fredag 4. oktober 2013

Barn som hater...Jeg turte. Jeg skrev det. Jeg holdt pusten etter jeg trykte "publiser".

Utallige av mine kontakter i sosiale medier har i disse dager publisert en artikkel som forteller at "hvert tredje barn hater gym". Enda flere har deltatt i diskusjonen og argumentert med både garderobesituasjonen og små handicap som vil bli mer synlig samt mobbing i slike situasjoner.

Vell...jeg mener fremdeles at det har med holdninger å gjøre. Selv etter alle motargumentasjonene. I tillegg undres jeg om alle har lest artikkelen. Media har som kjent en vanlig måte å tiltrekke seg oppmerksomhet til artiklene sine på, og "barn som hater" vil selvsagt få mye mer oppmerksomhet enn "barn liker andre fag bedre".

Jeg husker vi hadde ei jente i klassen som syns garderobesituasjonen var ubehagelig. Hun brukte lærergarderoben. Vi andre la oss ikke borti det. Jeg husker også at vi hadde medelever som ikke klarte å løse matematikkoppgavene på tavla. Vi la oss ikke borti det heller. Jeg tror de hadde det like vondt med seg selv. Både den som mislikte gymmen og den som ikke behersket matematikken. 

Man skal på ingen måte undervurdere mobbefaren. Men hvert tredje barn handler ikke om mobbing. 

Når jeg sier at foreldrenes holdninger har noe med gym-forholdet i skolen, ja, så tenker jeg det. Jeg tenker det når det gjelder all aktivitet, faktisk. Jeg har kjent barn som aldri har gått på annet enn asfalt. Og vi bor på landet. Jeg har kjent barn som ikke har opplevd vær. Og vi bor på mørekysten. Jeg har kjent barn som ikke har vært ute alene. Og vi bor i Norge. 

En mor kommenterte en gang at det snødde, så hun visste ikke helt hva hun skulle gjøre med en "hyper" tre-åring. Jeg foreslo en tur ut nå når det endelig kom snø.. "Vi er ikke slike utefolk slik som du, Eva Cathrin."

I sommer var minstemann og jeg gjester i en 9-årsdag. Alle barn og voksne hadde selvsagt hatt på selskapsklær. Fra kjekke gutter med vest og skjorte til yndige søte jenter med kjole. Ja, jeg vet at det høres kjønnsdiskriminerende ut når jeg skriver det slik, men hør nå; våre kjekke gutter løp ut for å leke i den enorme hagen etter at interessen for kaker og gaver hadde gitt seg. "Takk og pris og endelig," bruker jeg å tenke da. De søte jentene hang over oss i sofaen. Klissete og masete på mamman sin. De så at guttene løp ut. Noen halvhjertede forslag fra meg om jakke, og guttene løp ut uten. De søte jentene ville løpe etter. Hagen er stor og barnevennlig og inngjerdet og langt unna trafikkert vei. Men, neida. De fikk ikke lov ut. De kunne bli skitten.  
Jeg har møtt foreldre som har kritisert skolen for å gjennomføre den planlagte utflukten selv om det regner. Jeg må innrømme at jeg selv har vært den foreldren som har rast på grunn av avlyst utflukt av samme årsak. 

Når jeg leser slike overskrifter som dette, undres jeg hvordan en slik undersøkelse gjøres. Når barna mine har hatt elevsamtaler, har de svart på hvilke fag de liker best. Og minst. De svarer alt etter hva som ble gjort den siste uken. Når mange nok svarer at de liker musikk bedre enn gym..vil det da resultere i at barn hater gym? 

Jeg mener fremdeles at foreldrenes holdninger til friluftsliv og aktiviteter vil påvirke barnas holdninger til både gym-faget, friluftsliv og utfoldelse i naturen ellers. Og om respekt for at man har ulike ferdigheter i ulike fag. 

Så. Komme seg ut. 

2 kommentarer:

lammelaartanker sa...

Jeg er glad for at du skriver "holdninger til" og ikke handlinger, for som hjemmesittende (for mye) selv, vet jeg at holdninger betyr mye. Selv om handlinger betyr mest, så er det holdningene som er frutsetningen for å komme seg ut.

En trenger ikke være superflink for å delta, det tenker jeg er viktig å formidle.

Englepappa sa...

Eg er einig med deg. Det store problemet med elevar og gymnastikk, er for det første det du skriv om forsiktige og beskyttande foreldre, som ikkje har latt barna utfalde seg til fulle.

For det andre handlar det om kroppspress og -ideal som knapt nokon barn klarar lever opp til (no snakkar eg om ungdomsskulen, som er det trinnet eg kjenner best til). Det er ikkje så rart at garderobesituasjonen og gymsalen kan vere krevande for ein del, med tanke på den eksponeringa kroppen får. Også dette handlar om foreldre (og resten av samfunnet) sine haldningar.

La barna vere barn. La dei utfalde seg. Og lær dei å vere fornøgd med kroppen sin slik den er! Seier eg.

Takk for fint innlegg!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails