fredag 21. februar 2014

Stopp verden - jeg vil aaaav!

Jeg har tidligere sagt at man ikke skal "gi faen". Man skal sørge for et sunt kosthold, holde seg i form, og gjøre noe for egen helse og lykke. 
Likevel har jeg gjort den forbrytelsen mot mine barn at de har hatt tilgang på brunost. Dette sukkerbefengte pålegget som ikke tilfører barn noe de trenger. 
Heldigvis er det flere barnehager som forbyr dette fandens pålegg. Horten kommune vil forby det i alle barnehager og SFO. Samtidig som at det innføres ipad og dataopplæring. 

Vell. Mine barn fikk tilgang til nugatti også. Men de hadde begrenset tilgang til TV og dataspill. Vi kunne være så rebelske at vi tok med pølser, Jepp, vanlige usunne grillpølser, på tur i skogen. I skogen fikk de klatre i trær og vasse i bekkene. Uten tilsyn. 

Denne kjekke soldaten var en gang en nugattispisende elvevandrende guttunge. Han klaget riktignok over at han måtte spise hjemmelaget brød på skolen. Ja. De hadde fremdeles medbragt skolemat i ungdomsskolen da han gikk der. 


Nei, jeg mener på ingen måte at vi skal kimse over hva vi gir barna våre å spise. Men det finnes noen andre metoder å hindre overvektige barn på, enn å forby brunost i skole og barnehage. 

Det gjøres undersøkelser og statistikker over en lav sko. De publiseres og omtales og blir en vedtatt sannhet. Overvektige barn i lavstatusfamilier. Overvektige barn på distriktet. Overvektige barn her og der. Hva med å bruke ressursene andre steder? Mer fysisk aktivitet. Mer snakk om at barn tåler å være ute i skogen og leke. Mer fokus på at det er greit å slå seg litt. Greit å klatre i trærne. Greit å bli våt. Mindre fokus på alt som er farlig. Mindre fokus på alt som er negativt. Det er ikke rart at dagens barn og unge har et anstrengt forhold til sitt utseende og sin kropp. Vi skylder på media. Joda, media har nok litt ansvar også, men foreldre, helsesøstre, leger, skole.. Det er disse som bør vite bedre. Som bør rette fokus et annet sted. Barn blir ikke mindre overvektig av å få vite hvor overvektige de er. Ikke foreldre heller. 

La barn være barn! La fysisk utfoldelse bli mer attraktivt. Foreldre: gidd å bli med ut i skogen. Våg å la barna klatre. Tål å måtte bruke plaster. Jeg er sikker på vi får mindre overvektige foreldre på denne måten.. 

torsdag 20. februar 2014

Galleria Inverno og måseskrik

Ja, jeg vet at jeg sa jeg hadde havørn i magen sist jeg snakket om galleriet mitt. Jeg hadde det. Galleriet har jeg kalt Galleria Inverno og havørnen er erstattet med måseskrik.

Alle bildene her er tatt av Tidens Krav-journalisten Ellen-Marie Pedersen-Gustad som stakk innom Vintergalleriet mens jeg gjorde klar siste rest før åpningen i januar. 

Åpningsutstillingen kalte jeg LUFT. Den viser mye måseskrik, men handler ikke om måser i det hele tatt. Temaet LUFT forteller om frihet, lettelse, usikkerhet, lengsel, luft og kjærlighet. Livet.

I dag henger utstillingen LUFT hos Dromedarkaffe i gågata i Kristiansund. 

Galleria Inverno er ledig for nye utstillinger og jeg låner gjerne bort lokalene. I mellomtiden har jeg selvsagt et nytt fotoprosjekt i magen. 

Stikk innom da vel. Akkurat nå henger Hogne Danielsens bilder på vent i galleriet. 
tirsdag 11. februar 2014

Om bølgeskvulp

Om bølgeskvulp
Om luft
Om lukten av sjø
Om lyden av brusende vann som slår mot klippene
Om sol
Om vind 
Om røde skuldre og hete blikk
Om sand 
Om salt
Om formiddagsbris
Om kjærlighet
Om livetonsdag 5. februar 2014

Gi faen!

"Gi blanke faen, så får du det bedre!"
Dette er dagens farsott i sosiale medier.
Du skal gi faen i å være flink. Gi faen i å jakte etter drømmekroppen.
Gi faen i å være perfekt. Gi faen i å klare alt. 

Det nevnes i artikkelen og det har blitt nevnt utallige ganger tidligere; man blir syk av alt press og forventninger man utsettes for. 

Det er den nye folkesykdommen. 
Å bli syk av andres mestring. 
Å bli syk av andres glede.
Å bli syk av andres suksess. 
Å bli syk av andres forventninger til deg.
Eller bedre..å bli syk av at andre prøver å være fornøyd og prøver å gjøre det beste med livet sitt.

Jeg syns det er trist hvis noen blir syk av det jeg formidler i sosiale medier eller det jeg formidler med min væremåte. Men, unnskyld meg! Jeg VIL føle mestring. Jeg VIL gjøre det beste ut av livet mitt. Jeg VIL utvikle meg. Bli bedre. Få mer selvsikkerhet. Jeg VIL det. Og jeg tror flere andre ville hatt det bedre om de prøvde.

På treningssenteret i dag (jepp, jeg løp ei mil før frokost) kom en eldre kvinne inn i garderoben mens hun utbrøt; "ååhh, så sliten man blir av dette!"
Jeg kunne jo tatt Per Fugellis ord i min munn og sagt at hun ikke trengte å jakte etter den perfekte kroppen. At hun ikke trengte å være så flink om det var så slitsomt. Men nei, jeg gjorde ikke det. Den eldre kvinnen glødet av tilfredshet. 

Jeg tror ikke Per Fugelli mener man skal "gi faen" i alt. Men svært mange trykker utsagnet hans til sitt bryst og bruker det som argument for å "slippe". Ja, gjør endelig det, hvis det er det man selv vil, men fri meg fra å måtte "gi faen"! 

Er det slik? Er det slik at folk har så høye forventninger til oss? At det er andre mennesker som skaper presset som gjør at vi blir syk? 

Eller er det vi selv som tror at andre forventer noe av oss? Jeg tror kanskje de som vi tror forventer noe av oss sitter i sine hjem og tror at det er vi som forventer? 

Jeg har mestret mye mer enn jeg trodde jeg måtte det siste året. Jeg elsker følelsen! 
Jeg nekter å gi faen! 

Nei! Jeg vil ikke gi faen! Jeg tror at er godt liv skaper man selv. Og da kan man ikke gi faen! 


lørdag 1. februar 2014

Litt rosa?

Vi liker ikke lykkelige blogger og mennesker som lyver om hvor flinke de er og alt de rekker, gjør vi vel? 
Blogger og sosialemedieoppdateringer som har et svakt rosa glød over seg. 
Nope, liker ikke.

For ikke å snakke om de som sender søte meldinger til hverandre i offentlig feed. Det er den ultimate bekreftelsen på at noe er galt. 
Ja, jeg vet det. Jeg har sikkert gjort det selv. Men hvem kan dømme? Hvem har rett til å dømme?
Hva så om hjertet på facebook fra ham til henne er et desperat forsøk på å berge siste rest? Eller et trist forsøk på å vise verden at "de hører sammen, tross alt".

Jeg har stor respekt for de som forsøker. Noen av de klarer det. 
Jeg er overbevist om at man kan bestemme seg for å være tilfreds med de valgene man gjorde. Om man klarer å jobbe sammen om å ha det bra. Noen klarer det. 

Hvem er det som har rett til å dømme de som prøver. Eller de som prøver å late som. 
Jeg har sagt det så mange ganger før; vi velger selv hva vi vil vise verden. Om vi velger å vise den lykkelige siden og å skjule den mørke. 

Hva så? Jeg vil gjerne slippe å se bekjentes mørke sider. Eller ta del i den pågående evigvarende konflikten halvkjente folk har med seg selv eller med ektefellen. Da foretrekker jeg å lese om vinduspuss og baking og at de elsker barna sine og mannen sin overalt på jord.

Selv kan jeg leses som en åpen bok. Sinnstilstanden min åpenbarer seg i bildene mine og i tekstene mine. Så om jeg har det bra, vil jeg gjerne få lov til å rope det ut. Høyt! Og om jeg har det vanskelig, vil jeg gjerne få vaske bort tårene før jeg går ut blant folk. Hvem har rett til å dømme hva jeg viser i sosiale medier. Hvem har rett til å si at jeg lyver når jeg roper HURRA? 

Kan jeg få velge å ikke fokusere på økonomi. På stillingsstørrelse. På huslån og forsikringer. Kan jeg få velge å ikke tenke så mye på det siste året? Kan jeg få fokusere på livsglede. På kjærlighet? På utstillinger. På luft og bølger? Løping. På pene barn og vakre menn? Kan jeg få fokusere på det? Da har jeg det bra. Da blir jeg snill. Da kan jeg være en god mamma og et godt medmenneske. 

I dag har jeg fått gjort slik jeg liker. Jeg har fått løpe. Jeg har fått drikke kaffe med gode venner. Jeg har fått hengt opp en ny utstilling. Jeg har blitt dratt med på sjøen. Jeg har fått oppmerksomhet av en kjekk mann. Jeg har hatt fredagskos og filmkveld med minstemann. 

Livet smiler og jeg roper det ut uten blygsel. Uten å tenke på at noen blir deprimert av å se at andre har det bra. Uten å tenke at noen tror jeg lyver. Livet smiler og jeg tør å la meg smile med. 
LinkWithin

Related Posts with Thumbnails