onsdag 30. april 2014

Se henne

Hun smiler
Bråkjekt
Rampete
Hun banner
Frekk
Bråtøff
Hun lider
Hun gråter
Hun kjemper
Ingen ser
Hun roper
Trygler
Ingen forstår
De ser bare smilet
Bråkjekt 
Rampete
Frekt
Ingen ser gråten
Fortvilelsen
Bønnen
Om overlevelse

fredag 25. april 2014

Nei er nei? Eller bare nesten?

Klokka var 0330 da telefonen hennes ringte. Hun hadde lagt det til en vane å ha på telefon om natta etter at barna ble tenåringer. Hun så det var en god venn og svarte. Klart han kunne sove på sofaen. Hun redde opp og satte frem et glass vann. Han trengte det nok. 

Så gikk hun å la seg. Det var vinter, men ikke kaldt. Likevel ble morgenkåpa beholdt på når hun la seg. 

Omtrent tre minutter gikk det før soveromsdøra gikk opp. Nei, toalettet er den andre døra, se her skal jeg vise deg. 

Han gikk ut og kom inn igjen i samme bevegelse. Han hadde kledd av seg. Han ville bare sove der. Skulle ikke gjøre noe. Var bare sliten. 

Hun ble irritert. Det var natt og den eldste sønnen sov også i huset. Hun liker å ha det stille om natta. Ingen diskusjoner. 

Han syns hun overdramatiserte det at han ville sove i hennes seng. Det var da ikke noe å ta så på vei for? 

Han ville jo bare dekke behovene hennes. Han ville gjerne stille opp. Han visste godt hva slike som hun kunne trenge. 

Hun brukte over en time på å få ham ut døren. Hun hadde kjent ham i årevis. De trivdes sammen. Gå på fjellet. Ta et måltid mat. Aldri noe antydninger om noe annet. 

Han hadde tenkt å tilby henne sine tjenester for flere år siden fortalte han. Hun lurte på om hans gravide kone syns det var greit. 

Det gikk bra. Sønnen hennes var i huset. Det ga henne styrke når hun visste at det bare var å rope på ham. 

Hun var krenket. Til og med når han kom for å be om unnskyldning, antydet han at hun overdramatiserte. Hun lovet å fortelle kona hans om hendelsen om han tok kontakt med henne igjen. 

Hun var krenket. Overdramatiserte hun? Hva om det hadde endt annerledes. Samfunnet ville kalt det utroskap. Hun ville blitt "den andre". Hun visste det. Tok hun på vei for bagateller? 

Hun ble mer forsiktig etter dette. Husket alltid å låse døren. Lyttet oftere etter lyder. Sjekket vinduer. 

Hun ble krenket. 

--------

Det var med vantro jeg hørte nyhetene i morges. En psykolog foreslo gradering av voldtekter. Hun mente at man ble mindre krenket av en vennevoldtekt eller sovevoldtekt enn en overfallsvoldtekt. 

En psykolog. Ikke en jurist. Ikke en politiker. Nei, en psykolog. En kvinnelig psykolog. 

Hun mente at det var mindre krenkende å bli voldtatt av en man kjenner og stoler på og kanskje omgås daglig enn av en overfallsvoldtekt. Hun mener at man kan gradere krenkelser. 

Gjør samfunnet også det? Er det lettere å bli trodd at man er voldtatt når man har blitt overfalt og har tydelige merker etter dette? Er det vanskeligere å få dømt en voldtktsforbryter når det er noen man kjenner? Kanskje har flørtet litt med? Kanskje det er alkohol med i bildet? Jeg tror det. 

Når en psykolog sier at man skal kunne gradere voldtekter fordi man blir mindre krenket når man blir voldtatt av en man stoler på og kjenner, da blir jeg redd. Jeg blir enda mer krenket. Og jeg blir redd for at de potensielle vennevoldtektsforbryterne tar det som er signal om at den krenkede overdramatiserer hendelsene. mandag 14. april 2014

Ta imot

Livet
Som bare kommer
Bare dukker opp
Av intet
Livet
Som plutselig er der
Når du minst venter det
Livet
Som du bare må ta imot
Og nyte
tirsdag 8. april 2014

"(For)Bli vakker"

Det mest utskjelte og parodierte magasinet disse dager er HenneVakker. Jeg må innrømme at slikt trigger meg, og jeg måtte selvsagt sjekke hva dette ondskapens magasin kunne være. 

Det er noen år siden jeg kjøpe ukeblader, og det er en grunn til at jeg sluttet med det. Dette skilte seg ikke så mye ut fra de jeg har lest før. Mye reklame og mye overfladisk stoff. Likevel da. Ikke verre enn noen av de andre. 

Temaene, botoxbehandling, tannbleking, fettsuging, er noen av de mest utskjelte temaene fra forsiden. Disse temaene var grundig behandlet i artiklene. Både for og imot. Hva det er, hvilke risika en utsetter seg for, samt alternative behandlinger.Det å holde seg ung. Se yngre ut. Begrense aldringstegnene var også et tema som ble sterkt tatt avstand til i sosiale medier. 

Her er ett av tipsene. Hva er det vi er så imot ved dette? Ja, selvsagt skal vi eldres med verdighet, men vi kan vel prøve noen billige tips likevel? Å rense huden og å drikke mye vann. Det er da ikke noe kontroversielt i det? Det lærte vi som ungdommer allerede. At alkohol og tobakk vil gjøre huden mindre vakker. Overdrevet soling. Flere tips i bladet. Ser heller ikke noe galt i å spise sunt. Det er både helsefremmende og miljøvennlig. 
Såh. Dette ondskapens magasin. Med råd og tips om hvordan å se vakker ut. Ikke så veldig interessant, og ikke noe jeg kommer til å kjøpe flere ganger. Men likevel ikke noe verre i dette bladet enn i andre moteblader, interiørmagasiner, hvilke som helst andre ukeblader. 

En av parodiene går på å gjøre om forsiden til en side som er rettet mot menn. Som om det er menn som er skyld i at vi kvinner vil passe på helsa vår eller å prøve å se vakker ut. Det må vi gjøre for oss selv. 

Det neste som ergrer folk er Sport1s kampanje "se bedre ut naken". De mener at 30 minutter aktivitet daglig vil være bra for kropp og helse og at man dermed..vil komme til å se bedre ut naken. 

Det er ingen hemmelighet at vi som er i livets Indian Summer raskt innrømmer at vi er flottest med klær. Det er en spøk jeg hører ofte. Vi VET da vel at aktivitet og sunt kosthold vil være bra for oss. Både for helsen og for kroppsformen vår. Jeg tror det er bra for skjønnheten som kommer innenfra og påvirker den ytre skjønnheten også. Selvtilliten. Alt. Ingen sier at man må være slank for å se bedre ut naken. Ingen sier at mager er det riktige. De sier at aktivitet er bra. En sterkere kropp gir både bedre holdning og bedre helse. Og også bedre selvtillit. 

Jeg syns det er litt morsomt at mange av de som kritiserer disse to samtidig er opptatt av mote og andre skjønnhetsprodukter som vi også finner i sosile medier. Det er bare å innrømme det. Vi er opptatt av å se best mulig ut. Kle oss slik vi syns er pent. Ha på sminke. Bruke penger hos frisøren. Hva er forskjellen? Såh. Kan vi ikke rette sinnet mot uvettige utsagn som går på vektovervåking av barn. Denne gangen småbarn. Kan vi rope høyt våre protester mot slikt? Er det rart barn og unge får problemer med selvtillit og selvbilde når det fokuseres på vekt allerede fra spebarnsalder? Kan vi bruke energien vår til å protestere mot dette? 

Å ta vare på sin egen helse er ikke skadelig, men vektfokusering rettet på barn og unge...det kan være livsfarlig. 


Såh. Da skal jeg trene. Fordi jeg er i en alder der jeg har tid til å prioritere meg selv. I en alder der det er viktig å ta vare på egen helse. For en god alderdom. Kanskje prøve de rumpeøvelsene som jeg fant i HenneVakker. Jeg er ikke redd for å eldes med verdighet. Men jeg har det ikke travelt. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails