fredag 21. februar 2014

Stopp verden - jeg vil aaaav!

Jeg har tidligere sagt at man ikke skal "gi faen". Man skal sørge for et sunt kosthold, holde seg i form, og gjøre noe for egen helse og lykke. 
Likevel har jeg gjort den forbrytelsen mot mine barn at de har hatt tilgang på brunost. Dette sukkerbefengte pålegget som ikke tilfører barn noe de trenger. 
Heldigvis er det flere barnehager som forbyr dette fandens pålegg. Horten kommune vil forby det i alle barnehager og SFO. Samtidig som at det innføres ipad og dataopplæring. 

Vell. Mine barn fikk tilgang til nugatti også. Men de hadde begrenset tilgang til TV og dataspill. Vi kunne være så rebelske at vi tok med pølser, Jepp, vanlige usunne grillpølser, på tur i skogen. I skogen fikk de klatre i trær og vasse i bekkene. Uten tilsyn. 

Denne kjekke soldaten var en gang en nugattispisende elvevandrende guttunge. Han klaget riktignok over at han måtte spise hjemmelaget brød på skolen. Ja. De hadde fremdeles medbragt skolemat i ungdomsskolen da han gikk der. 


Nei, jeg mener på ingen måte at vi skal kimse over hva vi gir barna våre å spise. Men det finnes noen andre metoder å hindre overvektige barn på, enn å forby brunost i skole og barnehage. 

Det gjøres undersøkelser og statistikker over en lav sko. De publiseres og omtales og blir en vedtatt sannhet. Overvektige barn i lavstatusfamilier. Overvektige barn på distriktet. Overvektige barn her og der. Hva med å bruke ressursene andre steder? Mer fysisk aktivitet. Mer snakk om at barn tåler å være ute i skogen og leke. Mer fokus på at det er greit å slå seg litt. Greit å klatre i trærne. Greit å bli våt. Mindre fokus på alt som er farlig. Mindre fokus på alt som er negativt. Det er ikke rart at dagens barn og unge har et anstrengt forhold til sitt utseende og sin kropp. Vi skylder på media. Joda, media har nok litt ansvar også, men foreldre, helsesøstre, leger, skole.. Det er disse som bør vite bedre. Som bør rette fokus et annet sted. Barn blir ikke mindre overvektig av å få vite hvor overvektige de er. Ikke foreldre heller. 

La barn være barn! La fysisk utfoldelse bli mer attraktivt. Foreldre: gidd å bli med ut i skogen. Våg å la barna klatre. Tål å måtte bruke plaster. Jeg er sikker på vi får mindre overvektige foreldre på denne måten.. 

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails