetsom gir støtte til modige mennesker som snakker høyt og tydelig om slikt vi kanskje ikke tør å si høyt? Noe som kan bety ny oppmerksomhet og toleranse for saker vi ikke var vant med å akseptere? 

Jeg vet ikke helt. Skal det være slik at jo mer upopulære meninger man ytrer, så skal man få positiv feedback på det? 

Så omtrent i samme åndedrag som vi alle tar avstand fra kommrntarfeltene  i nettavisene, så går "Fritt Ord"-prisen til ham som mange ga delansvaret for moderne norsk histories verste hendelse. 

Jeg forstår det ikke.

Etter 22/7 tok jeg avstand fra beskyldningene som haglet om Fjordmann's ansvar for de grusomme hendelsene. Men nå tar jeg avstand fra tildelingen av utmerkelsen. 

Nei, jeg forstår det ikke. 


1 kommentar:

Dag Arneson sa...

Etter min mening brukes retten til å si sin mening stort sett av folk med ekstreme meninger og det er kanskje trist. Men jeg synes det er enda tristere at det som vi kan kalle "den tause majoritet" forblir taus.

Det er for lett å fly fra det ansvar vi mennesker har for hverandre og avskrive seg selv fra alt og alle ved å forbli taus.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails