onsdag 20. november 2013

Ekstremt..?

Hilde har passert.
Nok et ekstremvarsel.
Det har blitt mange av dem de siste årene.
Hva betyr egentlig ordet ekstrem. Ytterliggående? På grensen av det som skal kunne forventes? Langt utover det normale? 
Hva er normalt her ved kysten. Jeg syns jeg hører ordet ekstrem i media titt og ofte. 

Jeg er ikke så gammel at hukommelsen min har sviktet, men jeg mener da vitterlig at vi hadde høststormer og orkaner før også.
Bestefaren min forliste på lillejulaften da jeg var barn. Det var storm og stor bergingsaksjon. Jeg husker det så godt. Alle barnebilder av meg og julegaven jeg hadde kjøpt til ham havnet på havets bunn. Men han kom hjem til jul. De voksne snakket om et forrykende uvær, men storm var storm i den tiden. Ikke hadde de navn heller.

Jeg har stor respekt for været. Vi bor ved kysten, og mer enn en gang har folk blitt tatt av bølgene. 
Likevel elsker jeg det. Kjenne at det røsker. Om været er stabilt i lengre perioder, blir jeg rastløs og begynner å lengte etter litt røsking. Her en dag ble jeg irettesatt for å bruke ordet "herlig" om stormen. Fordi man skal ha respekt for været. Jeg kjente at jeg ble furten. 

Som fjortenåring holdt jeg på å drukne. Noen ville blitt redd for å bade etter en slik opplevelse, noen ville ikke. Jeg elsker vann. Og regn. Og storm. 

Mens vi fortsetter å snakke om ekstremvær og andre kriser, holder andre deler av verden på å blåse bort. Mennesker er i nød. Hele samfunn kollapser. Man skulle ikke tro at vi i Norge er en del av resten av verden. 

Storm er storm, enten den har navn eller ikke. Vi skal fremdeles ha respekt for vær og værforhold, folk i Norge mister også hjemmene sine eller blir overrasket av været. Jeg skulle ønske værvarslere kunne oppgi forventet vindstyrke, temperaturforventninger, nedbørmengder, og slutte å bruke tolkbare ord som styggevær og ekstremvær. 


1 kommentar:

Englepappa sa...

Einig i perspektiva dine. Storm på nordvestlandet er ikkje ekstremt, det er vanleg. Og samanliknar vi med Filippinene...

Det er vel noko med det at vi blir det vi et. Viss vi stadig får høyre ord som ekstrem- og krise-, så festar dei seg og vi begynner å tenkje på det vi opplever som ekstremt. Av nesten same grunn likar eg ikkje bruken av ord som "frelse" når nokon klarar å lure lærkula i nettet, eller "slakt" når nokon uttaler seg kritisk til andre sine utsegner.

Orda vi brukar, påverkar korleis vi tenkjer! (Logisk nok...)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails